Index Vakbarát Hírportál

Igazából csak egy játékos nem húzott hasznot az Eb-ből

2016. november 11., péntek 13:58

Vasárnap újra tétmeccset játszik a válogatott, és az Eb óta folyamatosan felmerül, hogy a csoportelsőség után miért nem kellettek nagyobb számban a magyar futballisták külföldre. Legutóbb Dárdai Páltól kérdezték ezt az M4-en. Az igazság az, hogy körülbelül 3 játékos lehet elégedetlen a sorsával. Csoportosítottuk a 23 fős keretet, hogyan gondoljuk mi.

A vb-selejtezők közben, az újabb feladat, a vasárnapi, hazai, Andorra elleni meccs előtt érdemes megnézni, és elgondolkozni, mit ért a keretnek a nyári óriási siker, az Eb-csoportelsőség, illetve a nyolcaddöntő: ki mire vitte, vagy inkább merre vitte tovább karrierjét?

A jó helyre kerülők (4):

Bese és Korhut egy meccsen kapott lehetőséget - előbbi csereként szállt be a portugálok ellen, utóbbi végig játszotta és 3 magyar gólt várt -, az ő átigazolásukat nyugodtan nevezhetjük villámkarriernek. Bese alapember a francia kettőben a feljutásért küzdő csapatban. Korhut is sokat játszik, és ne feledjük, az NB I-.ből vitte el őt az izraeli bajnok. Mindez korábban - nem utolsósorban Eb nélkül - elképzelhetetlennek tűnt. Besének volt egy gólja az EL első selejtező körében, nála nem kizárólag az Eb a meghatározó, de mégiscsak egy csoportgyőztes csapat keretében volt.

Nagy Ádám rengeteg lehetőséget kapott a most lejtmenetbe kerülő Bolognában, a portugál Benficában - a sztárklub volt a legnevesebb kérője - ennek nyilván a töredékét kapta volna.

Lang Ádám az utolsó pillanatban került egy topligába, ahol az első meccset ugyan kihagyta, azóta folyamatosan pályán van. A Dijon pedig a kieső helyekről az érkezése után feljebb indult, a védelem is magabiztosabb.

Országon és ligán belül váltottak jól (2):

Mindketten előnyösen jöttek ki, rendre a pályán vannak, előbbi megszerezte az első gólját is. Az őt kölcsönbe megszerző Darmstadt ráadásul egy hellyel a Werder előtt van. Stieber a Lauternhez került, amelyik hasonló mutatókkal rendelkezik a német kettőben, mint a Nürnberg, vagyis az előző klubja. Olyan alápörgetős gólt nem rúgott, mint az Eb-n, sőt eddig semmilyet se, de 10 meccsen kezdett, ami az előző szezonban két klubban nem jött neki összesen össze.

Akiknél a maradás előrelépés (3):

Gulácsi nem volt pályán az Eb-n, de az újonc Leipzig a Bundesliga élcsapata jelenleg. Szalai Ádám már azért megküzdött, hogy egyáltalán csereként számítsanak rá, hiszen az előző szezont kölcsönbe töltötte. A chilei Vargas, aki tavaly leginkább kezdő volt, most vele együtt kispados. A Hoffenheim is meglepetéscsapat, hiszen még veretlen a Bundesligában, a magyar csatár gólt is lőtt. A válogatottban pedig 2 meccsen háromszor volt eredményes. Ha sérülések jönnek, hozzá nyúlhatnak.

Nikolics bekerült a Legiával a BL-be, a Hull City nem feltétlen neki való csapat lett volna. Az angolok szívesen vitték volna. Az Eb-szereplés az ő megítélésére nem lehetett hatással, mert keveset volt pályán, a lengyel ligában mutatott teljesítménye már sokkal inkább. Pontosabban, ha valahol, akkor a BL-ben tudná igazán felhívni magára a figyelmet.

Akik - koruk miatt - nem reménykedtek rangos bajnokságban (3):

A lengyel légiósok nem léptek előre (3):

Guzmics pescarai szerződése fatális véletlenen múlt, már ott volt az olasz élvonalbeli újoncklubnál orvosi vizsgálaton, de a Wislánál nem volt döntéshozó helyzetben senki. Kádárt a Lokomotiv Moszkva csak azért nem vitte el, mert sokat kértek érte a lengyelek. Lovrencsics Gergő a Fradit választotta a BL reményében, majd az első körben kizuhant a bajnokcsapat.

Akik nem is reménykedhettek igazán (6):

Dibusz nem volt a kapuban az Eb-n, Pintér Ádám többet volt a pályán, de nem volt a jelenléte meccset befolyásoló erő. Elek Ákos kellemetlen sérülésből épült fel, egy meccsen kapott szerepet, Fiola Attila ellenben az első meccsen sérült meg. Bár ő a Videotonnál nincs rossz helyen. Böde Dániel váltása nem volt reális. Egy pár évvel korábbi bielefeldi ajánlatról önmaga beszélt. A német kettőnél meg nyilván vonzóbb neki a Fradi, ahol jobban is keresni, mint kint.

Priskin Tamásnak csak akkor lett volna esélye elmenni a Slovantól, ha többet játszik. Ő már 30 éves, egy jó Eb-vel lett volna sansza, így nem.  

Az arab liga (2:)

Dzsudzsák a két portugálok elleni gólja után reménykedhetett. Igaz mindkettő megpattant, nemcsak azon a meccsen, hanem általában is veszélyes volt. Arról már korábban írtunk, hogy a Herthának lett volna rá pénze, mégsem őt akarta.

A Schalke vagy a Gladbach 1-2 meccs alapján nem szokott játékost igazolni, és Dzsudzsák a törököknél egy teljes szezon alatt nem mutatott semmi különöset. 1-2 jó meccs nem garantálja, hogy egy teljes szezon szezon legalább 10 meccsén átlag felett tudna jól játszani.

Németh Krisztiánnak volt egy jó lövése az osztrákokkal szemben - sarokra ment, de kitolta a kapus -, de egy katari szerződésből kivásárolni senkit sem könnyű. Az Eb-n pedig nem mutatott annyit, hogy repkedjenek az ajánlatok.

Tehát ha számolunk,

Sőt, mivel a maradással még hárman jól is jártak, kisebb szintet léptek, így 9-4 az arány. És hát Guzmics vagy Kádár simán elmehetnek a télen. Nem biztos, hogy több volt ebben.

Ha nagyon leegyszerűsítjük, egy ember, épp a csapatkapitány nem húzott olyan hasznot az Eb-szereplésből, amire számított.

Az Andorra elleni keret

Kapusok:

Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Megyeri Balázs (Greuther Fürth)

Védők:

Bese Barnabás (Le Havre), Botka Endre (Bp. Honvéd), Fiola Attila (Videoton FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Lech Poznan), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva), Lang Ádám (Dijon), Pintér Ádám (FTC)

Középpályások:

Berecz Zsombor (Vasas), Elek Ákos (DVTK), Gera Zoltán (FTC), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin), Kleinheisler László (Darmstadt), Lovrencsics Gergő (FTC), Nagy Ádám (Bologna), Nagy Dominik (FTC), Vida Máté (Vasas)

Csatárok:

Böde Dániel (FTC), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Németh Krisztián (al-Garafa), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Stieber Zoltán (Kaiserslautern), Szalai Ádám (Hoffenheim)

A Magyarország-Andorra vasárnap este hatkor kezdődik. (TV: M4)

(Borítókép: Magyarország-Portugália mérkőzés, 2016. június 22. Huszti István / Index)

Rovatok