Index Vakbarát Hírportál

A legnagyobb csalást vernék le az írek a franciákon

2016. június 24., péntek 09:00

Hétéves törleszteni valójuk lesz az íreknek a franciák elleni nyolcaddöntőben, amiben a 2009-es vb-pótselejtezőért vághatnak vissza. Akkor történt ugyanis Thierry Henry emlékezetes és sorsfordító kezezése, amivel a franciák végül kijutottak a dél-afrikai tornára, pedig a második meccs utáni hosszabbításban, 16 perccel a vége előtt tizenegyespárbajra állt a párharc.

Ekkor jött Henry, 1-0-s ír vezetésnél a Stade de France-ban. Egy előre ívelt szabadrúgást kézzel ütött vissza az alapvonalról, William Gallas pedig ebből szerezte azt a gólt, amivel végül a franciák jutottak ki a vb-re. Hiába reklamált azonnal lényegében minden ír játékos, a svéd Martin Hansson nem hitt nekik, és megadta a gólt.

Thierry Henry kezezése (2009) Írország vs Franciaország (1:1) (agg 1:2)

Az ügy óriási vihart kavart, az Ír Futballszövetség éveken át jogi lépésekkel fenyegette a FIFA-t, ami végül 5 millió eurót fizetett nekik, hogy ejtsék a további kártérítési igényüket. Mindez 2015-ben derült ki, a FIFA akkor azzal takarózott, hogy kölcsönbe, stadionépítésre adták csak a pénzt az íreknek, akik mindent visszafizettek volna, ha 2014-ben kijutottak volna a vb-re. Az ír szövetség viszont tagadta, hogy bármiféle ilyen kondíció lett volna az egyezségben.

Az eset után Henry elismerte, hogy kézzel ért labdába, de azt mondta, nem ő a bíró, nyilván nem fogja megállítani a játékot, mentek tovább, gól lett. A mérkőzést vezető Hansson azzal védekezett, hogy az ír játékosok takarása miatt sem ő, sem pedig két segítője nem láthatták a kezezést. Később viszont beismerte, hogy az öltözőben, amikor rájött a hibájára, elsírta magát.

Rovatok