Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz itt a 2020-as Eb-n? Négy budapesti meccs!

2016. július 12., kedd 08:14

A következő Európa-bajnokságra is marad a huszonnégy csapat, de átalakítják a kvalifikációt, és az egész kontinensen lesznek majd Eb-meccsek.

A most véget ért Európa-bajnokság alatt rég nem látott őrületet váltott ki a magyar válogatott szereplése, az összes csoportmeccs, de még a belgák elleni nyolcaddöntős kiesés után is tízezrek ünnepeltek az utcákon. Most képzelje el, mi lett volna, ha Dzsudzsákék itthon játszanak a portugálokkal, vagy hazai közönség előtt verik meg az osztrákokat. 

Na, ezért lehet még nagyobb tömeghisztéria itthon 2020-ban, 

amikor négy Eb-mérkőzést is rendeznek majd Budapesten.

Az UEFA ugyanis még 2012-ben döntött úgy Michel Platini kezdeményezésére, hogy a 2020-as tornát nem egy vagy két ország rendezi majd meg, ahogy eddig, hanem egész Európa. Pályázni azért így is kellett, Bulgáriától kezdve Walesig jöttek nevezések, és összesen tizenhárom ország nagyvárosát jelölték ki helyszínnek 2014-ben, a leosztás a következőképpen néz majd ki.

A döntő és az elődöntők Londonban lesznek. A negyeddöntőket Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron és Rómában rendezik. Három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt rendezhet majd Budapest, Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Dublin, Bilbao, Brüsszel és Glasgow. 

Ami az új lebonyolítási rendszerben garantált: hogyha a magyar válogatott kijut, akkor két mérkőzést hazai pályán, az új Puskás stadionban játszhatna hazai közönség előtt. De egyben nehezebb is a szurkolóknak, mert ha követni szeretnék a csapatot, akkor lehet, hogy egészen Glasgow-ig vagy Dublinig kell utazni. 

A többországos lebonyolítás még nem jelenti azt, hogy az összes rendező ország automatikusan kijut, sőt: mivel nincs hivatalos házigazdája a tornának, ezért senki nem juthat ki a rendező jogán, azaz mindenkinek selejteznie kell. De ez sem az eddig megszokott módon megy majd, ugyanis kétféleképpen is szerezhető indulási jog, legalábbis ez a terv egyelőre:

A huszonnégy csapatos formátum tehát mindenképpen marad a következő tornára, ezt az UEFA főtitkára, Theodore Theodoridis erősítette meg. Pedig többen is kritizálták az új lebonyolítási rendszert, mondván: a csapatok nem mernek kockáztatni, ezért unalmasak a meccsek, és alacsonyabb a színvonal, de akkora bevétele van az UEFA-nak, hogy hülye lenne változtatni. Több meccs, több pénz: várhatóan 830 milliós profitot termel a kibővített torna, ez harmincnégy százalékos bevétel-növekedést jelent a 2012-es Eb-hez képest, amikor még csak tizenhat csapat volt.  

Hogy mi lesz 2024-ben, arról még nem döntöttek, elsősorban a tagországok visszajelzése dönt majd, mindenesetre az UEFA vezetésben mindenki az eltiltott elnököt, Michel Platinit magasztalta a mostani torna anyagi sikere miatt. 

A magyar válogatottnak is jól jött a bővítés, hiszen csoportharmadikként pótselejtezőt vívhatott, ahol a norvégokat kettős győzelemmel verve, abszolút megérdemelten jutott ki az Eb-re. És ott sem vallottunk kudarcot, sőt, csoportelsőként mentünk tovább a nyolcaddöntőbe, ahol Belgium már túl nagy falat volt. A továbbiakban is az Eb-szereplés tűnik a reális elvárásnak, mert az Európa-bajnokságra csoportharmadikként is volt esély a kijutásra, ezzel szemben a világbajnoki-selejtező már nehezített pálya.

A 2018-as oroszországi vb-re harminckét csapat jut ki, de ebből csak tizenhárom lesz európai. A selejtezőcsoportok első helyezettjei mennek egyenes ágon a tornára, a másodikok egymással pótselejteznek, ráadásul a legrosszabb második kiesik a versenyből. A magyar válogatottnak a friss Eb-győztes Portugália, Svájc, Feröer, Lettország és Andorra lesznek a csoportellenfelei. 

És hol fognak játszani?

A tervek szerint 2019-re készül majd el az új Puskás Ferenc Stadion, ami a 2020-as Európa-bajnokság magyarországi helyszíne lesz. A régi bontását idén márciusban kezdték el, és őszre tüntetik el majdnem teljesen a korábbi aréna nyomait. Korszerűsítve azért megjelennek majd az egykori Népstadion jellegzetes pilonsorai, és újrahasznosítják a törmeléket is.

Az arénában 63 ezer ember fér majd el futballmérkőzéseken, ez lenne amúgy is az elsődleges funkciója, futópálya már nem lesz a gyep körül, ahogy eddig volt, ez a futballmeccshangulatnak mindenképp jót tesz.

Ha sikerülne a magyar válogatottnak ismét kijutnia a tornára, egészen biztosan nem lenne gond azzal sem, hogy megteljen. Sőt, az elmúlt hetek érdeklődését nézve még kicsi is lesz, ha nagy tornán fogadhatunk benne – szinte bármilyen – ellenfelet.

Rovatok