Index Vakbarát Hírportál

A csapat, amelyet a tervek szerint le kellene győznünk

2016. június 9., csütörtök 17:11

A 2016-os Európa-bajnokság résztvevő országai közül a 330 ezer lakosú Izland a legkisebb.  A válogatott korábban sem Eb-n, sem világbajnokságon nem szerepelt, igaz, nemrég pótselejtezőig eljutott, érthető, hogy most már a kijutást is megünnepelték. A selejtezőkön nagyon jól szerepeltek, fél világ az izlandi futballforradalomról kezdett el beszélni. Végül az A csoport második helyéről jutottak ki, sokat elmond a válogatottról, hogy Hollandiát mindkét meccsén legyőzte.

Velük fognak játszani az F csoportban

Izland pár év alatt óriásit ugrott a FIFA-világranglistáján, több mint száz helyet javított, ami akkor is szép teljesítmény, ha maga a lista nem túl egzakt alapokon nyugszik. A válogatott edzője, Lars Lagerbäck szerint fontos momentum volt, hogy a csapatnak legyen egy víziója, egy rendszere, amihez mindvégig ragaszkodik. Ezt úgy látszik megtalálták, szervezettséggel és norvég, svéd és angol bajnokságokban fejlődő tehetséggel eredményekkel is igazolják.

Két játékos, aki fontos lehet

Az izlandi futball legendája a 2013-ban a nemzetközi futballtól visszavonult, majd 2015 márciusában újra aktivizált Eidur Gudjohnsen. Kétségkívül a 37 éves, a Chelsea-ben és a Barcelonában is megfordult játékosnak van a legnagyobb rutinja. A csúcskorszaka úgy tíz éve volt, de egy-két villanása elég lehet, hogy eldöntsön egy meccset.

Gylfi Sigurdssonnak is jó esélye van, hogy Gudjohnsenhez hasonló karriert fusson be, az izlandi válogatott gólveszélyes középpályása a Tottenham után a Swansea Cityben futotta élete formáját. Az előző szezonban 11 gólt szerzett a Premier League-ben. Az Eb-selejtezősorozatában hatszor talált be, és sokat elmond róla, hogy Izland mindhárom gólját ő szerezte a hollandok elleni két meccsen (0-1, 2-0). Sigurdsson amellett, hogy nagyon jó pontrúgó, a támadásszervezés jó része is ráhárul, őt kell megpróbálni levenni a pályáról az ellenfeleknek, ha gól nélkül meg akarják (juk) úszni.

Az edző(k)

Az izlandi válogatott az Eb-egyetlen indulója, ahol nem egy, hanem két egyenrangú kapitány dolgozik. A svéd Lars Lagerbäcknél nagyobb tapasztalatú edző nem kell, Svédországot 1998 és 2010 között ötször juttatta ki valamelyik nagy tornára. Izlandon 2011 óta dolgozik, első részsikere volt, hogy a 2014-es vb pótselejtezőig ment csapatával. Heimir Hallgrímsson az első két évben még csak segédedző volt Lagerbäck mellett, de 2013 óta egyenrangúnak számítanak. Hallgrímsson női csapatok edzősködésével kezdett, klubcsapataival nem sok nemzetközi tapasztalata volt. Az Eb után már egyedül szövetségi kapitány lesz. Lagerbäck visszavonul.

Meddig juthatnak?

Izlanddal bármi megtörténhet, képes lehet a legjobb nyolcba is kerülni, de az is elképzelhető, hogy a csoportutolsó lesz egy vagy két ponttal. Az első meccsen Portugália ellen bravúr lehet a pontszerzés, Magyarország ellen győzelemre készülhet Izland, de Storck-csapat számára is éppen ez a meccs a legnagyobb ígéret egy győzelem vagy döntetlen megszerzésére. A harmadik körben Ausztria sem tűnik legyőzhetetlennek Izland számára.

Legutóbbi öt meccs

Rovatok