Index Vakbarát Hírportál

Németország: kiheverik a csapatkapitány és a gólkirály lelépését?

2016. június 9., csütörtök 13:36

Velük játszanak a C csoportban

A világbajnok csak a selejtezők utolsó meccsén jutott ki, előtte kikapott Írországtól, azóta Franciaországtól, Angliától és Szlovákiától is, utóbbi kettőtől ráadásul otthon. Utóbbi négy meccséből kettőt nyert, 4-1-re kifektette az olaszokat, és legyőzte a magyar válogatottat.

Úgy tűnik, valami nem stimmel Joachim Löw csapatánál, bár minden ugyanaz, mint két éve, a vb-n volt. Van Neuer, van a betonnak tartott Boateng-Hummels középhátvédkettős, van Kroos, Khedira, Özil a középpályára, előre meg Götze, Thomas Müller és Podolski. Sőt, bekk-ként fiatalok mutatkozhattak be, Jonas Hector és Joshua Kimmich.

Aki viszont hiányzik, az a vb után a válogatottságtól visszavonult csapatkapitány, Phillip Lahm és a gólkirály Miroslav Klose. Mintha a csapategységben lenne némi törés, illetve a játékintelligencia fogyatkozott volna meg jócskán a világklasszis védő és -csatár távozásával.

Tény, jól lakhattak a vb-címmel, és előfordulhat, hogy a tétmeccsekre majd felpörögnek, legalábbis az útjuk a csoportban úgy van megírva, ahogy a németek játszani szoktak: lassú kezdés után lendület, legjobb forma az utolsó héten. Ukrajna, Észak-Írország, Lengyelország, egyik sem jelenthet gondot, ha netalántán mégis, mivel még a csoportharmadik is továbbjuthat, semmi baj nem történhet. Csak aztán fog kiderülni, tényleg visszaesett-e az álomcsapat.

Három játékos, aki fontos lehet

A kapitány

A fent említett visszaesés és jól lakás igaz lehet Joachim Löwre is, aki Brazíliában abszolút a csúcsra ért, jobban, mint bármelyik futballistája. 12 éve van a válogatott mellett, 10 éve, hogy egyedüli szövetségi kapitányként, a vb megvan, annál többet elérni nem lehet. Kérdés, nem kellett volna-e váltania neki és a szövetségnek, a csapatnak is. 56 évesen - ráadásul az ő kondijával - még simán van 15 éve a klubfutballban, ahol sosem jött ki belőle, ami edzőként benne van.

Meddig juthatnak?

A németek mindig bejutnak az elődöntőbe nagy tornákon 2006 óta, vagyis újra ez a minimum elvárás, aminek meg kell felelniük. Európa-bajnokságot ráadásul meglehetősen régen, 20 éve nem nyertek, így a várakozás majdnem akkora, mint két éve, a vébé előtt volt. Láttunk viszont pár nagy összeomlást az utóbbi bő 15 évben, mint amikor a franciák a vb- és Eb-siker után a csoportban ragadtak 2002-ben, akárcsak a spanyolok a tripla diadal - Eb, vb, Eb - után, két évvel ezelőtt, a világbajnokságon.

Utóbbi öt meccsük

Rovatok