Index Vakbarát Hírportál

Az elődöntős walesiek az Eb szenzációi – de kik is ők?

2016. július 2., szombat 13:27

A walesi válogatott története legnagyobb sikerét érte el az Európa-bajnokságon, miután az Eb-elődöntőbe jutott Belgium legyőzésével. Pedig évekkel ezelőtt még sehol se voltak, aztán összeállt egy csapat.

Az izlandi válogatott a nyolcaddöntőben ejtette ki Angliát, de erre is rálicitált a világranglistán huszonhatodik Wales azzal, hogy az elődöntőbe jutott a belga válogatott 3-1-es legyőzésével. De kik ezek a játékosok, akik sokkolták az Európa-bajnokságot, és mindenkinél többször, tízszer találtak be az ellenfeleknek? 

A belgák ellen megnyert negyeddöntőben a huszonkilenc éves Wayne Hennessey állt a kapuban, ő a Premier League-es csapatában, a Crystal Palace-ban is alapembernek számít, a legutóbbi idényben huszonkilenc bajnokin volt kezdő. Korábban kölcsönben védett több alsóbb ligás klubnál. Volt nagy megmozdulása neki is a pénteki negyeddöntőben: a mérkőzés elején Yannick Carrasco ziccerét védte a hetedik percben, a második félidőben már nem volt olyan sok dolga. 61-szeres válogatott.

A védő Chris Gunter testvére esküvőjéről maradhat le az Európa-bajnokság miatt. A lagzi Mexikóban lesz, egy nappal korábban játszanak elődöntőt Portugáliával. Gunter az angol másodosztályú Readingben futballozik, de 2008-ban még a Tottenham igazolta le, ahol azonban nem tudott megragadni, alig kapott lehetőséget. Ezután jött a Nottingham Forest, majd 2012 óta a Reading játékosa. A mindent eldöntő harmadik negyeddöntős gólnál ő adta be a labdát. Csak huszonhat éves, de már 72-szer volt válogatott. 

A csapatkapitány Ashley Williamsről már az Eb előtt is mindenki azt várta, hogy meghatározó embere lesz a csapatnak, most gólt is fejelt egy szöglet után a belgáknak. Az északírek elleni nyolcaddöntő hajráját úgy játszotta végig, hogy nem tudta rendesen tartani az egyik karját, mert egy ütközésben megsérült, de nem volt hajlandó lemenni. Évek óta a Swansea Cityben futballozik a Premier League-ben, és bár angliai születésű, de anyai nagyapja walesi volt, így játszhatott Wales válogatottjában. Chris Coleman 2012-ben nevezte ki csapatkapitánynak Aaron Ramsey helyett. Eddig 62-szer volt válogatott, a mostani volt a második gólja a csapatban. 

Ugyanígy a Swansea-ben már évek óta alapember Neil Taylor is. Ő volt az a játékos, aki a belgák ellen a mérkőzés elején a gólvonalon állva akadályozta meg a gólt. 2010-ben mutatkozott be a válogatottban, azóta 32-szer lépett pályára a nemzeti csapatban. 

A védő James Chester is a származása révén játszhat a walesi válogatottban, mivel az anyja Walesben született. Ifiként a Manchester Unitedben nevelkedett, de az első csapatig nem jutott el, többször kölcsönadták. A huszonhét éves futballista csak 2014-ben döntötte el, hogy Walesnek szeretne játszatni, azóta tizennégyszer volt válogatott. A klubjában, a Premier League-ben szereplő West Bromwich Albionban nem számít alapembernek, csak tizenhárom bajnokin játszott a múlt idényben, az Eb-n viszont stabilan kezdett.

A huszonhárom éves védő, Ben Davies lesz az egyik, aki eltiltás miatt nagyon fog hiányozni az elődöntős csapatból. A remek balhátvéd Tottenham játékosaként tizennégyszer kezdett a bajnokságban, az Európa Ligában is rendszeresen lehetőséget kapott. A londoni klub a Swansea Citytől vásárolta meg 2014-ben, és huszonháromszoros válogatottként már ő is alapembernek számít. 

Folytatva a Premier League-ben szereplő játékosok sorát, a középpályás Joe Ledley a Crystal Palace-nél játszik, a skót Celtictől vették meg 2013-ban. Akkora tehetség volt, hogy tizenhét évesen már a Cardiffban kezdett, végigjárta a walesi utánpótlás-válogatottakat is. Komoly munkabírású játékos, aki 2005 óta hatvanhatszor játszott a nemzeti csapatban. 

A huszonhat éves Joe Allen a Liverpoolból lehet ismerős, ahol 2012 óta futballozik.  Sok válogatotthoz hasonlóan ő is a Swansea-ben kezdte, és szinte az összes korosztályos válogatottban lehetőséget kapott, tizenkilenc évesen játszott először a felnőtt csapatban, azóta csapatkapitány is volt, amikor Ashley Williams hiányzott. Huszonnyolcszor volt már válogatott, de Ramseyvel és Bale-lel együtt ő is kulcsembernek számít. 

Az Arsenalban futballozó Aaron Ramsey a walesi válogatott egyik legnagyobb sztárja. Akkora tehetség volt, hogy már 17 évesen debütált a nemzeti csapatban, húszévesen már csapatkapitánya is volt a válogatottnak Gary Speed edzősége alatt. Klubcsapatában is alapember, a mostani Európa-bajnokságon pedig nagy formában játszott, nemcsak gólt lőtt az oroszoknak, hanem a menetelés közben adott négy gólpasszt is, ezért is óriási veszteség a walesi válogatottnak, hogy a belgák ellen beszedett sárgája miatt nem játszhat majd az elődöntőn. Negyvenkét válogatott meccsén tizenegy gólja van. 

A csapat legjobb játékosa, Gareth Bale, a Real Madridban futballozik, ahol már két Bajnokok Ligáját is nyert, korábban a Tottenhamben és a Southamptonban játszott Angliában. Még csak tizenhat éves volt, amikor először játszhatott a walesi válogatottban, ezzel rekorder lett a nemzeti csapatban. Az Európa-bajnokságon is bizonyítja, mennyit számít a jelenléte, három góljából kettőt szabadrúgásból vágott, holtversenyben vezeti a torna góllövőlistáját. Bár az is jól látszott a belgák elleni nyolcaddöntőben, hogy ha kiiktatják a játékból, akkor sincs komoly baja a csapatnak. Az elődöntőben Real Madridos csapattársa, Cristiano Ronaldo lesz az ellenfél. Hatvan válogatott meccsén huszonkét gólja van.

A legnagyobb sztori viszont a támadó Hal Robson-Kanué, aki már a csoportkörben is győztes gólt szerzett a szlovákok ellen, most pedig a belgák ellen egészen szenzációs volt, ahogy cselével elküldött három belgát, aztán a kapuba lőtt.

Az utóbbi években az angol másodosztályban, a Readingben játszott, ott azonban nem hosszabbították meg júniusban lejáró szerződését, vagyis úgy futballozik az Európa-bajnokságon, hogy nincsen csapata. Utánpótlás-játékosként még az angol korosztályos csapatokban játszott, később azonban váltott, és walesi nagymamája miatt jogosult volt arra, hogy az ottani válogatottban szerepeljen. 2010-ben játszott először a felnőtteknél, a selejtezősorozatban kilenc meccsen lépett pályára. Most élete legfontosabb gólját lőtte, ez volt neki a negyedik harmincnégy válogatott meccsen. 

 

A csereként gólszerző Sam Vokes az angol másodosztályú Burnley-ben robotolta végig az idényt, és 43 meccsen tizenötször volt eredményes. Ő is angol, és azért játszhat a walesi válogatottban, mert a nagyapja ott született, le is csaptak rá, és már utánpótlás szinten is az országot képviselte. 2008 óta negyvenhárom mérkőzést játszott a felnőtt csapatban. 

A szintén csereként beálló, Chelsea-nevelés Andy Kinggel is ugyanez a helyzet. Angliában született, ott nőtt fel, de a nagyapja walesi, úgyhogy őt is hamar berángatták a walesi utánpótlás-csapatokban, aztán a felnőtteknél 2009-ben mutatkozott be, az Eb-selejtezős sorozatban már rendszeresen számoltak vele. Amúgy az angol bajnok Leicester City középpályása.

A harminckét éves védőt, James Collinst az utolsó percekben cserélték be, de mivel Davies eltiltott lesz az elődöntőben, ezért valószínűleg ő fogja helyettesíteni. Rutinos Premier League-játékos ő is, a West Ham United futballistája.  

A menedzser Chris Coleman 2012-ben vette át a csapatot korábbi csapattársa, Gary Speed halála után. Nem sokkal azelőtt a világranglistán még a százba sem fértek be, jövő héten viszont már Eb-elődöntőt játszanak.

A válogatottságok számából látható, hogy van egy kipróbált, már bizonyított magja a csapatnak, amely Bale kivételével a legmagasabb szinten, a Premier League-ben vagy az angol másodosztályban futballozik, ráadásul nem is perememberként. Több olyan futballista is van a keretben, aki angol születésű, de jól jött, hogy vannak walesi felmenőik, így ha már nem fértek oda az angol válogatotthoz, akkor a walesiben alapemberek tudtak lenni.

Wales sosem jutott még el elődöntőig semmilyen tornán, az 1958-as világbajnokságon a negyeddöntőben estek ki. Jövő héten Portugália ellen a futballtörténelmük legnagyobb mérkőzése jön. 

(Borítókép: Philippe Huguen / AFP)

Rovatok