Index Vakbarát Hírportál

Juhász: Leírtak minket az Eb előtt, de helyünk van itt

2016. június 20., hétfő 11:30 | aznap frissítve

A magyar válogatott két nap múlva a csoportelsőségért játszik az Eb-n Portugáliával. Kedden már Lyonban készül a csapat a döntő meccsre, de hétfőn reggel az MLSZ montauroux-i sajtóközpontjában Böde Dániel és Juhász Roland arról beszélt, hogy mire számítanak a következő meccsen, megérdemelt-e a csoportelsőség.

Holger Gehrke kapusedző pedig elmondta, a 40 éves Király Gábor igazából még fiatalnak számít.

Juhász és Böde is élete egyik legfontosabb meccsének nevezte az izlandiak ellenit, amivel minden valószínűség szerint tovább is jutottak a csoportból.

„A szurkolóknak köszönhetően mintha otthon lettünk volna, ezek azok a meccsek, amikor szinte nem lehet elfáradni. Jó volt ezt megélni, jó volt kiegyenlíteni, fontos volt ez az egy pont" – foglalta össze Juhász az előző kört. 

„Az osztrák meccs is felejthetetlen élmény volt, bízom benne, hogy sok ilyen közös élményünk lehet" – egészítette ki Böde.

A válogatott jelenleg négy ponttal vezeti az F csoportot, Izland, Portugália és Ausztria is mögötte van. Sokan szenzációként kezelik ezt az eredményt, de Juhász Roland szerint ez nem feltétlenül jó megközelítés: „Nekünk azért ez annyira nem meglepő, nem véletlenül kerültünk ki erre az Eb-re.

Három közel azonos erősségű csapat van a portugálok mögött, kisebb dolgok döntenek. Eddig mi voltunk élesebbek a mérkőzéséken.

A szervezett védekezés egyre eredményesebb, nem a leglátványosabb, de sokszor ez kell a sikerhez. Minket is leírtak az Eb előtt, hogy miénk a legalacsonyabb összérték, hátrébb soroltak, de helyünk van a mezőnyben."

„Ha a torna előtt mondják, hogy két forduló után négy pontunk van, azt azért aláírtam volna" – mondta Böde. 

Nézze meg  videónkon, mit kapott ezért a mondatért Juhásztól

Böde Dani :DDD

Az utolsó meccsen a válogatott egy döntetlennel vagy győzelemmel szerezheti meg az első helyet, Portugáliának viszont csak egy nyertes meccs jelentheti a biztos továbbjutást.  Hiába szenvedtek Cristiano Ronaldóék Izland és Ausztria ellen is, csak két döntetlenjük van, azért ők a favoritok. 

„Nem nyaralni jöttünk ki, bízunk benne, hogy felborítható a papírforma, jó úton is járunk efelé. Nem nekünk kell futni az eredmény után, Portugália rosszabb helyzetben van, tárt karokkal várjuk őket" – mondta Böde, aki szerint kár Ronaldo–Böde-párharcként láttatni a meccset, hiszen a pályán nem is nagyon találkozhatnak, hiszen mindketten csatárok. 

Juhász is azt gondolja, hogy

nem szabad csak Ronaldóra fókuszálniuk.

„Nem szeretem, ha egy játékosra hegyeznek ki egy csapatot, a portugálok sem egy emberrel fognak támadni. A szervezettségünk megvan ahhoz, hogy megállítsuk őket. Bízom benne, hogy ez a meccs is rólunk fog szólni, és nem a portugálokról." 

A válogatott egy vereséggel is tovább mehet, Juhász nem akar még számolgatni, ki lehet a következő ellenfél a 16 között, csak a portugálokra készül. Böde szívesen játszana az angolokkal, de bárki jöhet neki. 

Király 40 évesen még fiatal is

A válogatottnál a német Holger Gehrke foglalkozik a kapusokkal. Az izlandiak elleni meccsre visszatekintve hangsúlyozta, hogy Király nem hibázott a tizenegyes előtt, amikor elveszítette a labdát. Gehrke úgy látta, hogy a karjára kapott egy kicsit, ami miatt felszabadult a labda. A játékvezetőt sem hibáztatja azért, hogy ezt nem vette észre. Számára is csak utólag, a felvételeket visszanézve vált világossá, hogy pontosan mi történt abban a helyzetben.

Megkérdezték, előfordulhat-e, hogy cserélnek a kapuban, hiszen Király Gábor is nagy terhelést kap. „Nem látom relevánsnak a kérdést, bár igaz, hatalmas a nyomás a kapusokon. Ha valaki elkövet egy buta hibát, akkor évekig arról beszélnek majd, még a pék is megkérdezi, hogy lehetett olyat hibázni. Mentálisan kell erősnek lenni, de ebből a szempontból mindhárom kapusunk igen felkészült."

A kapusoknak is nehéz feladat lesz Ronaldo, de Gehrkéék felkészültek belőle, kielemezték lövéseit, ahogy a többi veszélyes portugál játékosét is.

A válogatott alapembere Király, aki az Eb-n a kora miatt is szenzációvá vált, Gehrke szerint azonban kapusa nem is olyan idős, és még felfelé is mehet a pályája.

„Mindennap lehet fejlődni,  de azért mindenkinek dolgozni is kell, még negyvenévesen is. Nekem kifejezetten fiatalnak tűnik, szeretnék ennyi idős lenni. Kölnben dolgoztam a kolumbiai Mondragonnal is, aki 43 évesen védett a világbajnokságon, Gábor még hozzá képest is fiatal. Király jó kapus, a robbanékonyságát tekintve is felveszi a versenyt a fiatalokkal. A németek ellen is láthattuk, hogy megfogta Müller lövését. Ha nem is apafiguráról beszélünk, de abban is nagyon fontos szerepe van, hogy orientálja a fiatalokat."

A válogatottnál most három német szakember dolgozik, a kapitány Bernd Storck, a másodedző Andy Möllert és Gehrke, a kapusedző azonban úgy véli, hogy a csapat szereplését nem valami német sikernek kell tekinteni, az a fontos, hogy egy célért küzdenek, és a magyar játékosok és edzők munkája is benne van az eredményekben.

Rovatok