Index Vakbarát Hírportál

Tényleg Cristiano Ronaldo nyerte az Aranylabdát

2016. december 12., hétfő 14:54

A győztes neve már hétfő délben kiderült vitathatatlan forrásból, de hivatalosan csak este jelentették be, hogy a portugál elvitte negyedik Aranylabdáját. Egészen fölényesen.

Hétfő este nyolc óra körül hirdette ki az Aranylabdát szervező France Football magazin az idei nyertest, Cristiano Ronaldót, de a neten már órákkal korábban megjelent a végeredmény: egy kép az újság e heti címlapjáról, amin Cristiano Ronaldo örül a trófeával. (A fotót természetesen az angol bulvársajtó szerezte meg, a The Sun és a Mirror is lehozta.)

Július óta abszolút favorit volt, akkor nyerte meg az Európa-bajnokságot a portugál válogatottal. Egy hónappal azelőtt már elvitte a Bajnokok Ligáját is a Real Madriddal, a döntőben ő rúgta be a győztes tizenegyest.

Le vainqueur du Ballon d'Or France Football 2016 : CRISTIANO RONALDO #ballondor pic.twitter.com/IP5J2s7pqk

— France Football (@francefootball) 2016. december 12.

A BL gólkirályi címe is az övé volt az előző szezonban, így a csapatsikerek mellett az egyéni teljesítmények sem maradtak el nála.

Ez a negyedik Aranylabdája, 2008-ban, 2013-ban és 2014-ben nyert előtte. 2008 óta, amikor nem ő nyert, Lionel Messi kapta a díjat, ötöt, így kilenc éve sorozatban ők viszik el a futball legértékesebb egyéni elismerését.

Az eredményhirdetés egyébként fél hatkor kezdődött, elég ügyetlenül, a Twitteren 10-15 percenként jelent meg egy-egy név, hátulról előre hirdették ki a sorrendet. Este nyolckor még csak a hatodiknál tartottak, majd hirtelen  - ez volt a megbeszélt időpont - megjelent Cristiano Ronaldo a trófeával. Mint kiderült, a 2-5. helyezetteket még később árulták el.

Messi lett a második, Antoine Griezmann a harmadik, Luis Suarez a negyedik, Neymar az ötödik.

Paul Pogba, a világ legdrágább futballistája, aki a nyáron igazolt a Juventusból a Manchester Unitedhez 105 millió euróért, a 14. helyen végzett. És ez a pozíciója teljesen reális is.

Hat év után változott a szavazás menete, ugyanis a FIFA kihátrált a France Football mögül, és újra saját díjat ad az év legjobbjának. A neve az lesz, hogy The Best, azaz A Legjobb, és január második hetében hirdetik ki a győztesét.

Az Aranylabdára így a válogatottak szövetségi és csapatkapitányai most már nem voksolhattak, csak az újságírók szavazatai alapján alakult ki a sorrend.

Az Aranylabda-szavazás végeredménye


 1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid, portugál) 745 pont
 2. Lionel Messi (FC Barcelone, argentin) 316
 3. Antoine Griezmann (Atlético Madrid, francia) 198
 4. Luis Suarez (FC Barcelone, uruguayi) 91
 5. Neymar (FC Barcelone, brazil) 68
 6. Gareth Bale (Real Madrid, walesi) 60
 7. Riyad Mahrez (Leicester City, algériai) 20
 8. Jamie Vardy (Leicester City, angol) 11
 9. Gianluigi Buffon (Juventus, olasz) és Pepe (Real Madrid, portugál) 8-8
11. Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund, gaboni) 7
12. Rui Patricio (Sporting Lisboa, portugál) 6
13. Zlatan Ibrahimovic (Manchester United, svéd) 5
14. Paul Pogba (Manchester United, francia) és Arturo Vidal (Bayern München, chilei) 4-4
16. Robert Lewandowski (Bayern München, lengyel) 3
17. Toni Kroos (Real Madrid, német), Luka Modric (Real Madrid, horvát) és Dimitri Payet (West Ham United, francia) 1-1

A 30-as listáról 11 játékos nem kapott szavazatot.

Rovatok