Index Vakbarát Hírportál

A gyerekek már nem Messik vagy Ronaldók, hanem Dzsudzsik és Király Gabik

2016. június 19., vasárnap 10:52 | aznap frissítve

A magyar válogatott szombaton 1-1-re végzett Izlanddal az Európa-bajnokság második csoportmeccsén, és ezzel vezeti az F csoportot. A nehéz, küzdős meccs után a csapat két védője, Guzmics Richárd és Korhut Mihály nyilatkozott az MLSZ montauroux-i médiacenterében.

A válogatott a döntetlent is szinte eufóriaként élte meg, de azért nem engedhették el teljesen magukat a játékosok. „Ünneplés nemigen volt a hotelben sem, a szurkolókkal fényképezkedtünk egy kicsit, ez a döntetlen nagyon fontos volt számunka, hiszen hátrányban kezdtük a mérkőzést. A második félidőben nagyon komolyan tudtunk nyomni, győzelemmel ér fel ez a döntetlen" – mondta Guzmics Richárd. 

Korhut is arról beszélt, érzik a súlyát a sikereiknek, tudják, hogy valami megfordult most a hazai futballban. „A magyar focinak nagyon kellett, hogy kijussunk ide, nagyon kellett a magyar népnek, a továbbjutás egy hatalmas álom beteljesülése. Sokan nézik a meccseinket, hallottuk, hogy

sok gyerek lement focizni a meccseink után, és nem azt mondták, hogy ők Messik vagy Ronaldók, hanem Király Gabi, Dzsudzsi vagy Ricsi, ebből is látszik, milyen boldogok otthon. 

Ausztriának rúgtunk 2-t, Izlandnak 1-et, Portugáliának majd 3-at!

A magyar csapat nem is olyan régen sok meccset veszített el az utolsó negyedórában, ez mára megfordult, rendre mi rúgunk fontos gólokat a hajrában. Guzmics szerint ez jórészt kondicionális kérdés, az Eb előtt Ausztriában teremtették meg ennek alapjait, olykor napi három-négy edzéssel. Guzmics szerint látszott, hogy fizikailag is felőrölték az ellenfelet.

„Éreztük, hogy jobb csapat vagyunk, többet birtokoltuk a labdát, éreztük, hogy több helyzetünk lesz. A motiváció a lelátókon levő 20-25 ezer magyar volt. A magyar szurkolók befújták azt a gólt."

A válogatottak vasárnap egy kicsit pihennek, családi napjuk lesz. Eltölthetnek néhány órát a hozzátartózóikkal, ami pluszmotivációt ad nekik a következő meccsekre.  

Az osztrák meccs előtt a csapat videoelemzője, Késedi Gábor családtagok üzeneteiből vágott össze motivációs filmet. „Én elkértem a feleségemtől, és megnézem mindennap, nem kell videó azért, a szövetségi kapitány ért hozzá, hogyan motiváljon minket szavakkal" – mondta Korhut.

Az utolsó csoportmeccs a portugálok ellen lesz, ahol Cristiano Ronaldóval is szembe kell nézniük Korhutéknak.  „Ronaldóból nem lehet felkészülni, van annyira jó játékos, de megpróbáljuk hatástalanítani, mellette még sok klasszis van azért, az egész portugál válogatottból készülünk, de ellenük is próbáljuk a saját játékunkat hozni."

Ronaldónak eddig nem igazán ment, feszült az egész Eb-n, az Izland elleni meccse után hisztizett, Ausztria ellen pedig tizenegyest is hibázott. „Sok meccs van a lábában, a Bajnokok Ligájában és a spanyol bajnokságban is sokat játszott, el lehet fáradva fejben, ezért lehet ingerültebb. Reméljük ellenünk még fáradtabb lesz, még több helyzetet ki fog hagyni, és nem fog Király Gábor kapujába találni" – mondta Korhut, aki hurráoptimista hangulatban várja a következő mecset. 

A portugáloknak nyerniük kell, hogy továbbjussanak, nagyon ránk fognak jönni és támadnak majd.  De ők sem olyanok, akiknek ne lehetne gólt rúgni. Ausztriának rúgtunk kettőt, Izlandnak egyet, nekik rúgunk majd hármat."

A játékosok a meccsen petárdázó szurkolókról, az utcákon a rendőrökkel is összetűzésbe kerülő drukkerektől is kaptak kérdést, tervezik-e, hogy csitítsák a kedélyeket. „A szurkolók szinte magyar várost csináltak Marseille-ból, nem tudom elképzelni, hogy valami rosszat csináltak a stadionon kívül, de ha mégis, szeretnénk megkérni őket, hogy sportszerűen viselkedjenek a stadionon belül és azon kívül is" – mondta Guzmics.

Rovatok