Index Vakbarát Hírportál

C. Ronaldo négy éve tétlenül nézte a kiesést, most nem hagyta

2016. július 1., péntek 10:56

2012-ben, a Spanyolország elleni elődöntőben tétlenül nézte Cristiano Ronaldo, hogy a portugálok kiestek a büntetőpárbajban a későbbi győztes ellen.

Ötödiknek rúgta volna a büntetőt, ám mivel előtte Joao Moutinho és Bruno Alves is hibázott, a spanyoloknál pedig csak egy rontott rúgás volt, már azelőtt eldőlt a továbbjutás, hogy ő sorra került volna.  Akkor egyből kikezdték a játékost, hogy miért nem állt oda elsőnek, de később kiderült, hogy Paulo Bento kérte, ötödik rúgó legyen.

Amikor csütörtökön a lengyelek ellen újra tizenegyespárbajig jutottak a portugálok az Európa-bajnokságon, Cristiano Ronaldo már nem hagyta, hogy esetleg úgy essenek ki, hogy ő nem tehetett semmit a továbbjutásért, és ő kezdte a tizenegyeseket.

Pedig egyáltalán nem jellemző rá, hogy ő kezdje a büntetőket, már amennyire komoly következtetéseket le lehet vonni a csütörtökit megelőző öt büntetőpárbajából.

  1. A 2006-os világbajnokságon Anglia ellen játszottak a Portugálok a negyeddöntőben. A portugálok 3-1-gyel mentek tovább, az angoloknál hárman, a portugáloknál csak ketten rontottak, így az ötödikként rúgó Cristiano Ronaldo büntetője döntött a továbbjutásról, de nem sokon múlt, hogy rúgnia se kelljen.
  2. A 2008-as BL-döntőben a Manchester Uniteddel jutott büntetőpárbajig. Harmadik helyen rúgott, a Unitedből ő hagyta ki egyedül a büntetőjét (Petr Cech védte a lövést), de így is sikerült nyerniük a Chelsea ellen.
  3. A 2012-es BL-elődöntő visszavágóján, már a Real Madridban volt először ő a kezdő rúgó büntetőpárbajban. A Bayern München volt az ellenfél, a Real viszont egészen pocsék napot fogott ki otthon, az elsőként rúgó Cristiano Ronaldo, majd a második Kaká és a negyedik Sergio Ramos is hibázott, így a németek jutottak a döntőbe.
  4. Még azon a nyáron jött a portugál válogatottal a spanyolok elleni Eb-elődöntő, ahol nem rúghatott, mert négyből két portugál is rontott, így az ötödik spanyol tizenegyesnél kiestek.
  5. Ennek ellenére az idei BL-döntőben még nem változtatott a taktikáján, pedig az sem volt kis téttel bíró meccs. Megmaradt ötödik rúgónak, és ahogy előtte négy társa, úgy ő sem rontott.

És nem rontott csütörtök este sem, amikor sorban a második hosszabbításos meccsen jutott tovább a portugálokkal. Az Eb-n viszont még egy csapat sem nyert egymás után két büntetőpárbajt, úgyhogy a Wales-Belgium negyeddöntő győztese ellen már a rendes játékidőben, de legkésőbb a hosszabbításban kellhet tőle – vagy bármelyik portugáltól – egy villanás, ha döntőbe akarnak jutni.

 

Rovatok