Index Vakbarát Hírportál

2026-tól 48 csapat játssza a futball-vb-t

2017. január 10., kedd 10:45 | aznap frissítve

Keddi, zürichi ülésén a FIFA a futball-világbajnokság létszámának kibővítéséről döntött. Ahogy beharangoztuk, az új FIFA-elnök, Gianni Infantino 48 csapatos kezdeményezése simán átment, vagyis az eddigi 32 résztvevő helyett 2026-tól már 16 válogatottal több utazhat a vébére.

Amivel természetesen változik a lebonyolítás menete is, egészen korszakalkotó lesz: a 48 csapatot 16 darab háromfős csoportba osztják, ahol mindenki két meccset játszik, és az első két helyezett továbbjut. A 32 ország innen egyenes kieséses rendszerben megy a döntőig.

Eddig 16 csapattal kezdődött a kieséses kör, 2026-tól, az újítások bevezetésétől így egy körrel hosszabb lesz ez a szakasz. Az egész torna viszont ezzel nem hosszabbodik, belefér a jelenlegi 32 napba – ez kulcskérdés volt Infantinónak, az egy hónapos időtartamot mindenképp tartani akarták. Emellett az elődöntősök ugyanúgy hét meccset játszanak majd, mint eddig, vagyis a játékosokat nem éri nagyobb terhelés.

Az összmérkőzésszám persze emelkedik: a 32 nap alatt nem 64, hanem 80 meccset láthat a közönség.

Infantino gazdasági indokai lehettek a legerősebbek az emelésre, előzetes kutatásokat készíttetett, melyek szerint a 48-as emelés és lebonyolítás megváltoztatása 800 millió fontos többletbevételt hoz a közvetítési és más üzleti jogok eladásából, így a világbajnokság összbevétele 3,5 milliárd fontra emelkedik a becslések szerint.

Arról, hogy a +16 csapatot mi alapján határozzák meg, vagyis hogy melyik FIFA-altagszövetség mennyivel küldhet több résztvevőt az eddiginél, még nem döntöttek, csak később fognak.

Európa jelenleg 13 résztvevőt delegál, ez az előzetes tervek szerint minimum 3-mal növekedhet.

Ha Európa öt helyet kapna, akkor a jelenlegi pótselejtező szükségtelen lenne, a 9 selejtezőcsoportból az első kettő továbbjut, és kész.

Magyarország, ha az első két helyre befutna, akkor reálisan számolhatna a kijutással. Ez viszont nem könnyű, hacsak a mostani állapotot vesszük, Portugália és Svájc is előttünk van a csoportban, vagyis egy nagyobb nevet biztosan meg kell majd előznünk. Ez a lehetőség persze még arrébb van, a 2026-os világbajnokság selejtezői 2024-ben kezdődnek.

Afrika és Ázsia jelenleg 4-4 csapatot küld a vb-re, ők lehetnek a legnagyobb nyertesek a növeléssel. Százalékos arányban az európai indulók száma biztosan csökkenni fog.

Infantinóék a másik sarkalatos felvetéséről, a csoportmeccseken a döntetlen eltörléséről kedden szintén nem határoztak. Az elnök eltörölné az ikszet a vébéről, ugyanis a háromcsapatos csoportoknál egy csapat mindig pihen, és amelyik legkorábban lejátssza mindkét meccsét, azt kiejtheti egy mindkettőjüknek megfelelő eredménnyel a másik kettő, ha úgy alakultak a korábbi eredmények – emiatt kellene megszüntetni a döntetlent. A tervek szerint a csoportban így a 90 perc után, ha nincs döntés, azonnal jön a büntetőpárbaj, hosszabbítás nélkül.

A kieséses szakaszban értelemszerűen el kell dönteni a meccseket, felmerült, hogy innen is törölnék a hosszabbítást, de ennek a valószínűsége azért meglehetősen kicsi, vagyis a 32-től várhatóan ugyanúgy megy majd a torna előre, mint jelenleg a 16-tól.

A következő, 2018-as világbajnokságot Oroszország, a 2022-est Katar rendezi, a 2026-osról 2020-ban döntenek, a favorit az USA egyedül vagy Kanadával és/vagy Mexikóval együtt.

Rovatok