Index Vakbarát Hírportál

Az Európa-bajnokság második napján megbukott a közbiztonság

2016. június 12., vasárnap 08:33 | aznap frissítve

Két napon át verték egymást az oroszok és az angolok Marseille-ben, aztán a stadionon belül is összecsapások történtek. Volt, aki felemelt kézzel, gyerekével a karjában védekezett, de inkább menekült, és mintha a 80-as évek angliai stadionjeleneteit láthattuk volna újra. 2016-ban, a franciaországi Európa-bajnokságon. Hiába van készültség Franciaországban a terrorveszély miatt, a huliganizmust nem tudják megállítani. Akár ki is rúghatják az oroszokat.

Már jóval az Európa-bajnokság előtt lehetett tudni, hogy a marseille-i Anglia-Oroszország csoportmeccs lesz a torna egyik legkritikusabb találkozója biztonsági szempontból. Az orosz huligánok februárban elkezdtek üzengetni, hogy szét fogják verni az angolokat, az angolok meg olyan számban érkeztek Marseille-be, hogy szinte biztos volt: lesznek olyanok, akik nem fogják vissza magukat, ha balhézni kell. 

Több Bajnokok Ligája-, Európa Liga- és válogatott meccs volt már, ahol az oroszok az angolokra utaztak és fordítva, és most sem volt másképp: több száz balhézó feldúlta Marseille-t. 

Már a nyitómeccsük előtti éjjel intézkednie kellet a rendőrségnek, mert Marseille régi kikötőnegyedében az angolok előbb helyiekkel, aztán oroszokkal is összecsaptak. Azután sajnálkozott mindenki: az angol szövetség és az UEFA is elítélte a történteket, utóbbi meg biztosra mondta, hogy a helyi hatóságok tartani tudják majd a rendet, szóval senkinek nem kell aggódnia. 

A terrorveszély miatt Franciaországban rendkívüli állapot van érvényben az Európa-bajnokság ideje alatt, soha nem látott mennyiségű biztonsági erőt mozgósítottak, hogy rend legyen a tornán.

A stadionok mellett a szurkolói zónáknál is alaposan átvizsgálnak mindenkit, hogy elkerüljék a bajt, a drukkereket is jó előre figyelmeztették, hogy mit ne vigyenek magukkal. 

A készültség és a pénteken ugyanott történtek ellenére a huligánok szombat délutánra háborús zónát csináltak a városból. Az angolok és az oroszok egymással és a franciákkal is folyamatosan verekedtek, helyszíni beszámolók szerint egy idő után már nem lehetett követni, hogy ki balhézik kivel, csak annyi volt biztos, hogy nem lehet megállítani az őrjöngést. Illetve a francia rendőrség nem képes erre.

Az utcai harcokban a szombat esti információk szerint húszan sérültek meg, ketten kritikus állapotban vannak, az egyiküket, egy 51 éves angol drukkert a rohamrendőrök próbáltak újraéleszteni. 

Csak bízni lehetett abban, hogy a stadionban ez nem ismétlődik meg, de miután az oroszok a 92. percben megszerezték az egyenlítő góljukat, a lefújáskor elszabadult a pokol a lelátón is. Az oroszok rátámadtak az angolokra, akik bepánikoltak, és korlátokon átmászva menekülni kezdtek. A tragikus hillsborough-i katasztrófáról készült képeken lehetett hasonló jeleneteket látni. Most is több méter magasról ereszkedtek és ugráltak le az angol drukkerek, hogy mentsék a bőrüket.

Pláne, hogy a stadionon belül menekülők között gyerekek és idősek is voltak. Biztonságiak és rohamrendőrök sem tartózkodtak a környéken, így csak percekkel később tudtak rendet csinálni. 

The point a man has to beg for help to protect his son while another shields his grandmother, something must change. pic.twitter.com/6JYOpCGVrX

— Callum Wright (@Mr_CallumWright) 2016. június 11.

Már a balhé előtt is petárdákkal dobálóztak néhányan, az is jó kérdés, a szigorú biztonsági intézkedések mellett hogyan vihették ezeket be a stadionba. 

Az pedig már minden európai stadionban megszokott jelenség, hogy a két tábor között biztonságiak, vagy rendőrök sorakoznak fel, hogy már a marseille-i Velodrome stadionban látottaknak a gondolatától is eltántorítsák a huligánokat. Itt ilyen választóvonal nem volt.

Több okból is aggasztó, ami az Európa-bajnokság második napján történt.

Az egyik, hogy miközben az egész Eb kiemelt kockázatú esemény a terrorveszély miatt, addig a biztonsági erők képtelenek voltak a megfékezni a részeg futballhuligánokat. Lens-ban - ahol 98-ban a világbajnokságon egy csendőr meghalt, miután rátámadt egy német huligán - már jó előre rákészültek a szintén kockázatos

Anglia-Walesre, és a meccs napjára megtiltották az alkohol árusítását, hogy legalább ne igyák le magukat a drukkerek. 

Legalábbis annyira.

Egy hasonló intézkedést Marseille is elbírt volna, legalábbis a frekventáltabb helyszíneken és a stadion környékén. Kevesebb részeg, kevesebb balhét jelent, még ha voltak olyanok, akik kifejezetten keresték is az összecsapásokat. Ahogy a huligánellenes marseille-i rendőri osztag vezetője is mondta, az alkoholfogyasztás ilyen balhékhoz vezethet. Ő amúgy állítja, nem vallottak kudarcot szombaton. 

Brutális ultraharc Marseille-ben

Az is nehezen értelmezhető, hogy miért mászkálhattak szabadon húsz-harmincfős huligán bandák a városban, hogy bosszút álljanak egymáson. Marseille nem kicsi város, és nyilván nem lehet minden huligán mellé rendőrt állítani, de ettől még úgy tűnt, hogy a rendőrök csak elég nagy késéssel tudtak reagálni az ilyen helyzetekre, ahogy az történt a stadionon belül is. 

És ha már stadionokon belüli események: bármi van a meccsnek otthont adó városban, az UEFA kizárólag az olyan események miatt indíthat fegyelmi eljárást, ami a stadionon belül történt. Ez egyébként meg is történt rögtön a szombat esti angol-orosz után, az európai szövetség az oroszokkal szemben léphet fel, mert a szurkolóik rátámadtak az angolokra a Vélodrome-ban.

A legsúlyosabb esetben

akár ki is vághatják az oroszokat a tornáról, négy éve is hasonlóval fenyegették őket a lengyelországi balhék után, most ezt is figyelembe veheti az UEFA.

Eljött az a pont, hogy az UEFA-nak valahogy példát kell statuálnia, és ha ehhez az kell, hogy kivágja a 2018-as világbajnokságot megrendező Oroszországot az Európa-bajnokságról, akkor meg kell lépnie. Más kérdés, hogy Oroszország politikai hatalmát látva erre mennyi az esély.

A legdühítőbb az egészben, hogy az az egész nem szokatlan vagy új dolog, a nagy tornákon már jó ideje nem tudnak mit kezdeni a futballhuliganizmussal. A jó ideje legalább 30 évet jelent.

Az 1990-es olasz világbajnokságon az angolok Cagliarit verték szét. 1998-as vb-n is Marseille-ben balhéztak az angolok, akkor több mint száz embert vettek őrizetbe. Négy éve a lengyel-ukrán közös rendezésű Eb-n Varsóban voltak háborús állapotok, amikor az orosz nemzeti ünnepen felvonulókra rátámadtak a helyi huligánok. Akkora balhé volt, hogy egyes rendőrök éles lövedékekkel lőttek a levegőbe, hogy megfékezzék a balhézókat. 

Szombat éjjel aztán Nizzában is kitört a botrány: az északírek és a lengyelek csaptak össze egymással, és ez még csak a torna második napja volt. A Lengyelország-Észak-Írországot vasárnap este hattól rendezik.

Rovatok