Index Vakbarát Hírportál

Meg kell becsülni, amit elértünk, de károgók mindig lesznek

2016. június 27., hétfő 08:48

Magyarország vasárnap este befejezte Európa-bajnoki szereplését, Belgium 4-0-ra verte a csoportját megnyerő és mindaddig erő felett teljesítő magyar csapatot.

Kiestünk, ahogy kiestek a a szomszéd országok még versenyben lévő csapatai is, Horvátország és Szlovákia. És ahogy mi sem, úgy a nyolcaddöntőig életben lévő környékbeli nemzetek közül sem rúgott egyik se gólt.

Bernd Storcktól a meccs után azt kérdezték, hogy edzői karrierjében ez a négy meccs volt-e a legnagyobb sikere. Válaszában most is kicsinyítette a saját szerepét, nem ő a fontos, mondta, sokkal inkább a játékosok. Megismételte, hogy az Eb-szereplés nagy lépés volt a magyar futballnak. 

A meccsel kapcsolatban azt mondta, hogy Kleinheisler László szerepeltetése sem változtatott volna nagyon a játék képén. Az első két meccsen jól teljesítő játékos még a szombati edzésen sérült meg, megpróbálták, hogy tudja-e vállalni a sprinteket, de a meccs előtt kiderült: a combja nincs játékra alkalmas állapotban.

A meccsen nagyot küzdő, de ebben teljesen elvesző Nagy Ádám csalódottságáról beszélt. Akármennyire irreálisan is hangzik, ő azért jött az Európa-bajnokságra, hogy megnyerje. 

„Felesleges most arról beszélni, hogy a 2-0 jobb eredmény lett volna-e. A második gól után kinyíltunk, kockáztattunk, ez lett a vége. A belga játékosok egy olyan közegből jönnek, ahol a gyors játék mindennapos, míg nálunk nem az. Ha majd pár napot a családommal töltök, utána képes leszek nevetni, feldolgozni a jó részét ezeknek a meccseknek.”

Nagyot egyébként sok pozitív élmény érte, a szívének a legkedvesebb, hogy az ő passzából indult az Izland elleni egyenlítő gólunk. Úgy gondolja, sokakat kimozdítottak, akik nem bíztak bennük, akik nem bíztak a magyar futballban.

„Nem ledolgozhatatlan a hátrányunk, ezt láttuk ezen az Eb-n. Nem kell hasra esni azok előtt a játékosok előtt, akiket eredetileg többre taksálnak, jobbnak könyvelnek el, mint bennünket.”

Guzmics Richárd szerint nem tudta a saját játékát játszani a csapat. Igyekeztek lassítani a belgákat, de a viszonylag gyors első gól után mindez lényegesen nehezebb lett. A második félidő elején mindent elkövettek az egyenlítésért, de nem ment.

„Hihetetlenül gyorsak voltak. Belülről ilyet nem gyakran lát az ember. Az első gól után végképp az ő játékuk érvényesült, a gyors szélsők éltek a területekkel. Az első gólért nem tehetek szemrehányást magamnak, bár nyilván voltak hibáim, de mindent megtettem. Sok gólt kaptunk, ami rontja az összképet. A végén 19-re lapot húztunk, három védő és három csatár volt a pályán, a szépítés nem jött össze. De ettől még azt gondolom, büszkék lehetünk a csapatra, remek torna volt. Elég csak azt kiemelni, hogy elsők lettünk a csoportban. Megelőztük Portugáliát. Higgyék el, ez nem kevés. Összehoztuk az országot, azt hiszem, ez értékelhető.”

A középhátvéd reméli, elég lesz csak hazamenni, és mindjárt más színben tűnik fel majd ez a meccs is, mert a szurkolók szeretete elkíséri őket.

Gera Zoltán arról beszélt, hogy nagyon nagy tempó volt, sokat kellett sprintelni, oda és vissza. Sok élményt kapott ezen az Eb-n, képtelen is lett volna ezeket rangsorolni rögtön a meccs után, le kell ülepedniük.

Juhász Roland szerint nem reális ez a különbség, az első gólban alighanem közrejátszott a fáradtság és a koncentráció hiánya is. Üresen maradt két ember, nem tudták megoldani a feladatot. Szerinte nem volt sok a 4 meccs 12 nap alatt. Inkább az utazás vette ki az erőt a csapatból.

„A végeredmény nem néz jól ki, ezt nem lehet szépíteni. A hibáinkból tanulni kell. Lesz idő, amikor majd örülni fogunk ennek a szereplésnek. Azt hiszem, a szurkolóknak sokat jelentett ez a 12 nap, amíg a pályán voltunk. Csütörtökön már az Európa Ligában játszik a Videoton, sok idő nem lesz a pihenésre.”

Elek Ákosnak egy-két focimentes hét jöhet, annál is inkább, mert volt olyan térdspecialista, aki azt mondta, hogy a sérülése után nem fog összejönni az Eb-részvétel. Ő egyébként élvezte, hogy négynaponta meccset kellett játszaniuk, szerinte az edzőtábor volt inkább monoton, de szükséges volt, hogy bírják a terhelést.

Úgy érzi, hogy jól szállt be a játékba, és a 90. percben megvolt a lehetősége, hogy 3-1 legyen a lövése után. Aztán abból a Courtois-védésből ment a kontra, majd született a negyedik gól, ami azt jelentette, hogy végül Magyarország kapta a legnagyobb zakót az Eb-n.

„Károgók mindig voltak és mindig lesznek. Ha nyerünk, akkor is mondhatják, miért nem úgy nyertünk. Most szerencsénk sem volt. A portugálok ellen szerencsésebben pattantak a labdák. Tettünk is a szerencséért, persze. Most úgy látszik, nem eleget. Annak jobban örülök, hogy bebizonyítottuk, még mindig a futball a legnépszerűbb sportág.”

A tegnapi meccs előtt lemondott klubjának, a Diósgyőrnek az edzője. Erre is kitért: meglepte Egervári lemondása, a jövőjéről ezért nem tudott semmit mondani.

Lovrencsics Gergő afelől közelített, hogy az 1-0-s vereség is vereség, és Belgium a világ bármelyik csapatát képes lett volna megkontrázni, nem csak a magyart. Lang Ádámnak gyűlt meg talán leginkább a baja Eden Hazard-ral, de mint utalt rá, a chelsea-s olyan gyors, hogy elég sok védőt lefut a világban.

„Meglátjuk” – ezt már Király Gábor mondta, amikor a jövője került szóba. Szeptemberben már kezdődnek a világbajnoki selejtezők, még az is lehet, hogy vele.

„Ennél fontosabb, hogy meg kell becsülni ezt az eredményt. Kis csapattal értem el az eddigi sikereimet, nem új ez az érzés. Volt már hasonlóban részem a Herthával, akkor a BL-ben jutottunk a 16 közé. A Crystal Palace-szal is éltem szép pillanatokat. És most a válogatottal is.”

A válogatott hétfő délután érkezik Budapestre, a tervek szerint a Hősök terére is kimennek ünnepelni.

Rovatok