Index Vakbarát Hírportál

Így látják a magyar csapatot külföldön: hol a minőség?

2016. június 2., csütörtök 09:59

A magyar válogatott Eb-győzelme kétszázszoros pénzt érne a legtöbb fogadóirodánál, és a külföldi véleményeket olvasva, minket tartanak a torna egyik leggyengébb csapatának. Az amerikaiak szerint viszont meglepetést okozhatunk a középpályán, és Ausztriában nemrég kiszámolták, hogy egész jó, 47 százalék esélyünk lehet arra, hogy továbbjussunk a csoportból.

Megnéztünk, néhány nagyobb lap szakértői mit írnak Bernd Storck válogatottjáról. 

Telegraph: nálunk van a mini Scholes

Az angol Telegraph azt emeli ki, hogy Storckkal harminc év után először jutott ki a magyar válogatott nagy tornára, és szerintük vele támadóbb lett a játékunk. Ugyanakkor a gólszerzés problémás, mert csak tizenegyszer találtunk be a selejtezőkön, a védelem ellenben masszív. Dzsudzsák Balázs lesz a kulcsemberünk a lap szerint, a tottenhames Christian Eriksenhez hasonlítottak stílusában.

Kleinheislerről azt írják, nem véletlen, hogy Scholes a beceneve, mert nemcsak a kinézetében hasonlít, hanem ugyanolyan erővel lő, mint az egykori Manchester United-sztár. 

Sky: sok sárga, nulla piros

A Skysports már úgy látja, hogy a norvégok ellen bombagólt szerző Priskin Tamás lesz a legfontosabb játékosunk az Európa-bajnokságon, és megemlítik, hogy a magyar csapat kapta a legtöbb sárga lapot a selejtezőkön, összesen harmincnyolcat, mégsem állítottak ki senkit a mérkőzéseinken.

A Squawka szerint a magyar válogatott profitált abból, hogy kibővítették az Európa-bajnokság mezőnyét huszonnégy csapatra, de nem lenne fair azt állítani, hogy csak azért vagyunk ott, legyen kivel feltölteni a mezőnyt. Cikkükben állítják, az Aranycsapat sikere nagy nyomást helyezett az őt követő generációkra, de most talán sikerül kicsit feledtetni a kudarcokat, és új élményekkel gazdagodni. 

Legnagyobb erősségünknek a védelmet tartják: olyan rutinos, nemzetközi szinten is tapasztalt játékosok segítik hátul a munkát, mint Juhász Roland és Király Gábor. De rámutatnak arra is, hogy a keretből hiányoznak a minőségi játékosok, és csak négy topligában játszó futballistája van az országnak, az egyik ráadásul a Liverpool-cserekapus Bogdán Ádám, aki be sem fért az Eb-keretbe. 

Amerikában a csatárokban látnak sanszot

Az amerikai ESPN viszont már azt írja, hogy Bernd Storck a középpályájában és Szalai Ádámban bízhat leginkább. A védelmünk szerintük is biztos, a középpályán pedig van bőven lehetőség, több itthon játszónak, például Kleinheislernek, Gerának és Pintérnek is jó idénye volt. Ha a középpálya nem is olyan félelmetes névsor, de megvan benne a lehetőség, hogy meglepetést okozzon.

A lap szerint kisebb közfelháborodás lehet majd abból, hogy ki lesz a kezdőcsatárunk, de az összes középcsatárunk különböző lehetőségeket kínál, és ez jó dolog. Hasonlót mondott egyébként Storck is a kerethirdetéskor. Úgy saccolnak, hogy Szalai Ádám fog kezdeni, akinek a harcossága és stílusa lehetőséget teremthet az érkező, technikásabb játékosoknak. 

Az UEFA is foglalkozik a magyar csapattal, és ők is azt emelték ki, hogy a magyar válogatottnak milyen jó lehetőségei vannak támadásban. Gera Zoltánt és Dzsudzsák Balázst látják kulcsembernek. 

Rovatok