Index Vakbarát Hírportál

A Barcába kódolva van a 0-4

2017. február 15., szerda 17:59

Tönkreverte kedd este a Paris Saint-Germain a Barcelonát a Bajnokok Ligájában, hazai pályán 4-0-ra nyerte a nyolcaddöntő első meccsét.

Könnyen lehet, hogy ez lesz a futballvilág legnagyobb sokkja idén, de akik követik a Barcát, annyira nem kaptak a szívükhöz: nem először esett ez meg a BL-ben a világ egyik legnagyobb klubjával.

Visszafelé haladva az időben, a legutóbbira még az újhullámos drukkerek is emlékezhetnek. A Bayern München négy éve (2013), az elődöntő odavágóján ugyanígy 4-0-ra intézte el Messiéket. A németek egy héttel később 3-0-ra nyertek Barcelonában is. Az edző Tito Vilanova volt, aki bajnok lett a csapattal abban a szezonban. (Majd egy év múlva, tragikusan fiatalon meghalt rákban.)

2000. májusában a Valencia fogadta a Barcát, szintén az elődöntő első meccsén, a végeredmény kiábrándító 4-1. Rivaldo és Figo is tehetetlen volt Hector Cúper szupercsapata ellen. A visszavágón 2-1-gyel sikerült kozmetikázni a kiesésen, de a Valenciának egy pillanatig nem kellett izgulnia.

Csoportmeccsen fogadta a Barcelona a Dinamo Kijevet 1997 novemberében, és Sevcsenkóék 4-0-val utaztak haza. A későbbi aranylabdás mesterhármast rúgott. Az eredmény akkoriban még csak meglepetés sem volt, pár héttel korábban, Kijevben ugyanis már 3-0-ra győztek.

Végül elérkeztünk a klasszikushoz, ami óta tudjuk, benne van a Barcának egy 4-0-ás zakó: 1994 május, BL-döntő, Milan-Barcelona 4-0. Pedig Cruyff csapatát tartották favoritnak, az olaszok rettentő tartalékosan álltak fel. Aztán Massaro bevágott kettőt, Szavicsevics egy felejthetetlen emelést, Desailly pedig bevitte a kegyelemdöfést.

1994 CL final: Milan 4-0 Barcelona

Még mielőtt azt gondolnánk, hogy hát ez ugye egyik sem Luis Enrique, a mostani edző csapata volt, érdemes megnézni, hogy két és fél év alatt, mióta ő ül a padon, hányszor szaladt bele a késbe a Barca. Meglehetősen sokszor.

2015 augusztusában a Spanyol Szuperkupa-döntő első meccsén az Athletic Bilbaóban 4-0-ra ütötte ki őket, és nyerte meg a kupát. (A visszavágó 1-1 lett.)

Csak egy hónap telt el, a Celta Vigo a bajnokságban mért 4-1-et Neymarákra, a brazil 4-0-nál lőtte a becsületgólt.

2016 sem telt el négyesek nélkül, múlt nyáron a Liverpool, igaz, szezon előtti felkészülési meccsen 4-0-val küldte haza a legjobbakkal felálló Barcelonát.

Azóta egyszer kapott négyet a Barca, múlt októbertől is a Celtától, igaz, az egy szorossá tett meccs volt 4-3-as végeredménnyel. Csakhogy a Celta vezetett már 3-0, azaz elég rendesen padlóra küldte Luis Enriquééket.

Neymar szerdán már a párizsiak elleni visszavágós feltámadásról beszélt, de egyrészt 0-4-et nem fordított vissza még senki az európai kupák történetében, másrészt láthatjuk, hogy az enyhébb végeredménnyel zárult négy kapott gólos estéik után sem sikerült soha fordítaniuk. Úgyhogy a csodára kevés az esély március 8-án, a statisztikák szerint 7 százalék.

Rovatok