Index Vakbarát Hírportál

Hogy tudott egy ilyen meccs után is bírózni Mourinho?

2017. január 3., kedd 10:48 | aznap frissítve

A West Ham United-Manchester United (0-2) mérkőzést követően az angol futball szinte valamennyi szereplője Mike Dean játékvezetőt szidja, aki az idei leggyorsabb – és egyben az egyik legérthetetlenebb – piros lappal, valamint egy lesről lőtt gól megadásával is segítette a Manchestert.

Ebben eddig nincs akkora meglepetés, Mike Dean a borzasztó angol játékvezetők díszpéldánya, ráadásul egy igazi pojáca, aki képtelen elviselni, ha nem róla szól egy mérkőzés. Az viszont már elég meglepő, hogy Jose Mourinho is képes volt a bírókat ostorozni a meccs után, ugyanakkor sokat elárul a portugál edző lelkivilágáról.

Amikor a sajtótájékoztatón a Manchester Unitedet segítő játékvezetői döntésekről kérdezték, Mourinho roppant egyenes módon azt felelte, hogy a hazai meccsek után rögtön vissza tudja nézni az eseteket a szobájában, így az előző, Middlesbrough elleni bajnoki után is rögvest meg tudta volna mondani, hogy egy szabályos gólt vettek el Zlatantól, és a Rashford elleni szabálytalanságért is büntetőt kellett volna ítélni. Itt viszont ilyesmire nincsen lehetősége, ezért nem tudja kommentálni Feghouli kiállítását vagy éppen Kouyate szabálytalanságát Mhitarjan ellen. Ezzel finoman utalva rá, hogy a hazaiak szenegáli játékosát is ki kellett volna állítani. Érdekes módon mondjuk az örmény bitang nagy lesről lőtt csodagólját nem említette az utólag észlelt bírói hibák között.

Ami Kouyate szabálytalanságát illeti, valószínűleg őt tényleg le kellett volna küldeni, Feghouli piros lapja viszont általános döbbenetet okozott. Egyrészt mert a labda után ment, nem nyújtott lábbal, nem talppal, másrészt mert nem is látta Jonest, aki viszont hiába rúgta el előle a labdát, de a becsúszással ollóba fogta őt, ami kifejezetten veszélyes, és elvileg minimum sárgával büntetendő. Slaven Bilic, a WHU edzője szerint Jones azért is kezdett fetrengeni az eset után, hogy ne kapjon figyelmeztetést, ám alakítása olyan jól sikerült, hogy ellenfelét kiállították.

Ami pedig Zlatan gólját illeti, ahogy Bilic fogalmazott, a lest általában nehéz megítélni, mert a játékosok futnak, itt viszont mindenki csak sétált, így teljesen érthetetlen, miért nem látták, hogy a svéd jócskán belógott a passz pillanatában.

Persze mindenki követ el hibákat, ám Mike Dean esetében ezekből kezd egy kicsit sok lenni, ráadásul rendre sikerül magát állítania a középpontba, miközben ítéleteiben a következetesség nyomát sem lehet felfedezni. Nemrég például erre a szándékosan brutális becsúszásra csak sárgát adott, amit Ross Barkley (Everton) követett el Jordan Henderson ellen (Liverpool).

A játékvezető idén a legtöbb piros lapot (5) és a legtöbb büntetőt (10) ítélte az angol első osztályban, de nem csak ezért tartják egyre többen nem egészen komplettnek. Ezt a magyarázhatatlan mutatványt például a Manchester United-Manchester City Ligakupa meccs előtt követte el:

Rovatok