Index Vakbarát Hírportál

Nem lett volna szabad az orosz huligánokat Franciaországba engedni

2016. június 13., hétfő 20:48

Angol és orosz huligánok dúlták fel szombaton Marseille-t a két válogatott Eb-mérkőzése előtt, a balhéba bekapcsolódtak a helyiek is, de a franciák szerint a kialakult helyzetért az orosz hatóságok is hibásak. 

Ugyanis Patrick Kanner francia sportminiszter sajnálatosnak nevezte az orosz hatóságok együttműködésének hiányát. Azt mondta, Oroszországnak soha nem lett volna szabad Franciaországba engednie a szombati, angolok elleni labdarúgó Európa-bajnoki csoportmérkőzés előtt Marseille-ben randalírozó és verekedő huligánokat.

"Százötven-kétszáz orosz huligánról van szó, akiket ártalmatlanná kell tenni. A kérdés most a megelőzés. Soha nem lett volna egyeseknek vízumot kapniuk" - idézi az MTI Szerinte mindenekelőtt az orosz hatóságoknak és futballszövetségnek kell most reagálnia.  

Orosz lapok szerint az országukban is tudtak arról, hogy mire készülnek a huligánok. 

Megerősítette, hogy az orosz válogatott következő mérkőzésére, amelyet Szlovákia ellen játszik szerda délután 3 órakor Lille-ben, megerősítik a rendőri készültséget. Franciaország számít azokra az orosz rendőrökre is, akik azért vannak a mérkőzések helyszínein, hogy segítség francia kollegáiknak kiszűrni a tömegből a veszélyesnek tartott huligánokat. Ezekkel a rendőrökkel Patrick Kanner szerint nagyon kielégítő az együttműködés. 

A miniszter elismerte, hogy hiba történt az ellenőrzésben, amikor is az orosz szurkolók pirotechnikai eszközöket vittek be a stadionba.  "Voltak hibák, egyeztetni kell UEFA-val és a stadionokkal, valamint a biztonsági társaságokkal, amelyek alkalmazottjai a stadionba belépéskor átvizsgálják a nézőket"

Manuel Valls francia miniszterelnök ezzel egyidőben ígértet tett arra, hogy Franciaország minden szükséges döntést meghoz az UEFA-val együtt a huligánok megfékezésére. 

A péntek és szombat esti incidensekben 35-en sérültek meg a marseille-i városközpontban, szinte mindannyian brit szurkolók. Négyük állapota súlyos, egy angolnak az állapota pedig - akit egy vasrúddal vertek fejbe - kritikus, de már stabilizálódott.

Rovatok