Index Vakbarát Hírportál

Csak minden ötödik futballista érdekes?

2016. június 10., péntek 10:05

Kiválasztottuk azt a 100 futballistát, aki az Európa-bajnokság 552 játékosa közül a meghatározó lehet csapatában, és befolyással bírhat az Eb menetére. Az első részben bemutatunk közülük 20-at, akik éppen befértek a listába. Ők a nagy betűs talán. Az összeállításból kiderül, a 100-ban több magyar futballista is helyet kapott.

Steven Davis, Észak-Írország, középpályás

Southampton, 31 éves, 172 cm, 72 kg

Válogatott: 82/8

Jó csapatkapitányhoz méltóan mindig akkor villan a legnagyobbat, amikor arra a leginkább szükség van. Az egész szezonban 5 gólt lőtt a Southamptonban, ebből hármat az utolsó két fordulóban, vagyis óriási szerepe volt abban, hogy végül EL-indulást érő helyen végeztek, míg a válogatottban az egész Eb-selejtező során csak két gólt lőtt: a görögök elleni duplát tavaly októberben, ami végül részben az Eb-indulást jelentette nekik.

Kyle Lafferty, Észak-Írország, csatár

Birmingham City (a Norwich Citytől kölcsönben), 28 éves, 193 cm, 88 kg

Válogatott: 50/17

Már 28 éves, de klubszinten még nem tudott maradandót alkotni (játszott a Rangersben és a Palermóban is, de elég haloványan), a válogatottnak viszont óriási hasznára volt. Hét gólt lőtt a selejtezősorozatban, ellenünk kettőt is, ami négy pontot ért nekik a csoportban.

Renato Sanches, Portugála, középpályás

Bayern München, 18 éves, 176 cm, 70 kg

Válogatott: 3/0

Akkora tehetségnek tartják, hogy már az Eb előtt, 18 évesen megvette a Bayern München, pedig csak novemberben mutatkozott be a Benfica felnőtt csapatában. Lehet, hogy az Eb-n még nem lesz stabil kezdő (nagy erős a portugál középpálya szűrőjátékosokban), de a csapat legnagyobb sztárja lehet éveken belül Cristiano Ronaldo óta.

Vladimír Weiss, Szlovákia, középpályás

Al-Garafa, 26 éves, 173 cm, 71 kg

Válogatott: 51/4

Weiss nagy tehetségnek indult, egy időben a Manchester Citynél is így gondolták, de végül ugyanúgy a katari al-Garafánál kötött ki, mint Németh Krisztián. A válogatottban viszont még mindig nagyon hasznos, a selejtezőkben hat gólpassza is volt, sőt, a németek elleni 3-1-re megnyert felkészülési meccsen is adott egyet.

Ciprian Tătărușanu, Románia, kapus

Fiorentina, 30 éves, 195 cm, 88 kg

Válogatott: 36/0

Focizni szeretett, csak futni nem, ezért lett kapus. A Fiorentinából és a válogatottból is kirobbanthatatlan. Kapusként elég nagy köze volt ahhoz, hogy a románok kapták a selejtező legkevesebb gólját, az Eb-n is hasonló teljesítményt várnak tőle.

Kim Källström, Svédország, középpályás

Grasshoppers, 33 éves, 185 cm, 87 kg

A svéd csapat egyik szabadrúgás-felelőse, és a negyedik legtöbb válogatottsággal rendelkező játékos a válogatott történetében, ám mivel az Eb után visszavonul, már nem sokáig növeli a meccsei számát. A középpálya szervezése még mindig az ő feladata, mivel neki és Ibrahimovicnak is több mint 100 válogatottsága van, elég jól megértik egymást.

Shane Long, Írország, csatár

Southampton, 29 éves, 180 cm, 81 kg

Válogatott: 63/16

A 16 válogatottban lőtt góljából mindenképp a németek elleni, selejtezős győzelmet érő a legemlékezetesebb. Magas, jól fejel és elég gyors is ahhoz, hogy a védelmeknek gondot okozzon.

 

Daryl Murphy, Írország, csatár

Ipswich Town, 33 éves, 191 cm, 88 kg

Válogatott: 20/0

Nem véletlenül két csatárt választottunk az írektől ebbe a körbe: éveken, sőt, bő 1,5 évtizeden át Robbie Keane volt a gólfelelős, de nem nagyon találják az utódját. A válogatottban még nem talált be, de 2014-15-ben ő volt az angol másodosztály gólkirálya 27 találattal. A svédek azt remélik, csak kijön belőle pár gól.

Kolbeinn Sigpórsson, Izland, csatár

Nantes, 26 éves, 185 cm, 70 kg

Válogatott: 38/20

26 évesen máris a válogatott történetének második legeredményesebb játékosa, és csak 5 góllal van lemaradva a legenda Eidur Gudjohnsen mögött. Mivel lényegében minden másik meccsére jut egy gól, nem merül fel, hogy csak azért a csapat tagja, mert az apja tulajdonában álló cég (egy pékség-hálózat) a válogatott főszponzora, bár az elmúlt 2,5 évben csak hat gólja volt, de ettől még oda kell rá figyelnünk.

Eidur Gudjohnsen, Izland, csatár

Molde, 37 éves, 185 cm, 82 kg

Válogatott: 84/25

20 évvel ezelőtt, apja cseréjeként mutatkozott be a válogatottban. A Chelsea-vel és a Barcelonával is bajnok lett, az egyetlen izlandi, aki BL-t nyert. 37 évesen inkább már csak kiegészítőember, de amikor pályán van, a többiek nagyon számítanak a rutinjára.

Aron Gunnarsson, Izland, középpályás

Cardiff City, 27 éves, 178 cm, 70 kg

Válogatott: 58/2

Olyannyira vezéralak, hogy már 22 évesen ő lett a válogatott csapatkapitánya. Eredetileg kézilabdázónak készült, ehelyett az ország egyik legjobb védekező középpályása lett, de a kéziből származó keménysége itt is jól látható. A bátyja, Arnór, az izlandi kézilabda-válogatottat erősíti, tehát elég sportos a család.

Etrit Berisha, Albánia, kapus

Lazio, 27 éves, 194 cm, 92 kg

Válogatott: 34/0

Három évvel ezelőtt még a svéd bajnokságban védett, onnan került a Lazióba. Az olaszoknál nem számít kirobbanthatatlan kezdőnek, de a válogatottban lassan négy éve az. Az Európa Ligában öt meccset is rábíztak, az Eb-selejtezőkön viszont jobban védett, nyolc meccsen csak öt gólt kapott.

Bogdan Stancu, Románia, csatár

Gencerbirligi, 28 éves, 183 cm, 75 kg

Válogatott: 40/9

A román válogatott Szalai Ádámja: kevés gólt lő, látszatra semmit nem csinál, de közben rengeteget fárasztja a védőket.

Gabriel Torje, Románia, középpályás

Osmanlispor, 26 éves, 168 cm, 71 kg

Válogatott: 50/11

Amikor 20 évesen bemutatkozott a válogatottban a gyors szélső, úgy tűnt, ő lesz a román futball következő szupersztárja. Ezzel szemben sem az Udinesében, sem a Granadában, sem az Espanyolban nem tudott megragadni, pedig előbbibe Alexis Sánchez pótlására vitték.

Gera Zoltán, Magyarország, középpályás

Ferencváros, 37 éves, 183 cm, 75 kg

Válogatott: 88/24

A csapat elnyűhetetlen középpályása, aki tényleg azt teszi, amit kell: hátramegy védekezni, szervezi a játékot, vagy épp gólt fejel a hajrában, mint a finnek ellen. 37 évesen már nem fog bírni 8 nap alatt 270 perc játékot, de a kulcsfontosságú pillanatokban pályán lesz, mert egész másképp játszik vele, mint nélküle a válogatott.

Király Gábor, Magyarország, kapus

Haladás, 40 éves, 190 cm, 85 kg

Válogatott: 102/0

Az Eb legidősebb játékosa a mi kapunkban áll majd. 102 válogatottmeccsnyi rutinja meglátszik a védelmen is, jól összefogja maga előtt a hátsó sort. A norvégok elleni pótselejtezőn rettentő fontos védései voltak, azóta nem telt el annyi idő, hogy ne várhatnánk tőle hasonlókat az Eb-n.

Marc Janko,Ausztria, csatár

Basel, 32 éves, 196 cm, 93 kg

Válogatott: 53/25

Mindenki David Alabát emlegeti az osztrákoknál, de mégis Janko az, aki a legtöbb gólt szállítja náluk. Az oroszoknak ollózott is egyet a selejtezőben, de elsősorban az eredményessége, és nem a látványossága miatt szeretik. A selejtezőben hét góllal a legjobb osztrák játékos volt – 2015 nyarán vissza is hozták Ausztráliából a Baselbe.

 

Tomáš Necid, Csehország, csatár

Bursaspor, 26 éves, 190 cm, 81 kg

Válogatott: 38/11

Neki jobban bejött a Bursaspor-kaland, mint Dzsudzsák Balázsnak, 33 meccsen 16 gólja volt a törököknél. Nem olyan magas, mint az egykori csatár Jan Koller, de hasonló játékstílusa miatt rá is klasszikus befejezőcsatárként számítanak, bár a selejtezők alatt csak egy gólja volt, inkább barátságos meccseken eredményes.

Eren Derdiyok, Svájc, csatár

Kasimpasa, 27 éves, 191 cm, 90 kg

Válogatott: 51/10

Az első válogatottbeli góljára 12 percet kellett várnia 2008-as bemutatkozásán, azóta viszont visszavett a tempóból, részben sérülések miatt. Idén egész elfogadható szezonja volt a Kasimpasában (34 meccsen 14 gól), de a svájci csapatban így is csak kiegészítőember.

Graziano Pellè, Olaszország, csatár

Southampton, 30 éves, 194 cm, 84 kg

Válogatott: 12/5

A Feyenoordban két majdnem 30 gólos szezonja volt, a Southamptonban kicsit visszaesett, a selejtezőkön a három góljával mégis a legeredményesebb olasz volt. Ennek ellenére nincs egy fix kezdő Antonio Conténál, így nehéz megmondani, mennyit fog játszani, de a legbiztosabb opciónak ő tűnik elöl.

Rovatok