Index Vakbarát Hírportál

"Ki fogjuk nyírni a játékosokat"

2016. december 10., szombat 11:34

Pep Guardiola keményen támadta a döntéshozókat a futballnaptár lehetetlen túlzsúfolása miatt. Véleménye szerint a 48 csapatos világbajnokság "ki fogja nyírni" a játékosokat. A Manchester City edzője úgy látja, hogy a naptár összeállításakor a nemzetközi szervezetek egyáltalán nem veszik figyelembe a játékosok érdekeit, legyen szó akár a nagy nemzetközi tornákról, akár az anyagilag busásan megtérülő felkészülési tornákról.

A héten nyilvánosságra került, hogy a FIFA elnöke, Gianni Infantino támogatja a 48 csapatos világbajnokság ötletét, az Európa-bajnokságot pedig már 2016 nyarán is 24 csapatosra bővített mezőnnyel rendezték. Guradiola hevesen ellenzi ezt a folyamatot, illetve szerinte, ha már ez a tendencia, legalább a cserék számát növelni kéne, hogy kevésbé terheljék meg a játékosokat.

"Ez nem csak Angliában létező jelenség, hanem az egész világon" – nyilatkozta az edző pénteken – 

"Most már 48 csapatos vb-ről beszélnek, ki fogjuk nyírni a játékosokat. Megfeledkezünk a mérkőzések mennyiségéről, a játékosok nem tudják kipihenni magukat, és folyamatosan hatalmas nyomás nehezedik rájuk. Egyre több versenysorozat van, és egyre több mérkőzés."

"Én csak a játékosok érdekeit szeretném képviselni. Kell, hogy legyen szünetük, amikor egy kicsit kifújhatják magukat, és élvezhetik az életet. Ami most készül, az egész egyszerűen nonszensz. Amikor vége lesz a szezonnak, egy hét múlva kezdődhet a világbajnokság. A következő szezon után meg három hét pihenés, és mehetsz a nyári túrára Kínába, az Egyesült Államokba vagy Ausztráliába, ahol olyan csapatokkal játszol, mint a Juventus, a Milan vagy a Real Madrid, és persze mindenki azt várja, hogy győzz. Gyakorlatilag nincs is rendes felkészülés, már kezdődik is a szezon, ami után meg majd jön az Európa-bajnokság. Vajon mi lesz a játékosokkal 10-12 ilyen szezon után, erre senki nem gondol."

Guardiola szerint mindennek több hatása is lesz a csapatok jövőjére, illetve szerinte legalább a szabályok megváltoztatásával enyhíthetnének a helyzeten.

"Még nagyobbak lesznek a keretek, és ezért még több pénzt kell elköltenie a csapatoknak játékosokra. Most csak hármat lehet cserélni, miért ne lehetne öt vagy hat? Így több játékosnak jutna játékidő, az edzők pedig különböző taktikákat is kipróbálhatnának. Kevesebb lenne a sérülés, a meccsek nyíltabbak lennének, és minden jobb lenne. De oké, a FIFA-nak más tervei vannak."

Rovatok