Index Vakbarát Hírportál

Három gólból kettőnél is hibázott Kassai?

2016. június 11., szombat 13:14 | aznap frissítve

Giroud könyökölt, a románok szabálytalankodtak a büntető előtt, Oli Kahn kiakadt

Míg általában, illetve különösen a hazai sportmédia egyöntetűen kitűnőre értékelte Kassai Viktor teljesítményét a Franciaország–Románia-mérkőzésen, a magyar játékvezető produkciójának akadt néhány neves kritikusa is. Főleg az első francia gól szabályosságát vitatják, és nem csak Romániában.

Oliver Kahn szerint, aki a német ZDF tévécsatorna szakértője az Európa-bajnokságon, Giroud egyértelműen szabálytalankodott a román kapussal szemben mielőtt a hálóba fejelt:

Teljesen egyértelmű szituáció, pontosan látni, hogy Giroud belekönyököl a kapus karjába, akinek így esélye sincs, hogy megfogja a labdát.

Így néz ki a teljesen egyértelmű szituáció:

Oliver Welke, a ZDF műsorvezetője elárulta, hogy a jelenetet követően Kahn berontott a párizsi stúdió pihenőjébe, és azt kiabálta:

Ez volt a legtisztább szabálytalanság, amit életemben láttam!

Még ennél is fájóbban szólta le bírónkat Kahn szakértőtársa, az ezredforduló környékének egyik legnevesebb játékvezetője, a svájci Urs Meier. Ő az eset kapcsán a professzionális bírókat hiányolta és Kassai felkészültségét is megkérdőjelezte. „Ezek olyan dolgok, amiket a játékvezetőkkel gyakoroltatni lehetne. Edzeni, tanítani kell a szemet”.

Ráadásul Meier emellett a románok tizenegyeséhez vezető szituáció kapcsán sem elégedett a játékvezetővel: „A kilences számú játékos aláfeküdt Matuidinak, amit le kellett volna fújni és szabadrúgást ítélni a támadó csapat ellen”.

Nem ő az egyetlen a svájci kritikusok kórusában. Az ottani bírói kar korábbi vezetője, Carlo Bertolini a legnagyobb német nyelvű svájci csatorna szakértőjeként hasonlóan vélekedett Giroud góljáról:

A gól szabálytalan volt. A kapust akadályozták abban, hogy megfogja a labdát. A csatárt elsősorban nem a labda érdekelte, hanem a kapus.

Marco Streller, volt svájci válogatott csatár kicsit megértőbb: „Szerintem szabálytalan volt a gól, de ha tőlem veszik el, biztos reklamálok. Ahogy a kapus nyúl a labda felé, Giroud meglöki a karját, ami megzavarja. Ez szabálytalanság a támadó részéről.”

Két olasz sportnapilap, a Corriere Dello Sport és a Tuttosport online kiadása is is egy-egy hasonló képsorozattal vitatja az esetet. A spanyol AS honlapján pedig külön cikk foglalkozik Kassai (vélt) hibájával, amelyet a L’Equipe (francia sportnapilap) mai kiadása is megemlít.

Hibázott Kassai?

  • 17630
    Nem
  • 6204
    Mind a két esetnél
  • 3850
    A francia gólnál
  • 1788
    A román 11-esnél

Nem meglepő módon viszont az angol sportsajtóban fel sem merült a téma, az ő focijukban ennyi kontaktus szóra sem érdemes. Ahogy az se csoda, hogy a legvehemensebben a románok tiltakoznak, igaz, náluk volt, aki már annak sem örült, hogy magyarok bíróknak adták a meccset. A franciák gólja mellett egy korábbi eset miatt is nagy a felháborodás, szerintünk szabadrúgás járt volna csapatuknak 17 méterre a francia kaputól, amikor a 39. percben Koscielny elütötte Andonét.

„Egy bírói hiba és egy megmozdulás miatt vesztettünk”, védte magát (is) Tatarusanu, ugyanakkor a Kassait korábban “hamis legendának” nevező Ion Craciunescu ( az 1995-ös BL-döntő játékvezetője) szerint a magyar bíró nem követett el hibát az esetnél.

Thorsten Kinhöfer volt FIFA-bíró szerint is a gól szabályos volt, mert az ötösön kívül történt az eset. A Collina örökségét viselő német játékvezetői egyesület pedig azt jelezte, határeset volt a találat, de megadható, mert nem volt büntethető érintkezés.

Rovatok