Index Vakbarát Hírportál

Ünnepléssel kezdte, aztán simán kikapott az utolsó meccsén a válogatott

2016. november 15., kedd 22:22

A főleg itthon játszó és a válogatottságtól búcsúzó játékosokkal felálló magyar futballválogatott 2-0-ra kikapott a Groupama Arénában Svédországtól. Nem játszottunk jól, ennek ellenére a szurkolók ünnepelték búcsúzókat, és a végén megköszönték a 2016-os szereplést. Egy soha nem látott magyar válogatott játszott egy valószínűleg soha ilyen összeállításban pályára nem lépő svéd csapattal. A meccs közvetítését itt olvashatja újra.

Király Gábor 108, Juhász Roland 95, Vanczák Vilmos 79, Hajnal Tamás 59 válogatottság után hagyta abba. Előbbi kettő a pályára is léphetett, tényleg nagyszerű ünnep volt ez nekik. Király minden idők legtöbbet pályára lépő magyar válogatott játékosa, Juhász Roland pedig az örökrangsor negyedik helyén áll (Király mellett Bozsik József és Gera Zoltán előzi).

A papíron tapasztalatlan svéd válogatott gyorsan átvette az irányítást a meccsen. Voltak lehetőségeink, Lovrencsics bal oldalról leadott lövése, vagy Németh Krisztián zseniális csele utáni szóló, de a svédek tényleg ünneprontók akartak lenni. Ezt mondta pár nappal a meccs előtt Jan Andersson, az ellenfél  kapitánya is.

Király Gábor a 108., utolsó válogatott meccsén 27 perc után hagyta el a pályát, és egy percre rá gólt kaptunk Larsson szabadrúgásából. A sorfal szétugrott, Priskin Tamáson megpattant a labda, és Megyeri Balázs, aki életében először volt válogatott, már nem ért vissza a labdára. A svédek vezettek. Megérdemelten, mert annyival több veszélyes támadásuk volt az első félidőben.

Agresszívan kezdtük a második félidőt, de komoly akciót elég sokáig nem tudtunk kialakítani. Bár Lovrencsicsnek és Priskinnek is akadt egy távoli lövése, de ez nem volt igazi, kidolgozott helyzet. Sajnos, utána sem. A svédek ilyen felállásban is nagyon erősek voltak. Legalábbis nekünk.

Aztán a második félidő elejétől állandósult a svédek fölénye, hátul magabiztosak voltak, és főleg a bal oldalon rendre veszélyes támadásokat vezettek. Az utolsó negyedórára talán az erő, de inkább a hit elfogyott a főleg a magyar NB I.-ben futballozó csapatból. Beszorultunk, bekaptuk a második gólt is, Thelin jutott át könnyedén a védelmen a 67. percben, aztán a támadás fonalát is teljesen elveszítettük.

Vereséggel zártuk 2016-ot, nézzük a hivatalos mérleget. 12 meccset játszottunk, közte négy Európa-bajnoki találkozót is, 3 győzelemmel, 5 döntetlennel és 4 vereséggel zárt a válogatott. Ha összehasonlítjuk a 2015-ös eredményekkel, akkor gyengébben teljesítettünk, tavaly 5 győzelemünk, 3 döntetlenünk és csak 1 vereségünk volt.

Storck a meccs utáni sajtótájékoztatón azt mondta, a magyar futball sikeres évet zárt, megmutatta, hogy bárki ellen képes felvenni a versenyt. Hozzátette, a csapat versenyben van még a világbajnoki selejtezősorozatban is, igaz, elhullajtott néhány pontot.

„Először is köszönöm a búcsúzó játékosok munkáját, reméljük, sokáig tudnak még hozzájárulni a magyar futballhoz klubjainkban" – mondta Storck. A német szakember hangsúlyozta, jó tanulómérkőzés volt ez a válogatott számára, ugyanakkor több játékos nem rendelkezik megfelelő rutinnal, ritmussal, ennek hiányában pedig kijönnek a különbségek. Storck ezúttal is hangsúlyozta, hogy minél több nemzetközi meccsre lenne szüksége ahhoz a játékosoknak, hogy fejlődjenek.

Jan Andersson, a svédek szövetségi kapitánya röviden annyit mondott, nagyon elégedett a mérkőzéssel, de szerinte több gólt szerezhettek volna. Hozzátette, kizárólag a saját játékukra koncentráltak, hiszen nem tudták, milyen magyar csapatra számíthatnak két nappal az Andorra elleni világbajnoki selejtező után.

Jegyzőkönyv:

Magyarország–Svédország 0-2 (0-1)
Groupama Aréna, 16 ezer néző, v.: Paolo Valeri (olasz)
    gólszerzők: Larsson (30.), Thelin (67.)
    sárga lap: Rohdén (19.), Jansson (86.)

Magyarország:
Király Gábor – Fiola Attila (Botka Endre, 69.), Pintér Ádám, Juhász Roland (Hangya Szilveszter, 45.), Kádár Tamás – Vida Máté (Berecz Zsombor, a szünetben), Elek Ákos – Németh Krisztián, Stieber Zoltán, Lovrencsics Gergő (Nagy Dominik, 78.) – Priskin Tamás (Böde Dániel, 58.)
    
Svédország:
Kristoffer Nordfeldt – Emil Krafth (Linus Wahlqvist, 73.), Pontus Jansson, Andreas Granqvist (Victor Lindelöf, a szünetben), Oscar Wendt – Marcus Rohdén, Jakob Johansson (Alexander Fransson, 81.), Oscar Hiljemark, Sam Larsson (Viktor Claesson, 65.) – Isaac Thelin (John Guidetti, 74.), Christopher Nyman

Rovatok