Index Vakbarát Hírportál

Erre a párbajra még nagyon sokáig emlékezni fogunk

2016. július 3., vasárnap 10:54 | aznap frissítve

Miután Németország és Olaszország százhúsz percen át gyűrte egymást az Európa-bajnokság negyeddöntőjében, egy drámai tizenegyespárbajban döntötték el a továbbjutást: 

a tizennyolc rúgásból hetet kihagytak a játékosok,

és ez még a kapusokat is megdöbbentette. 

Az olaszoknál hibázott Zaza, Pellé, Bonucci és Darmian is, míg a németeknél Müller, Özil és Schweinsteier hagyta ki a saját tizenegyeset, a legtöbb hibázó botrányosan gyengén lőtt. Érdekesség, hogy a Premier League-ben játszók közül mindenki kihagyta a sajátját (Darmian, Pellé, Schweinsteiger, Özil). 

A legérdekesebb a Zaza helyzete volt, akit Antonio Conte a 121. percben cserélt be csak azért, hogy tizenegyest rúghasson. Labdába már nem ért a lefújás előtt, aztán amikor második olaszként próbálkozott, már a nekifutásnál, vagy inkább nekitipegésnél látszott, hogy baj lesz, annyi ideig próbált kivárni, végül fölé vágta.

Kínos volt az is, ahogy az Eb-n két gólt szerző Graziano Pellé hibázott: mielőtt nekifutott, odaszólt Neuernek, hogy be fogja pörgetni fölötte a labdát. Ezek után a kaput se találta el, a jobb sarok mellé gurított, de amúgy is rajta volt Neuer a lövésen.

Pellé kapott rendesen a történtek után, a korábbi csatárklasszis Thierry Henry például azt mondta, hogy az ő kihagyott tizenegyesét még nagyon sokáig fogják emlegetni a rúgást megelőző gesztus és a pocsék próbálkozás miatt. Az olasz játékos megnyilvánulásában persze az is benne lehetett, hogy ki akarta zökkenteni Neuert a mutogatással, de ez nagyon nem jött be. 

 

De amúgy az sem lett volna meglepő, ha Pellé tényleg meghúzza a panenkázást, mert pályafutása során már többször is lőtt így: a 2005-ös U20-as világbajnokságon és a 2007-es U21-es Eb-n is bejött neki, és amikor a holland Feyenoordban futballozott, ott is megcsinálta 2012-ben.

Neuer két olasz tizenegyest fogott ki a párbajban, a mérkőzés után beszélt is a történtekről.

Ez egy igazi dráma volt.  Sosem láttam még ilyet, hogy ennyit hibázzanak a rúgók, azt hiszem, nagyon sokáig fogunk még erről a párbajra emlékezni. 

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az olaszok alaposan felkészültek a párbajra, mert az ő korábbi analízise alapján senki nem oda lőtte a tizenegyesét, ahova általában szokta. Ez is lehetett a baj.

"Az olaszok nagyon jól felkészültek, mert tudták, hogy én is kielemezem majd őket" - mondta. 

A német válogatott kapus amúgy kétszer találta el a jó irányt a párbajban, és mindkét lövést ki is védte. A másik oldalon Buffon a legutolsó német lövés miatt bosszankodhat, mert eltalálta az irányt, azonban elment alatta a labda, védhetőnek tűnt a tizenegyes. Ő azt nyilatkozta, egy ilyen kiesés után nem hibáztathatják magukat, de ettől még nagyon fáj nekik, hogy haza kell menniük. 

A németek 6-5-re nyerték végül a párbajt, és végre legyőzték az olaszokat egy nagy világversenyen, ez korábban sosem sikerült nekik. A legutóbbi hat tizenegyespárbajukból hatot megnyertek ráadásul, szóval elég jó sorozatban vannak. 

Rovatok