Index Vakbarát Hírportál

A bébi Mourinho és a tinédzser edzők

2016. november 23., szerda 22:59

Négy hónap telt el a 2016-2017-es szezonkezdet óta, és négy csapat áll még mindig veretlenül áll az öt legerősebb bajnokságban (angol, francia, német, olasz, spanyol): a Tottenham, a Real Madrid, a RB Lepzig, és a szintén német Hoffenheim.

Ami a Bundesligában az idén történik, arra azért kevesen számítottak. Egyrészt a tavaly még másodosztályú lipcseiek vezetik a tabellát, másrészt a tavaly majdnem kieső Hoffenheimet még nem tudta senki se legyőzni. Ez utóbbi klubról lesz most szó.

Hoffenheim a 35 ezer lakosú Sinsheim elővárosának számít, és Európa jelenleg legsikeresebb faluja, de nem ezért írunk róla, hanem mert a csapatot egy mindössze 29 éves edző vezeti. Julian Nagelsmann sikertelen futballkarriert gyorsan lezárva már 21 évesen edzőnek állt, nem is véletlenül nevezik már most Bébi Mourinhónak.

Ezt a nevet az a Tim Wiese, a kapusból lett pankrátor adta neki – ahogy a BBC írta a riportjában – aki 2013-ban együtt dolgozott Nagelsmann-nal, aki akkor már másodedző volt Hoffenheimben.

De haladjunk sorban. Még csak 20 éves volt, amikor az Augsburg második csapatában súlyos térdsérülést szenvedett. Thomas Tuchel, az Augsburg akkori, a Dortmund mostani mestere azt mondta róla, hogy nagyon sajnálta, hiszen egy kreatív futballistát veszített el. A kényszerpihenő az iskolapadba vitte Nagelsmann-t, aki előbb üzleti, majd sporttudományos tanulmányokat folytatott. Főiskolai diplomát szerzett 2008-ban, majd az U16-os korosztálytól kezdve elindult a világhírnév felé.

Sokkal jobb edzőnek lenni, mint játékosnak. Ha a pályán vagy robotolsz, hogy a taktikai utasításoknak megfelelj. A partvonal mellett viszont lehetőség van belenyúlni a meccsbe, javítani a csapatrészek játékát. Persze ezt is jó, vagy rossz irányba.

Végigjárta a ranglétrát, 2010-ben már a Hoffenheimnél dolgozott, aztán jött a 2015–2016-os idény, amikor a 20. forduló után a Hoffenheim két győzelemmel 8 döntetlennel a 17. helyen állt, majd a Darmstadt elleni hazai pályán 2-0-ra elveszített meccs után kirúgták a csapat edzőjét, Huub Stevenst. Nagelsmannt 2016. február 10-én, 28 évesen és 201 naposan, minden idők legfiatalabb Bundesliga edzőjeként nevezték ki.

A kiesés torkából a Bundesliga dobogóig

A Werder otthonában egy döntetlennel kezdett, majd a hátralévő 14 fordulóban 7 győzelemmel, 2 döntetlennel és 5 vereséggel fejezte be az idényt, és egy pontos előnnyel a kieső Eintracht előtt benntartotta a csapatot az élvonalban. A szerződést úgy kötötte klubjával, hogy ha bennmaradnak életbe lép a hároméves opció, így folytathatta a munkát a mindössze 37 éves igazgatóval, Alexander Rosennel. Ők ketten együtt fiatalabbak, mint Arséne Wenger, az Arsenal edzője.

Ez történt, amikor Nagelsmann született

Sokan őrültségnek, kész öngyilkosságnak nevezték a hoffenheimi szakvezetés akkori döntését, de élet őket igazolta. A mindössze 3853 fős falu csapata azóta is szárnyal. Nagelsmann irányításával 25 bajnoki meccset játszottak és 47 pontot gyűjtöttek, nem találtak még legyőzőre idén.

„Rendkívüli tehetség, ugyanakkor azt is szem előtt kell tartani, hogy lesz olyan, amikor a csapat egymás után veszíteni fog. Idő kell neki, tanulnia kell még, hiszen nagyon fiatal” - mondta róla Carlo Ancelotti, a Bayern München szakvezetője.

Az 1990 óta a klubot patronáló Dietmar Hopp révén már így számos csodát élt meg a klub, már azon a sokkon is túl van, amit Nagelsmann kinevezése okozott. És ha a fejlődés töretlen lesz, nem fog túlzásnak tűnni a Bébi Mourinho elnevezés sem. 

Miért Bébi Mourinho?

José Mourinho 17 évesen már a Rio Ave futballistája volt, majd a Belenenseshez igazolt. 20 éves korában belátta, hogy nagy álmát, hogy világhírű labdarúgó legyen, nem fogja tudni megvalósítani, ezért az edzősködésre fókuszált. Elvégezte a lisszaboni sporttudományi egyetemet, és 29 évesen elindult felfelé, amikor Bobby Robson mellett az FC Porto segédedzője lett. Mourinho eddigi pályafutása során kétszer nyert BL-t, 8-szor lett bajnok és 4-szer kupagyőztes.

Jó példa pedig akad bőven Nagelsmann előtt, Európa futballja már sok "tinédzser" korú edzőt adott az elmúlt közel egy évszázadban, és nem mellékesen egy magyar is szerepel is köztük, aki még ennél is nagyobb bravúrra volt képes. Összeszedtük őket.

Egy magyar világutazó a Reallal írt történelmet

Kezdjük a sort a világutazó magyarok egyik legsikeresebb tagjával, Hertzka Lipóttal. A 20-as évek magyarországi nyomora elől ment előbb Németországba, majd Spanyolországba futballozni, de korán abbahagyta a pályafutását. A korszak zsenije, Santiago Bernabeu hívta a Real Madridba edzőnek, ahol két idényt töltött el. 

1932-ben, kevéssel 28. születésnapja* után a legendás Ricardo Zamorával a kapuban bajnoki címet nyert, ráadásul száz százalékosan, amely máig rekord a spanyol bajnokságban. Aztán továbbállt, a spanyol polgárháború elől menekülve Portugáliában volt sokáig edző, a Benficát háromszor vezette bajnoki címre. Ekkoriban Portugáliában rengeteg magyar edző dolgozott, a Benficánál, a Portonál és a Sportingnál is gyakorlatilag egymásnak adták a kilincset.

(*Egyes források szerint 1893-ban született, ezek szerint viszont 39 évesen lett bajnok a Reallal, de így is történelmet írt)

Azt mondják a tapasztalat a siker kulcsa a legmagasabb szinten, de a példa azt mutatja lehet más irányba is menni.

Ezt a grúz Ucha Sosiashvili mondta, aki tavaly, mindössze 25 évesen bajnoki címre vezette a szintén grúz Dila Gori csapatát.

Az Angol Bob és az Angol Roy

Ha Hertzka születésében nem is vagyunk biztosak, az biztosan tudjuk, hogy Bob Houghton 1947-ben született. Miután 23 évesen már menedzser lett, félprofi angol kluboknál dolgozott. Ezért is volt meglepetés, hogy 1974-ben a Malmö élére nevezték ki. Hat év alatt alapos forradalmat hajtott végre a svéd labdarúgásban. 

27 évesen svéd bajnok lett (utána még kétszer), négyszer vezette kupagyőzelemre csapatát és 1979-ben BEK-döntőt játszott a Nottingham ellen, amelyet 1-0-ra elbukott. Az Angol Bob, ahogy becézték, a mai napig is 31 évesen és 229 naposan a legfiatalabb edző, aki európai kupadöntőt játszott.

Az angol válogatott volt kapitánya, Roy Hodgson csak egy évvel maradt le Houghton mögött. Kettejük karrierjének közös szála amúgy a Maidstone United FC-nél ér össze, ahol csapattársak voltak. Hodgson 1976-ban - Houghton tanácsára és nyomására - érkezett Svédországba, de nem bánták meg. A Halmstadt BK edzője lett, amellyel egyből bajnok lett (28 évesen), a klub története során először, majd három évvel később ismét.

Aki ötven éven át őrzött egy rekordot

A sort az akkor 28 éves walesi Nigal Adkinsszel lehet folytatni, aki a Bangort vitte 1994-ben bajnoki címre. 1977-ben a feröeri bajnokot TB Tvöroyrinak hívták, az edzőt pedig az akkor 22 éves Dane John Rödgaardnak. 

A legszebb történet pedig az izlandi Rikhardur Jónssoné. A most 87  éves sportember 17 évesen lett izlandi válogatott, a rekordját csak Eidur Gudjohnsen döntötte meg 1996-ban.

1951-ben, 22 évesen lett az ÍA Akranes játékos-edzője és egyből bajnok lett, amelyet 1960-ig még ötször megismételt. Mindezt úgy, hogy napközben festőként dolgozott. Kétszer Izland szövetségi kapitányának is választották.

Rovatok