Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánvaló, miért akadozik a Barca, de mire mehet így idén?

2016. november 30., szerda 00:39

A 100 nap utáni gyorsmérlegből kitűnik, hogy valami nincs rendben, és egyértelmű, hogy kikkel van a gond. Különösen egy emberrel.

Kedden múlt 100 napja, hogy augusztus 14-én, Sevillában, a Spanyol Szuperkupa első meccsén elkezdte a szezont a Barcelona. Azóta kiderült, hogy 2007 óta nem indult ilyen gyengén a bajnokságban, 8 győzelem mellett 3 döntetlen és 2 vereség a mérlege. A tabellán még így is második, de már most 6 ponttal a Real Madrid mögött.

A BL-ben három győzelemmel indultak, Manchesterben kikaptak a Citytől 3-1-re, de múlt szerdán nyertek Glasgow-ban, és csoportelsőként továbbmentek.

A Barca az elmúlt idényekhez képest a bajnokságban egyértelműen akadozik, és nem nehéz megmondani, miért: érdemes megnézni, mennyit tettek hozzá a teljesítményhez az új igazolások, az 5+1 játékos, aki a nyáron érkezett.

Jasper Cillessen, kapus, 27 éves

Kezdjük a plusz eggyel, a kapus Cillessent sebtiben igazolták az Ajaxtól, miután a Cityhez elengedték az eddigi első számú kapust, Claudio Bravót. Kényszerigazolás volt, kellett valaki az első számúvá fellépő Marc-André Ter-Stegen mögé. Cillessen egy meccsen védett, az Alaves elleni hazai, 2-1-es vereségkor volt pályán a bajnokságban. Sok nem múlt rajta azon a meccsen.

André Gomes, középpályás, 23 éves

A Barca problémáinak a rákfenéje az ő értékelhetetlen produkciója. Ha egy középpályásért 35 milliót fizetnek, elvárható, hogy azonnal be lehessen építeni a csapatba, vagy legalább kis idő kelljen csak neki a beilleszkedéshez. A portugálnál ez nem így van, hiába kezdett nyolc meccsen és állt be másik haton, vagyis szerepelt összesen tizennégyszer, egyetlen gólt sem tett hozzá a szezonhoz. De még egy gólpasszt sem adott. Pillanatokra villantotta csak fel, hogy lehet benne valami, egy-egy sprintből lehet észrevenni, hogy mintha nem átlagosak lennének a képességei, de ezek is, mint a fehér holló. A mélypontra vasárnap került, amikor a Barcelona San Sebastianban nem hogy a szezon, de inkább az utóbbi nyolc év leggyengébb meccsét játszotta, vele a középpályán. Még az olyan sokat bizonyított emberek, mint Sergi Busquets vagy Ivan Rakitic is szenvednek mellette, mert nem képes Barca-szinten futballozni: eladott labdák és a helyzetfelismerés szinte teljes hiánya jellemző rá. Persze mit is lehetne tőle várni, ha az árát nem nézzük? Csinált valamit az Európa-bajnok portugál válogatottban, vagy az előző szezonban a Valenciában? Nem tudni, Luis Enrique edző mit látott benne.

14 meccs/0 gól, 0 gólpassz

Denis Suarez, középpályás, 22 éves

Négy meccsen kezdett a szezon elején, az utóbbi időben csere, hatszor jött be a padról. Igazából csak egyszer, Sevillában, a bajnokin mutatta meg, mi lehet benne, vele a pályán sikerült a fordítás, mindkét gólban benne volt egy-egy kulcspasszal. Van két gólpassza is, ráadásul csereként. 3,5 millió euróért igazolták vissza két szezon után, a befektetés összegét nézve a teljesítménye rendben van. Ő az, aki idővel hasznos tagja lehet a csapatnak. De gólt ő sem szerzett.

10 meccs/0 gól, 2 gólpassz

Lucas Digne, balhátvéd, 23 éves

Valószínűleg ő is meglepődött, amikor az ügynöke felhívta, hogy a Barca őt akarja balhátvédnek, valójában nagyjából úgy is szerepel. Se hozzá nem tette, se el nem vett a sikerekből, lehozta eddig, amit egy balhátvédnek le kell hoznia - mondhatnánk, csakhogy a Barcában a balbekk is kulcspozíció, Jordi Alba felfutásai, passzai elengedhetetlenek voltak az elmúlt évek sikereihez. Ezekből a képességekből Digne-ben egyelőre nem sok látszik. Egy gólpassza azért van, még augusztusról, az egyik Szuperkupa-meccsről. Hatszor kezdett az utóbbi nyolc meccsen, Alba sérülései miatt, hétszer a padról jött. Gólja nincs.

13 meccs/0 gól, 1 gólpassz

Paco Alcacer, középcsatár, 23 éves

Kevsen értették, miért épp őt nézte ki középcsatárnak Luis Enrique edző, és eddig az értetlenkedés be is igazolódik, egy gólja sincs a 9-es pozíciójában. Három meccsen kezdett - 1-1-1 a mérleg ezeken -, további ötön volt csere. 10 napja végigjátszhatott a Malaga elleni 0-0-án, egy ziccert rontott az elején, aztán teljesen eltűnt a lefújásig. A Barca-drukkerek visszasírják Munirt.

8 meccs/0 gól, 0 gólpassz

Samuel Umtiti, középhátvéd, 23 éves

Az egyetlen igazolás, akire azt lehet mondani három hónap után, hogy bevált. A középhátvéd még a szezon elején hozott össze egy büntetőt, és bár megúszott legalább három fix tizenegyest, amit a bíró nem fújt be, jelentős hibát nem lehet a nyakába varrni. Képes helyettesíteni Piquét is és Mascheranót is. Gólt ő sem ért el a 10 meccsen, amin kezdett, csere nem volt.

10 meccs/0 gól, 0 gólpassz

0 gól/45 szereplés, 3 gólpassz

Összegezve, a fenti öt mezőnyjátékos 55 szereplést számlál összesen a Barcában a szezonban, de gólt nem értek el, asszisztja is csak Denis Suareznek és Digne-nek van. De vegyük le Umtiti 10 játékát, az még mindig 45 pályára lépés, mindösszesen három gólpasszal. Ez rettentő kevés az újaktól, szinte semmi.

Egyiküket sem igazolták azonnal fix kezdőnek, de csereként vagy beugróként sem képesek pótolni a nagyobbakat, legalábbis egyelőre. Azért vették őket, hogy megverjék az Alavest meg a Malagát, legalább otthon, de - most még - arra sem képesek. Viszont a szezon egyharmadánál ez már kissé riasztó.

Abból is észrevehető, hogy mennyire gyengén teljesítenek, hogy

ha Messi nincs a Barcában, a csapatot jelenleg bárki meg tudja fogni.

Az argentin tizenegyszer játszott 90 percet a Barcelonában a szezonban, ebből 9-et megnyertek, egyet veszítettek, egyet ikszeltek. Az az egy vereség a három héttel ezelőtti, ManCity elleni BL-meccs volt, ami a Barcának kvázi teljesen tét nélküli volt. Annyival vezették a BL-csoportot és olyan, nem túl nehéznek tűnő meccseik voltak hátra, hogy el lehetett engedni. Ráadásul előtte otthon 4-0-ra verték a Cityt, így az egymás elleni eredményen se nagyon kellett aggódni. 28/33 pont Messivel végig a pályán.

Hét további meccsen Messi vagy csere volt, vagy lecserélték, vagy nem is játszott egyáltalán. Három ilyet sikerült behúzni, kettőt leikszeltek, kettőt elveszítettek. Messi "nélkül" 10/21 pont, ami 50 százalék alatt van, Barca-szinten siralmas.

Messinek jelenleg a szokásosnál is többet kell vállalnia, hogy a Barcelona győzzön, ami a Bajnokok Ligája ütemét tekintve könnyebben teljesíthető a számára, két-három hetente vannak a meccsek. Nem is csoda, hogy itt egészen kiemelkedő eddig, négy meccsen kilenc gólnál jár úgy, hogy tízszer találta el a kaput. A hat csoportmeccsen, mindegyiken játszva, Cristiano Ronaldo tartja a rekordot tavalyról, 11 góllal. Messinek egy meccse van még, december 6-án, otthon a Mönchengladbach ellen, ami totál tét nélküli mindkét csapatnak.

Felmerülhet a kérdés, miért nem teljesít jobban az MSN kétharmada, azaz Luis Suarez és Neymar? Ha megnézzük a statjaikat, azt láthatjuk, hogy mindkettő a számainál van. Suarez 18 meccsen 11 gólt lőtt a szezonban, és adott még öt gólpasszt, tehát a kanadai táblán 18 meccs/ 16 ponttal áll. Neymar góljai tényleg visszaestek, csak hatot lőtt eddig, viszont a BL-ben már most, az eddigi öt csoportmeccsen beállította az egész BL-idényre vonatkoztatott asszisztrekordot, héttel áll ebben a kategóriában. Emellett van még öt gólpassza a bajnokságban is, vagyis a kanadain 16 meccs/18 pont a mérlege. Ha már itt vagyunk, nézzük meg Messiét is: 19 gól és 7 gólpassz, azaz 16 meccs/26 pont.

Mit lehet a számokból jósolni?

Azt, hogy a Barca ebben az állapotában a sorozatterhelésben nem elég jó ahhoz, hogy hosszú távon ellenfele legyen a Real Madridnak, vagyis

a bajnoki cím - így - lehetetlen.

Cristiano Ronaldóék február 27. óta nem kaptak ki a bajnokságban, azóta egy Wolfsburg elleni, idegenbeli BL-vereség csúszott be összvissz, aminek a visszavágóján továbbjutottak. Ugyanolyan veretlenségi sorozatban vannak, mint a Barca volt tavaly október és április között, amikor 39 meccsen nem kaptak ki: 31 meccs óta nem veszít a Madrid, 37 meccsen egy vereségük van, mióta februárban 1-0-ra legyőzte őket az Atletico.

És a legfontosabb: 6 ponttal verik a Barcát a bajnokságban. Szombaton negyed ötkor Clasico, Barca-Real, és ha Zidane csapata azt is nyeri, 9 pont előnnyel kvázi lezárja a ligát.

Rovatok