Index Vakbarát Hírportál

A kizárás szélén az oroszok az Eb-n

2016. június 14., kedd 13:00 | aznap frissítve

Az UEFA megbüntette az oroszokat az Európa-bajnokságon történt szurkolói rendbontások miatt:

kizárást kaptak, de a büntetés végrehajtását felfüggesztették.

Az oroszokra emellett 150 ezer eurós bírságot is kiróttak. Nemcsak a marseille-i stadionon belül történt verekedés, hanem pirotechnikai eszközök használata és szurkolói rasszizmus miatt is büntették a szövetséget. 

Mit jelent a felfüggesztés? Ha az oroszok szurkolói csak egyetlen egyszer balhéznak az Európa-bajnokságon a stadionon belül, akkor a válogatottjuk azonnal repül a tornáról. 

Ha az oroszokat kizárják, az példa nélküli lesz, mert ilyen súlyos büntetés Európa-bajnokságon még nem volt. A jugoszlávok 1992-ben a délszláv háború miatt kaptak kizárást, emiatt utazhattak a dánok az Eb-re, de a döntés akkor még a torna előtt megszületett. 

Az orosz szövetség ellen azután indított eljárást az UEFA, hogy a drukkereik rátámadtak az ellenfél szurkolóira az Anglia–Oroszország csoportmeccs után Marseille-ben. Előtte is állt a bál a városban: a két szurkolótábor huligánjai egész nap egymást verték, és a helyiekkel is összeverekedtek. 

Az európai szövetség azt is figyelembe vehette, hogy az oroszokkal már a négy évvel ezelőtti Európa-bajnokságon is volt gond, akkor a lengyel–ukrán torna egyik helyszínén a biztonságiakra támadtak rá huligánok. Akkor is volt stadionon kívüli rendbontás is: az orosz szurkolók lengyelekkel verekedtek Varsóban. 

Az oroszok legközelebb a szlovákokkal játszanak az Európa-bajnokságban Lille-ben, ahol várhatóan sok angol száll majd meg, mert Anglia a szomszédos Lensban játszik a walesiekkel. Az angol szövetség már most attól tart, hogy a két szurkolótábor ismét összecsaphat.

Az UEFA amúgy korábban az angolokat is figyelmeztette.  Kedd reggel már a francia hatóságok is akcióba léptek, és lekapcsoltak egy Lille-be tartó buszt, ami orosz drukkereket szállított. A hírek szerint a buszon utazók közül 29 embert ki fognak utasítani az országból a marseille-i balhék miatt. 

Az oroszok ezzel a mostani döntéssel a kizárás szélére kerültek. Az UEFA szabályai szerint szankciót igénylő rendbontás lehet, ha

A mostani döntés az európai szövetség fegyelmi bizottságától érkezett, ők kizárólag a stadionon belül történt eseményekkel foglalkozhatnak. Az UEFA végrehajtó bizottsága azonban akkor is kizárhatja az oroszokat, ha stadionon kívüli rendbontás történik. Ez a következő napokban eldől.

Az orosz szövetség nem fellebbezett a döntés ellen. 

Nem akarjuk, hogy kizárjanak minket

Az oroszok kedden délután háromkor, nem sokkal az UEFA bejelentése után tartottak sajtótájékoztatót. A válogatott támadó Artem Dzjuba azt mondta, nem akarják, hogy kizárják őket a tornáról, ezért arra kéri a drukkereket, hogy kizárólag az ő biztatásukra koncentráljanak. 

Hozzátette, mindenki azt hiszi, hogy az angol szurkolók földre szállt angyalok, az embereknek objektíven kellene megítélniük a Marseille-ben történteket. Később arról is beszélt, az oroszok elleni mostani akció mögött politikai motiváció állhat. Azért, mert ők rendezhetik meg a 2018-as világbajnokságot. 

Leonyid Szluckij szövetségi kapitány ennél határozottabban fogalmazott. „Biztos, hogy nem fognak minket kizárni az Európa-bajnokságról, ilyen igazságtalanság nem történhet meg.”

Rovatok