Index Vakbarát Hírportál

Fújolták és fütyülték Orbánt az MTK-stadionavatón

2016. október 13., csütörtök 20:42 | hét éve frissítve

Csütörtök este avatták fel az MTK új stadionját, Orbán Viktor is beszédet mondott. Hajdú B. István konferálta fel a miniszterelnököt és Deutsch Tamást, az MTK elnökét, a közönség már ekkor fújolni kezdett. De a fütyülés és a bekiabálások akkor erősödtek fel, amikor Orbán megkapta a szót, és egyedül állt a mikrofon mögött.

Kollégánk helyszíni videóján megnézheti, hogyan hőzöngött és kiabált a tömeg Orbán Viktor beszéde alatt.

Az MTK-stadion, illetve a megnyitó körül több probléma felmerült: először a betonfalak, utána a pornó a kivetítők kipróbálásakor, majd az, hogy a beígért portugál sztárklub, a Sporting Lisbon helyett csak az egyesület B csapata jött el az avatásra.

Az MTK velük játszott meccset, nyolc óra körül kezdtek az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. A végeredmény 2-2 lett, a vendégek kétszer is vezettek, de az első félidő végén Kanta büntetőből, majd a második hajrájában Poór akcióból egyenlített.

Torghelle Sándor MTK-játékos úgy nyilatkozott, jó meccset játszottak egy jó ellenféllel, aminek egy-két futballistájával majd a portugál válogatottban is találkozhatunk.

A kezdés előtti ünnepségről, illetve Orbán beszédéről az MTI is beszámolt, de inkább csak arról, hogy mit mondott.

"Az MTK a magyar sport kiemelkedő közössége, egy klub, amely magában foglalja a magyar sport nagyszerűségét és diadalait, megtestesíti fájdalmát és veszteségeit. A magyar sport nélkül nincs modern magyar nemzet, és az MTK nélkül elképzelhetetlen a magyar sport."

Orbán szerint az új stadion avatómeccse tisztelgés a magyar futball egyik nagy sikere előtt. Az MTK a Sportinggal játszott az 1964-es KEK-döntőben, ami először döntetlen lett (3-3), majd a megismételt döntőt a portugálok nyertek meg 1-0-ra.

Az ünnepség előtt megkoszorúzták a déli, Salgótarjáni út felőli kapu mögötti emléktáblát, amelyet a klub korábbi játékosának, Fülöp Mártonnak állítottak. A kaput a tavaly novemberben, négy nappal az aréna alapkőletétele előtt elhunyt futballkapusról nevezték el.

Az 1964-es finálé még élő résztvevői az akkori KEK-trófea másolata mellett léptek színpadra, majd Hidegkuti Nándorra emlékeztek egy videós összeállítással, amelyben a stadion névadója mellett Szepesi György, Sándor Károly, Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Bödör László, Teodoru Vaszilisz és Kósa György idézte fel többek között az Évszázad mérkőzését, azaz a 6:3-as angol-magyart, amit az Aranycsapat nyert meg.

Rovatok