Index Vakbarát Hírportál

Magyarország-Portugália: 3-3, csoportelsőként vagyunk a nyolcaddöntőben!

2016. június 22., szerda 19:49

Az Európa-bajnokság legelképesztőbb meccsét játszotta a két válogatott, végül a portugálok is velünk jutottak a legjobb 16 közé. Három tizenhatoson kívüli gólt lőttünk, ami futballtörténeti ritkaság. Tudunk támadni is, nemcsak szervezetten védekezni.

Úgy jött el a franciaországi futball Európa-bajnokság F csoportjának zárómeccse, a Magyarország-Portugália, hogy az öltözőfolyosón feszült portugál arcokat láttunk, míg a magyarok mosolyogtak, beszélgettek egymás között, míg nem tudtak kimenni a pályára.

Cristiano Ronaldo csak nézett maga elé, önmaga sem gondolta volna, hogy nekünk tét nélküli lesz a meccs, míg rajtuk egy döntetlen csak abban segít, hogy a csoport harmadik helyére érjenek, az előzésre már nem volt esélyük. Végül így is lett, de nem volt nekik egyszerű.

Győzelemre játszva kezdték a meccset, birtokolták a labdát, de igazán veszélyes helyzetig nem jutottak.

Pedig Bernd Storck úgy gondolta, hogy a sárga lapos játékosok kapjanak pihenőt, szükség lesz az erőre a folytatásban. A védelem bal oldaláról Kádár Tamás kikerült, noha több párharcot nyert meg, mint a másik oldalról Pepe. Nagy Ádám és Kleinheisler László is kimaradt,

előbbit portugál sztárklubok figyelik, utóbbi is kelendő, és alighanem átgondolják a Werdernél, mennyi időt fog játszani a folytatásban. Valójában nem is kissé tartalékos csapattal álltunk fel.

A csapat forgatását egyáltalán nem tartotta veszélyesnek Storck elődje, Dárdai Pál, mert szerinte bárkit is tesz be a jól működő rendszerbe, fel tudja venni a ritmust, a gondolkodás sebességét. Egyszerűbben: akik a padon ülnek, őket is megtanította az általa elképzelt fegyelmezett futballra, ők is jő erőben vannak.

Nagy posztját egyébként Gera foglalta el, Elek Ákos is a védekezésért felelt, míg Pintér Ádám inkább a támadásokat próbálta segíteni.

*** Felemelő pillanatkép, mozdulatlan ünneplés. * Huszti István ott állt a válogatott előtt, amikor a meccs után felálltak tisztelegni a magyar szektornál. #csakegyutt #euro2016 #HUN #football #magyarország #magyarvalogatott #mindekozben

Index.hu (@index.hu) által közzétett videó,

Szóval, a portugálok aktívabban kezdtek, Joao Mariónak volt egy gyenge lövése, a magyar szögletek ellenben veszélyesek voltak. Az első előtt Pepe mentett Szalai elől, Dzsudzsák beívelése után Juhász felett éppen csak elsuhant a labda.

A második szögletnél a hátraérkező Ronaldo három méterről fejelte ki a labdát, Nani a tizenhatos vonaláról próbált tolni egyet rajta fejjel, de röviden.

Gera mellel átvette, és egy pattanás után ballal, a kapu bal sarkába lőtte a labdát. Rui Patricio ment érte, de nem érte el. (1-0)

Elek Ákos belőhette volna a második gólt, de maga is meglepődött, amikor a játékvezető nem állította meg őt lesen. Előtte Szalai cselezett és billentette ki Pepét, majd a labda William Carvalho lábáról pattant hozzá. A diósgyőri Elek tolt rajta, 10 méterről megpróbálta a hosszúba lőni ballal, de Patricio most védett.

A portugálok érezhetően összezavarodtak, Ronaldo megunta az elképzelés nélküli játékot, egy szögletnél kihúzódott, ő végezte el, majd visszakapta, befelé cselezett, de kapura lövésig nem jutott. Míg nálunk ezúttal is a csapatjáték dominált.

Ronaldónak volt egy olyan szabadrúgása, amikor Királynak nagyot kellett védenie, de volt olyan is, amikor egy magyar drukker hárított a korlát mögött.

A 33. percben ollézott a közönség, látva a magyar passzokat, és látva, milyen hatékonyan sikerült a labdatartás. Nem sokára Lovrencsics elfutása kifejezetten veszélyes volt, Pepe az utolsó pillanatban rúgta szögletre a labdát Szalai elől.

A 42. percben aztán talán kissé váratlanul egyenlített Portugália. Ronaldo visszalépett, és egy remek labdát adott a bal oldalon megiramodó Naninak, Guzmics már nem ért oda, a szélső a rövid alsó sarokba lőtt. Király nem tudta megfogni a rövid előtt. (1-1)

Második félidő

Storck a félidőben lecserélte Gerát, és megadta az esélyt Bese Barnabásnak. Ezzel szerkezetet is váltottunk, Lovrencsics ment Gera helyére, Pintér pedig hátra.

Rögtön a félidő elején Szalai harcolt ki szabadrúgást 24 méterre a kaputól.

Dzsudzsák állította le a labdát, a rövidre csavarta volna, de William Carvalho vállán megpattant a labda, onnan pedig védhetetlenül vágódott a kapu közepébe. Nem tudta kiütni Patricio, mert a másik irányba mozgott. (2-1)

Pár perc múlva Szalai szerzett labdát a térfelünk közepén, Lovrencsicsot indította, aki ballal ellőtte, de csak az oldalhálóba. A másik oldalon ugyanakkor Ronaldo azonnal büntetett.

Joao Mario kapott jó indítást a jobb oldalon, Korhut mellett beadta, Lang próbálta kiszorítani a középen berobbanó Ronaldót, aki sarokkal gyönyörű mozdulattal a kapu jobb sarkába terelte a labdát. Szép gólt volt, a torna legjobb meccséhez illő. (2-2)

Az 53. percben jött az újabb fordulat, bár a magyar forgatókönyv ugyanaz volt.

Szalai megint kiharcolt egy szabadrúgást, amit Dzsudzsák végzett el. Ezúttal messzebb volt a labda, ezúttal a lövése is gyengébb volt, elakadt a háromfős sorfalban.

Dzsudzsák viszont megküzdött a labdáért, visszaszerezte, a lövése ismét megpattant – ezúttal Nani lábán –, Rui Patricio vetődött, de nem tudta kiszedni a jobb felsőből a labdát. (3-2)

Nem telt hat perc, és már újra a másik hetes volt a főszereplő. A frissen beálló Quaresma találta meg egy labdával, Juhász nem tudta követni az aranylabdást, aki most fejjel talált a kapuba. (3-3)

Magyarország-Portugália 3-3

Elek Ákos kapufája - erős és helyezett labda volt közelről, gyengébbik lábával, jobbal lőtte - és Ricardo Carvalho szerencsétlen labdaérintésénél – majdnem öngól lett – kevésen múlt a negyedik magyar gól. Ha az megvan, kétséges, hogy vissza tudtak volna jönni negyedszer is.

A portugálok is veszélyeztettek a folytatásban, de maradt a 3-3-as döntetlen. Az utolsó negyedóra labdatologatás volt, a portugálok tudták, elég nekik az iksz a továbbjutáshoz. Nem tudni, milyen cetlit kapott Ronaldo a kispadról, lehet, hogy azt írták rá, a döntetlennel megvan a továbbjutás, és a folytatásban már nem kell indokolatlan kockázatot vállalnia. Mivel a másik meccsen Ausztria az utolsó pillanatban kikapott Izlandtól, ez a döntetlen magyar első, és portugál harmadik helyet jelentett.

A történelmi győzelem nem jött össze a portugálokkal szemben, de a csoportelsőség igen. És ez talán mindennél fontosabb.

Sok pénzt adtak erre a fogadóirodák. Ellenfélre várunk, a belga-svéd-ír hármasból kerül ki, az E csoport másodikjával játszunk, azok a meccsek 9 órakor kezdődnek.

Rovatok