Index Vakbarát Hírportál

Király Gábor elvette Matthäus csúcsát

2016. június 10., péntek 16:56

Az Európa-bajnokságot még az is nézi, akit az év további 335 napján egyáltalán nem érdekel foci. Jó, van, aki ilyenkor is bunkerba vonul, hogy még véletlenül se találkozzon a futball híreivel, de azok ezt a cikket sem nyitották meg. Mindenki más viszont meccsnézés közben, a társaságban is találkozhat váratlan, futballal kapcsolatos kérdésekkel. Jó felkészülést kívánunk!

 A magyar futballválogatott 44 év után jutott ki Európa-bajnokságra, amit akkor Belgiumban rendeztek. A mostani Eb-n bár a döntőt július 10-én rendezik, de már most három kategóriában is magyar játékos vagy a válogatott áll a dobogón.

Egyelőre nem azokban, amelyek direkten a futballtudással lennének kapcsolatosak.

A szombathelyi Király Gábor két hónapja múlt 40 éves, 19 nappal idősebb, mint az ír Shay Given, aki 1976. április huszadikán született. Király április elsején született, ahogy a legismertebb magyar játékos, Puskás Ferenc is.

infografika: (Szémann Tamás / Index.hu)

Az Eb-k történetében ezidáig Lothar Matthäus volt a legidősebb, aki pályára lépett, 39 évvel és 91 nappal, ez most a magyar kijutással és Király tavaly őszi reaktiválásával megváltozott. Királynak fontos szerepe volt a magyar részvétel kiharcolásában, elég csak az oslói pótselejtezőn, a harmadik percben bemutatott bravúrjára gondolni.

A mezőnyjátékosok közül amúgy továbbra is a német világbajnok a legidősebb, mert a portugál Ricardo Carvalho alig múlt 38 éves, és ő a legidősebb mezőnyjátékos a 2016-os tornán.

A legidősebb csapat az íreké – 29,39 az átlagéletkor -, őket az oroszok, csehek, szlovákok követik, itt nem vagyunk az első ötben. 29 feletti átlagéletkort egyetlen másik csapat sem tud azonban felmutatni. Írországban 11 játékos 30 éves vagy afeletti, ez a magyarázata ennek a magas számnak, és hát a többiek sem a tinédzser korosztályt képviselik.

A legfiatalabb csapat Angliáé – 25,39 az átlagéletkor -, őket szorosan követik a németek és svájciak. A németek a frissen benevezett, 20 éves Jonathan Tahhal sem tudták azonban a maguk javára fordítani ezt a különpárharcot, bár csak pár hét a különbség összesítésben, ami elenyésző.

Svájcban négy 21 év alatti játékos van, mégsem ők, hanem Anglia adja a legfiatalabb játékost. Ő pedig Marcus Rashford, a 18,5 éves csatár a Manchester Unitedben meccseket döntött el tavasszal. Ha már klubok: a legtöbb Eb-szereplőt, 12 játékost a Juventus ad és a Liverpool. 11 játékossal a Tottenham a második, a Manchester Unitedből tízen mennek.

A Ferencvárosból ugyanúgy hatan lesznek ott, mint a Napoliból, a Chelsea-ből vagy épp a Manchester City-ből.

A legmagasabb játékos a 203 centis román kapus, Pantilimon, akit valószínűleg nem láthatunk, mert a cserepadon fog ücsörögni Tatarusanu mögött. 163 centijével a legalacsonyabb az olasz Lorenzo Insigne. Az északír Jamie Ward két centivel magasabb nála, a spanyol világbajnok Pedro pedig 4 centit ver rá. Ők a pehelysúlyúak is egyébként.

További érdekességek még:

Rovatok