Index Vakbarát Hírportál

Gyilkosság volt a légikatasztrófa

2016. december 10., szombat 09:52 | aznap frissítve

A bolíviai védelmi miniszter szerint a 71 áldozatot követelő légikatasztrófa gyilkosság volt, mert a gép éppen csak annyi üzemanyaggal szállt fel, amennyi a légi úthoz ideális esetben kellett.

A repülőn utazott a brazil Chapecoense labdarúgócsapata is a Copa Sudamericana döntőjére. A LaMia légitársaság járata november 28-án zuhant le Medellin közelében, a katasztrófát hatan élték túl, köztük három labdarúgó.

A gép "fekete doboza" rögzítette, hogy a pilóta, Miguel Quiroga azt üzente az irányítótoronynak, hogy kifogyott az üzemanyaga. A hatóságok szerint a kapitány teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a tartalék üzemanyagra vonatkozó nemzetközi előírásokat. Ezek alapján a gépnek még legalább 30 percre elegendő üzemanyaggal kell rendelkeznie, miután elérte úti célját.

"Ami Medellinnél történt, gyilkosság volt" – nyilatkozta pénteken a bolíviai védelmi miniszter – "Bárki, aki megkockáztatja, hogy több, mint 70 emberrel a fedélzeten éppen csak elégséges mennyiségű üzemanyaggal szálljon fel, az nyilvánvalóan megsérti a polgári repülés legelemibb szabályait".

Reymi Ferreira azt követően mondta ezt, hogy a bolíviai légi irányítás egyik dolgozója megvádolta feletteseit, hogy azok megpróbálták eltüntetni a bizonyítékokat. Celia Castello arról tett bejelentést, hogy a tragédia másnapján főnökei kényszerítették, hogy módosítson egy belső jelentésen. Nyilvános levelében Castello azt állítja, ő figyelmeztette a feletteseit, hogy az úti cél messzebb van, mint amekkora távolságra a gépnek üzemanyaga volt.

Castellót felfüggesztették állásából a vizsgálat idejére, a nő Brazíliában kért menedéket. Az illetékesek tájékoztatása szerint a LaMia légitársaság vezetőjét emberölés, és egyéb vádak alapján őrizetbe vették.

Rovatok