Index Vakbarát Hírportál

Iszlamista szál a dortmundi robbantásban

2017. április 12., szerda 10:05

A Süddeutsche Zeitung, valamint az NDR, a WDR és más hírügynökségek is egybehangzóan állítják: iszlamista szál is lehet a Dortmund futballcsapatát ért kedd esti bombarobbantások mögött.

A helyszínen talált levél eredetiségét még vizsgálják, de a Süddeutsche Zeitung már tudni véli, hogy a küldemény 

„Allah, a kegyelmes és könyörületes nevében”

szöveggel kezdődik.  A jelentés szerint a levélben hivatkoznak a berlini karácsonyi vásáron tavaly decemberben elkövetett dzsihadista merényletre, és kiemelik, hogy az Iszlám Állam (IS) elleni nemzetközi koalíció tagjaként a német légierő – felderítő repüléseket végző – Tornado gépei is részt vesznek a muszlimok meggyilkolásában.  Ezért sportolók és egyéb hírességek is felkerültek a terrorszervezet „halállistájára” Németországban, illetve más, az Iszlám Állam ellen „keresztes” háborút folytató országokban.

A hatóságok szokatlannak tartják és fenntartással kezelik a levél állításait, nem zárják ki, hogy félrevezetést szolgáló hamis nyomról van szó.

Ugyancsak német sajtóértesülés szerint kedd este az interneten megjelent egy írás, amely antifasiszta, szélsőbaloldali háttérre utal. A szöveg szerint a csapatot szállító buszt azért támadták meg, mert a „BVB politikáját jelképezi”, ez a politika pedig azért helytelen, mert nem irányul kellőképpen a rasszisták, nácik és jobboldali populisták ellen.

„Ez egy nagyon nehéz helyzet” – idézte ugyanakkor a L'Équipe című francia lap Bruno Skropetát, az AS Monaco kommunikációs vezetőjét. A merénylet miatt a negyeddöntős párharc első találkozóját keddről szerda estére (18.45) halasztották.

„A játékosok profik, és alkalmazkodni fognak a helyzethez” – tette hozzá Skropeta.

A Dortmundban történt kedd esti bombatámadás után átgondolja a szerdai, Bayern München–Real Madrid BL-mérkőzés biztosítását.

Egy szóvivő közlése szerint az illetékesek délelőtt tekintik át a helyzetet, és döntenek az esetleges szükséges lépésekről. Hozzátette: a helyzet értékelésekor a dortmundi kollégákkal is egyeztetnek.

München és a meccs nincs veszélyben

 – hangsúlyozta ugyanakkor.

A német rendőrség szerint a Borussia Dortmund futballcsapata volt a célpontja a kedd esti robbantásoknak. Egyelőre nem tudják, hogy mi volt a merénylet indítéka. A másnapra halasztott mérkőzésre a rendőrség nagy létszámú biztosítással készül. 

Egy ügyész bejelentette, hogy egy levelet találtak a megtámadott busz közelében, de további részletet nem árult el erről. Az egyik robbanásban megsérült játékosnak, Marc Bartrának az üvegszilánkok okozta felületi sérülések mellett eltörött egy kézcsontja, amit meg kellett operálni - közölte a futballklub.

Rovatok