Index Vakbarát Hírportál

A frászt hozták a franciákra, de meglett a negyeddöntő

2016. június 26., vasárnap 17:06

A házigazda válogatott bejutott a negyeddöntőbe az Európa-bajnokságon, de nem úgy alakult a meccs, ahogy remélték: egy órán át játszottak hátrányban. A vége 2-1-es győzelem lett.

Az Eb-házigazda francia válogatott azírekkelkerült össze a lyoni nyolcaddöntőben, és már csak azért is volt érdekes párosítás, mert 2009-ben Henry kezezésével pont az íreket ütöttek el a világbajnokságtól a pótselejtezőn. 

A csoportelsőként továbbjutóFranciaországnál ezúttal Payet, Griezmann és Giroud kezdett elől. Viszont nem úgy indult a mérkőzés, ahogy tervezték, mert az írek kaptak egy tizenegyest másfél perc után. Long harcolta ki, miután egy helyzetnél Pogba belépett elé: a franciák sztárja elgázolta a tizenhatoson belül, a labda már nem volt ott, ezért az olasz Rizzoli befújta. A büntetőt Robert Brady lőtte be, aki utolsó meccsükön nyolcaddöntőbe fejelte a csapatot. 


Innentől kezdve a franciáknak kellett rohanniuk, ráadásul először játszottak hátrányban az Európa-bajnokságon. Be is szorították rögtön az íreket, szinte végig náluk volt a labda. 

Voltak francia helyzetek, mert Griezmann és Payet próbálkozott, Pogba is nagyon igyekezett, de az írek kihúzták az első húsz percet, még egy veszélyes lövésük is volt. Egy idő után ugyanazt a szenvedést lehetett látni a házigazdáktól, mint a korábbi kínkeservesen behúzott csoportmérkőzéseken, miközben az írek jól lassították a játékot. 

A francia válogatott védelme is meg volt zavarodva időnként, és feltűnően sokat veszekedett a bíróval. A szünet előtt még volt egy nagy lehetőségük az ír védelem hibája után, de több lövésükbe is belevetődtek az ellenfél játékosai.

Lement úgy az első félidő, hogy a házigazda franciák kiesésre álltak az Európa-bajnokságon.

A francia kapitánynak, Didier Deschamps-nak muszáj volt változtatnia a szünetben: Kante helyett a támadó Comant küldte pályára, és ez nagyon jót tett a csapat támadójátékának. Kezdődött is az egykapuzás, de az ír válogatott így sem volt veszélytelen, mert szépen hozták ki a labdát és dolgoztak ki lehetőségeket. 

Az ír Randolphnak először az 55. percben kellett nagyot védenie Matuidi lövése után, és ez már jelezte, hogy jön a fordulópont: a következő négy percben ugyanis fordítottak a franciák.

Az 58. percben Sagna tök üresen adhatott be, oda is tekerte a labdát az ember nélkül maradt Griezmannhoz, aki óriási gólt fejelt, megvolt az 1-1.

 

Aztán a 61.-ben egy felívelt labdát Giroud gyönyörűen fejelte vissza az érkező Griezmann-nak, és egyúttal két védőt is elvont, így az Atleti-csatár nyugodtan befejezhette az akciót. 

 

És Griezmann harcolta ki, hogy a 65. percben kiállítsák ír Shane Duffyt. Megiramodott egy indításnál, az ír játékos meg csak felrúgni tudta a tizenhatos előtt, ezért megkapta a pirosat Rizzolitól. Griezmann elvállalta a szabadot is, hátha meglesz a mesterhármas, azonban csak csapattársát, Giroud-t lőtte ki.

Az utolsó negyedórában mentek a franciák, hogy meglegyen a harmadik góljuk, ehhez a csereként beállt Gignac járt a legközelebb: tizenhat méterről trafálta telibe a lécet. Az írek teljesen elkészültek az utolsó percekre, Griezmann is megszerezhette volna a harmadik találatát, azonban az ír kapusba vágta a labdát. 

Így végül maradt a 2-1, ezzel a második félidőben fordító franciák mentek a negyeddöntőbe, ahol az Anglia-Izland párharc továbbjutójával találkoznak majd.

Rovatok