Index Vakbarát Hírportál

A magyar csapat mögött áll még egy csapat

2016. június 26., vasárnap 11:26 | aznap frissítve

Ha a magyar válogatott sikereiről beszélünk, akkor mindig a 23 játékos és Bernd Storck szövetségi kapitány neve kerül elő, de ahhoz, hogy minden igazán profin működjön, egy profi stáb is kell. A csapat háttéremberei közül sokaknak még csak a nevét sem hallották, de itt az idő, hogy róluk is szó essen.

Azt tudjuk, hogy Bernd Storck nem enged semmiből, a legapróbb részletekig mindent megtervez, mert csak profi feltételekkel lehet versenyképes csapata. A németes precizitás már Dárdai Pállal megérkezett a válogatotthoz, de Storck volt az, aki még erre is rátett egy lapáttal, a korábbinál megszokottnak közel duplájára emelte a játékosokat segítő stáb létszámát.

Ezek az emberek nincsenek előtérben, de ők adhatják hozzá azokat a mérhető százalékokat a játékosok teljesítményhez, ami döntő lehet a nehéz helyzetekben.

Storck két másodedzője Szélesi Zoltán és Andreas Möller. Szélesi tavaly, Dárdainál még a válogatott tagja volt, az U17-es válogatottal is dolgozott, majd vélhetően Dárdai ajánlására Storck stábjába is bekerült. Szélesi játszott a francia, a holland és a német bajnokságban is, tapasztalatára és nyelvtudására szükség is van. Storck az edzéseket angolul vezényli, de ha a finomabb részleteket németül magyarázza, akkor Szélesi fordít a játékosoknak. 

Az 1990-es világbajnok Möller már korábban is dolgozott Storckkal, a pótselejtezők előtt csatlakozott a stábhoz. Jó szeme van, rajta is múlt Kleinheisler felfedezése. Arról pedig a játékosok beszéltek, hogy profizmusa mellett állandó jó kedélye is segíti a munkát, mindenkihez van egy jó szava, és folyamatosan viccelődik mindenkivel.

A kapusokkal a 86 Bundesliga-meccsen védő Holger Gehrke foglalkozik, ő sem új felfedezett, a Herthában és Kazahsztánban is Storck mellett dolgozott, de a Kölnben és a Schalkéban is volt másod- vagy kapusedző.

Az már az Eb előtt többször elhangzott, hogy elképesztően jó fizikai állapotba kerültek Dzsudzsák Balázsék, Storck, illetve az erőnléti edzője, Victor Moore rengeteget futtatta őket. A német-amerikai kettős állampolgár Moore személyi- és fitneszedzőként dolgozott. Ő is Storck kipróbált embere, Kazahsztánban a válogatottnál és az Almatynál is együtt dolgoztak.

Figyelme mindenre kiterjed, hozzá tartozik a teljesítménydiagnosztika – Storck az Eb-n is gyakran említi a tejsav- és pulzusmérések fontosságát – , de a táplálkozást is figyeli, a csapat edzésein is gyakran látni, hogy előkészíti a fehérjeturmixokat. Az erőnléti edzéseket legtöbbször a Gyirmótnál dolgozó Holanek Zoltán vezényli le, még Pintér Attilával került a válogatotthoz a kemény feladatokat is jó kedéllyel elővezető edző. Vele együtt dolgozik Schuth Gábor is, aki a videoelemzésekben is segít.

A csapat fő videoelemzője a Dárdaival is együttműködő Késedi Gábor, aki feltérképezi az ellenfél taktikáját, hogy például hogyan építi fel a támadásait. A kapitány kérésére személyre szabott elemzéseket készít, a játékosok szöveges és videós összeállítást is kapnak arról, pontosan milyen feladatokat kell végrehajtaniuk, mire készüljenek. És ahogy A még 50 perc dokumentumfilmben is láthattuk, szinte valós időben is készít elemzéseket, a félidőben, az öltözőben is máris meg tud mutatni fontos momentumokat, helyezkedési hibákat.

Az edzések után a legfontosabb a regeneráció és a sérülések kezelése. A fizioterapeuták (régen és még most is egyszerűen lemasszőrözik őket, de ennél jóval több a feladatuk) munkája fizikailag is kimerítő, az edzések végén azonnal kezelésbe veszik a játékosokat, állandóan rendelkezésre kell állniuk, nagy alázatot igénylő munka az övék.

Halmai Tamás már Egervári Sándor U20-as csapatánál ott volt, majd a felnőtt válogatotthoz került, óriási rutinja van, még meccs közben is rengeteg segítséget tud nyújtani. Vele dolgozik együtt Fehér József, aki német tapasztalatokkal a háta mögött Dárdaival jött, és Végh Barnabás, aki pedig Pintér Attilával Győrből került a válogatotthoz.

A német Reinhard Mörz afféle csodadoktor, nem csapatoknál dolgozik, hanem praxist visz, a Bundesligából és a spanyol első osztályból is vannak kliensei. A válogatotthoz csak az Eb-re csatlakozott, ő külön foglalkozik azokkal, akiknek komolyabb, elhúzódó sérülésük van. Most például Fiola Attila felépülését segítette elő.

A válogatottnak két orvosa is van, a Ferencvárosnál is dolgozó sebész, DrPánics Gergő elsősorban a sérüléseknél tud segíteni, míg a belgyógyászati panaszokat Dr.Pák Péter kezeli. Pánics is Dárdaival került a válogatotthoz. Az Uzsoki kórház ortopéd traumatológiai adjunktusa, a Chelsea-nél is szerzett futballspecifikusa tapasztalatokat. Jelenleg a Fradi csapatorvosa is, de korábban dolgozott a Vasasnál és Honvédnál is. Pák orvoscsaládba született, nagyapja és apja után ő is dorogi futballisták csapatorvosa lett. Az esztergomi Vaszary Kolos kórház orvosigazgatója szintén 2014 óta van a csapattal.

Ha úgy negyven évet visszamennénk az időben, akkor azt mondhatnánk, hogy Tömő Attila a válogatott intézője, és feladatának lényegét talán jobban megfogja ez a szó, mint a hivatalos csapatmenedzser titulusa. Szinte minden szervezési feladat rá hárul, övé a logisztika, ő intézi a csapat szállását, szervezi a szállítást, felméri a terepet, kinyomozza, hogy az edzőpályán mikor és hogyan locsolják füvet, és ha kell, meccsjegyet szerez. A Haladás egykori futballistája mindig a profizmusra és az optimális feltételek biztosítására törekszik. Azt mondják róla, hogy ha valaki beszáll mellé egy hosszabb autóútra, előre bekészít az utasának is ásványvizet. Az Eb rengeteg feladatot ad neki, így most beszállt hozzá segíteni az eredetileg az U21-eseknél dolgozó Teodoru Bence is.

Nem gondolnánk, de a szerelésfelelős dolga sem egyszerű, fizikailag sem, egy ember nem is bírja, annyi mezt és kiegészítőt kell mozgatni. Olykor kétszáz kilónyi cuccot kell kimosni egyszerre. A szerelésfelelősök, Hegyesi László és Szabó László már egy nappal korábban ott vannak a meccshelyszínen, hogy az őrült mennyiségű ruhát és cipőt, minden körülményre felkészülve, garnitúránként szétpakolják egy hatalmas szobában. Ha nem szortíroznának ilyen akkurátusan, csak a káosz lenne. Az egykor Békéscsabán futballozó Hegyesi amolyan apafigura is, és rendszeresen visz kóstolót a házi disznóvágások után, a portugálok elleni meccs után Dzsudzsák meg is jegyezte, talán Hegyesi által kínált kolbász adott neki erőt a távoli lövésekhez.

A segítőkről sem tudnánk ennyit, ha az MLSZ kommunikációs csapata nem segített volna. Az Eb-n határozottan futballcentrikusak, hangsúlyozta Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs vezetője, így a játékosok magánszféráját óvják, de arra is figyelnek, hogy a sajtóeseményeken szinte mindenki megmutathassa magát.

Más válogatottakhoz képest az MLSZ rengeteg sajtótájékoztatót tart, mert tudták, milyen felfokozott az érdeklődés most otthon a magyar foci iránt. A válogatott játékosok közvetlen kommunikációját Szabó Gergő sajtófőnök vezeti, ő folyamatosan a csapattal van. Az akkreditációkkal is foglalkozó Baricsa Gábor is bensőséges viszonyban kell, hogy legyen a játékosokkal, ő fotózza őket, tudnia kell, ki mennyit enged megmutatni, és azt is, melyik az a kép, amit el is kérnének tőle. Az írott tartalmat pedig Nagyiványi Márton menedzseli és gyártja.

Rovatok