Index Vakbarát Hírportál

Új kesztyűvel búcsúzik Király Gábor

2016. november 15., kedd 17:40

Négy magyar futballista köszön el a válogatottól kedd este, de pár év múlva már a többség csak Király Gábor búcsúmeccseként azonosítja majd ezt az estét, mert mégiscsak ő a válogatott rekorder, aki mindenkinél többször, 108-szor szerepelt a válogatottban.

Ha már egy igazi topcsapat nem jött össze Király Gábor kivételes pályafutása alatt, az idei Európa-bajnokság legalább igen. Pedig játékostársai, német és magyar szakember is szívesen megnézték volna a ma már 40 éves kapust egy sztárcsapatban, mire megy a legélesebb téthelyzetekben.

107-szeres válogatott lett a 4 franciaországi Eb-meccsen, de ami ennél lényegesen fontosabb: hihetetlen élményekkel gazdagodott, mindaddig nem kaphatta meg egy nagy torna hangulatát, a szurkolók önfeledt ünneplését. Mackóalsó nem volt még olyan fókuszban, mint azokban a nyári napokban.

Kedden, a svédek elleni barátságos meccsen utoljára látjuk. Ha minden igaz, kezdő lesz, és könnyen lehet, hogy lecserélik egy vastapsért cserébe. Kisebb rutinja már van a búcsúztatásban, amikor Berlinből 2004-ben távozott, az utolsó 13 percre cserélték be, a közönségtől a "Köszönjük, hogy a Királyunk voltál" feliratot kapta.

Néhány mondatban lehetetlen összefoglalni a pályafutását. 2015-ös hazatérésekor – ismét a Haladás kapusa lett - vele együtt futottunk át rajta, most a róla szóló, az MLSZ gondozásában megjelent könyvből idézünk pár gondolatot.

Pályaív

Klubjai:

Király minden idők legjobb Hertha-kapusa.

Jürgen Röber, a korábbi berlini sikeredző állapította meg ezt, aki mellett Bernd Storck volt a másodedző. Nemcsak ő van ezen az állásponton, hanem egy szurkolói szavazás is erről tanúskodott.

Röber a Chelsea és a Milan elleni BL-meccset emelte ki 1999 őszéről mint Király berlini produkciójának csúcsát. Utóbbin úgy lett idegenben 1-1, hogy egy szabadrúgásnál talán már Berlusconi is bent látta a labdát. Király védett. Galliani alelnök sem nagyon hisz a szemének, ahogy a videón is látható a jelenet kereken egy percnél.

A Milan le is akarta igazolni – természetesen ez a meccs is közrejátszott -, végül a Herthával nem tudtak dűlőre jutni, így Dida lett BL-győztes, Király pedig nem. Az Arsenal is 5 millió eurót kínált érte, amivel megduplázta az eredetileg megjelölt vételárát.

A Hertha akkor is – legalább egymillióval - többet akart, így végül nem került Arsene Wenger keze alá 2001-ben, 25 évesen. Jó lett volna megnézni, hogy a kiöregedő Seamannel hogyan boldogul, de ez nem adatott meg neki. Richard Wrightért egyébként ugyanabban az időben hatmillió fontot csengetett ki az Arsenal az Ipswichnek, hogy aztán egy év múlva lepasszolja az Evertonnak.

Ezután a Milan-meccs után mondta a vb-ezüstérmes, jelenlegi Bayern-vezér, Karl-Heinz Rummenigge a sokszor idézett mondatot: „a gólvonalon már jobb, mint Oliver Kahn, a kifutásoknál pedig Európa legjobbja.”

„Az a típus, aki mindenhol a közönség kedvence. Amellett, hogy klasszis, kiváló csapatjátékos is” - ezek már az angol Tony Burns szavai, aki a Crystal Palace-nál a kapusedzője volt.

Személyes tapasztalat. Egy angol másodosztályú meccsen, amikor már Speroni állt a kapuban, Király a padról felállt melegíteni, úgy látszott, súlyos az argentin sérülése, a közönség pedig vastapssal fogadta.

Neki is, ahogy Dárdainak, Várhidi Péter kapitánysága törte meg a pályáját, a válogatottban egyikükre sem számított.

Királynak 2007 után nem is voltak jó szezonjai, a Burnley cserepadjára szorult. Király úgy véli, az akkori mellőzés sem volt hiábavaló, mert így válhatott olyan hosszúvá a pályafutása.

2009-ben Erwin Koeman reaktiválta, majd Egervári Sándor, kisebb-nagyon kihagyásokkal újra játszatta. A bukaresti 0-3-ból és az amszterdami 1-8-ból szerencséjére kimaradt.

Amikor 2014. szeptemberben Dárdai Pál vette át az irányítást, először azt hitték, Királyt kapusedzőnek jelöli, aztán kiderült, hogy a legmagasabb szinten is még majdnem két év van benne.

Az Eb-pótselejtezőn, Norvégiában olyan bravúrja volt a harmadik percben, amit az elmúlt 30 év legfontosabb védésének neveztünk. Nehéz megítélni, melyik volt a válogatottban a legjobb meccse, de hogy ez volt az egyik, az biztos.

Az Eb-n kiszedte az osztrák Junuzovic bombáját 0-0-nál, Izlanddal szemben megmutatta a szórakoztató énjét, jobbra nézett, balra gurította a lába között.

A portugálok ellen Cristiano Ronaldót is utánozta a vonalon állva, és hát ez a mozdulat is örökre emlékezetes marad.

Mellérúgás

A belga meccsen pedig az Eb egyik legnagyobb védését mutatta be de Bryune szabadrúgásánál.

A 37 éves, vasárnap is fontos gólt jegyző Gera Zoltánnál érzékletesebben nem is lehetne összefoglalni a kapus jellemét.

Szerintem belül egyáltalán nem tartja olyan sikeresnek a karrierét, mint amilyen valójában, nem annyira büszke rá, mint amennyire lehetne. És ez csak hajtja előre, mindig és újra bizonyítani akar.

Mészöly Géza, a Haladás edzője amondó, hogy odahaza óriási példakép, és sok gyerek csak miatta kezd el sportolni. Az Eb után elmondhatjuk, nemcsak Szombathelyen, hanem szerte az országban.

Ha pedig megcsinálná azt az utolsó meccsen, amit Berlinben nem mert, vagyis a kapufára dobja a labdát, és úgy indítja a hátvédet, akkor minden nem hétköznapi ötletét is bemutatja. Erre azért ne fogadjunk, tartogatni egy kis muníciót a Haladásból való visszavonulásra is.

Ez is Király

Király mindenesetre saját, kifejezetten a búcsúmeccsére készült kesztyűt kapott az utolsó fellépésre.

Készülődés az utolsó válogatott mérkőzésre / Vorbereitung für mein letztes Länderspiel / Ready for the last International game #k1raly #kiralygabor #gaborkiraly #magyarvalogatott #hungary #ig_magyarorszag #ig_hun #goalkeeper #torwarthandschuhe #kapuskesztyű #csakegyutt #kiralyshop

Király Gábor (@kiralygabor1) által közzétett videó,

A másik nagy búcsúzó, Juhász Roland 2004-től 2016-ig 94 válogatott meccsen futballozott, neki is kedd este jön a következő, az utolsó.

Juhász Roland

Klubjai:

Ő volt az a védő, aki a belga Anderlechtnél rögtön a mély vízbe került. 2005. augusztus végén a tatabányai csatársort kapta ellenfélül, majd két hét múlva már a BL-ben Didier Drogbával küzdött, és a Chelsea-vel.

Hatszor volt eredményes a válogatottban, ha ő gólt lőtt, akkor a csapat sohasem kapott ki. Az első meccs mellett a görögök és az olaszok elleni találata említésre méltó, hiszen 2008-ban a görögök még Eb-címvédők voltak, míg az olaszok a vb-arany birtokosai 2007 augusztusban.

Hajnal Tamás és Vanczák Vilmos is búcsúzik, ők azonban nem a pályán, hanem öltönyben lesznek ott a stadionban. Utóbbi szeretett volna a pályán lenni, a kapitány azonban ezt nem tartotta jó ötletnek.

Előbbi 59-szer, utóbbi 79-szer léphet pályára címeres mezben. Hajnal Tamás 18 évesen ugrott egy nagyot a Fradiból, de a Schalke nem tartott rá igényt, két év alatt nyolc meccse volt. Aztán kisebb klubokban építette fel magát (Karlsruhe, Lautern), aprókat lépett előre, és jutott el komoly szintre, egészen a Dortmundig.

A szurkolók nagy kedvence volt, és a 2013-as BL-döntő előtt például egyikük azt az Udinese elleni Európa Liga mérkőzést emelte ki, amelyiket az ő duplájával nyertek meg idegenben 2-0-ra, tizenegyesekkel azonban kiestek a németek 2010-ben.

A miskolci születésű Vanczák a hűség egyik mintája, illetve az a játékos, aki tökéletesen megtalálta a neki való, a magyarnál jóval színvonalasabb bajnokságot, de valahogy azt is érezte, hogy a Bundesligára már nem lett volna elég a tudása.

Kilenc szezont húzott le a Sionban, 258 meccsen 31 gólt szerzett, a válogatottban négyig jutott. Ha eredményes volt, nem veszítettünk. A zárt kapus, románok elleni meccsen épp Hajnal beadásából fejelt a kapuba.

Mind a négy játékos még aktív, Vanczák a másodosztályban futballozik, a Puskás Akadémia középső védője, Hajnal a Ferencvárosban, Király a Haladásnál, Juhász a Videotonban.

Rovatok