Index Vakbarát Hírportál

Ahelyett, hogy a Fradi visszavenne az arcából

2017. január 20., péntek 15:03 | hét éve frissítve

Teljes agyrém a Fradi reakciója Thomas Doll büntetésére, Kubatov és az igazgatóság úgy tesz, mintha képtelen lenne értelmezni a Fegyelmi Bizottság indoklását, közben teljes átláthatóságot követelnek, noha az Üllői úton legfeljebb a VIP üvegfala transzparens.

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága 2 millió forintos büntetést szabott ki Thomas Dollra, mert „kétségbe vonta a versenysemlegesség elvének érvényesülését”. A német szakember két nyilatkozatát is idézi a bizottság közleménye, amikkel a FEB szerint Doll megsértette a Fegyelmi Szabályzat 34.§ (1) bekezdésében foglaltakat, ráadásul a (2) bekezdésben foglaltak alapján mindezt minősített mértékben tette.

Kicsit leegyszerűsítve a szabályzat szövegét, Doll az MLSZ-ről olyan tényt állított, híresztelt, vagy arra közvetlenül utalt, ami alkalmas volt rá, hogy az MLSZ működésével kapcsolatban a bizalmat megingassa, méghozzá a nagy nyilvánosság előtt.

A Ferencváros szerint ugyanakkor Doll csak a játékvezetőt szidta, amit miért is ne tehetett volna, senki sem sérthetetlen. Dr. Berzeviczi Attila, az FTC Labdarúgó Zrt. igazgatóságának elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában alaptalannak tartotta az ítéletet, és mint elmondta,

mindenképpen azt javasolják Thomas Dollnak, hogy fellebbezzen.

Dr. Berzeviczi szerint Thomas Doll semmi olyat nem mondott vagy tett amit a FEB állít, a szövetséget szóba sem hozta. Kizárólag a játékvezetéssel szembeni kritikáit fogalmazta meg.

Kubatov Gábor még ennél is markánsabbul kiállt Doll mellett, az FTC elnöke szerint: "Nem is ismerek olyan szereplőt, akit ne lehetne büntetlenül kritizálni, kivéve a bírói kart és az MLSZ-t. Az én demokrácia-felfogásomtól ez távol áll". Kubatov demokrácia-felfogását ismerve kezdhetnek aggódni a FEB-nél, hogy a másodfokú tárgyaláson rájuk küldi a kopaszokat.

Kubatov még azt is belengette, hogyha másként nem megy, politikai hatalmát felhasználva, a sporttörvény módosíttatásával kényszeríti rá az MLSZ-t a játékvezetéssel kapcsolatos reformelképzelései megvalósítására (amikről itt írtuk meg, hogy miért nincs sok értelmük). Ezt hívják egyenlő felek szakmai konzultációjának.

Szerencsére a szövetség honlapja idézi azokat a szövegrészeket, amik alapján meghozta döntését, így bárki maga is eldöntheti, jogos volt-e a FEB ítélete, amit – ne feledjük – nem a játékvezető szidásával, hanem az MLSZ hiteltelenítésével indokolt a bizottság.

„A munka a csapattal nagyon sok örömet okoz, de minden más, ami körülvesz bennünket, elkeserít… Mintha nem lehetnénk bajnokok… Nyolcadik, vagy kilencedik büntető ez ellenünk, ilyet edzőként még nem tapasztaltam” (Vasas-Ferencváros 2-2 után).

Vajon mit értett Doll azalatt, hogy „Mintha nem lehetnénk bajnokok”? Ez a kitétel ebben a kontextusban egyértelműen arra utal, hogy összeesküdtek a Fradi ellen. Elég aggályos felvetés a versenysemlegesség elvét tekintve. Amit a FEB valószínűleg a „minden más, ami körülvesz, elkeserít...” megjegyzés fényében talált különösen sértőnek, mivel meglátásuk szerint Thomas Doll itt nem a magyar egészségügy helyzetére, vagy a gyakran leálló kettes metróra gondolt.

Tegyük hozzá, versenysemlegességet emlegetni a Fradi kapcsán önmagában vicc, hogy ne menjünk messzebb, decemberben kaptak 700 millió forintot a kormánytól „sportcélú támogatásként”, ami ugye nem sokkal kevesebb, mint egy kisebb NB I.-es csapat éves költségvetése.

Ez valamiért egyáltalán nem sértette az igazságérzetet az Üllőin, nem hirdették meg miatta a transzparencia forradalmát, ellentétben a Dollra mért 2 millió forintos büntetéssel. Ami egyébként elég enyhe, tekintve hogy 2014 tavaszán egy hasonló nyilatkozatért Tomiszlav Szivicset félévre elmeszelték.

De most nézzük inkább a második idézetet:

„Nem volt fegyelmezetlen a csapat, nem találok szavakat arra, ami hétről hétre ellenünk folyik. A csapat le van sújtva, olyan dolgokat fújnak le ellenünk, amiket egyszerűen nem értünk. Teljesen világosan ki kell jelentenünk, hogy a labdarúgás már nem okoz örömöt számunkra, amikor egyfolytában ilyeneket ítélnek ellenünk. Minden egyes mérkőzésen az az érzésünk – akárki ellen játszunk –, hogy a másik felet nem büntetik úgy, mint minket – és ezt mondtam volna akkor is, ha megnyerjük a meccset. Meg kellene kérdezni az illetékeseket, hogy miért mindig csak egy irányba fújnak. Ha megnézzük a Vasas elleni mérkőzést, egy méterrel léptem át a vonalat, és Kassai ezért állított ki, illetve kaptam kétmeccses eltiltást. Nagyon fura helyzet, hogy ekkora arroganciával zajlik a bajnokság”. (kiemelés tőlem)

Külön szép, hogy mindezt az MTK elleni hazai döntetlen után mondta az edző, a meccsen ugyanis az ellenfél az utolsó percekben nem kapott meg egy teljesen egyértelmű büntetőt, miután Nagy Dominik a gólvonalon kezezett. Nyilván egy bajnokcsapatnak ennyi jár. A vastaggal kiemelt rész viszont egyértelműen kimeríti a 34.§ (1) bekezdésben foglaltakat.

Doll egyértelműen utalt rá, hogy nem véletlenül büntetik a Ferencvárost, hanem szisztematikusan, azaz nem egyes bírók fújnak ellenük, hanem ez összes, amivel azt az érzést keltette, hogy a bírói kar valamiért koncepciózusan meg akarja akadályozni, hogy csapata eredményesen szerepeljen. Ez egyben azt is jelenti, hogy az MLSZ képtelen rá, hogy a bajnokságban biztosítsa a versenysemlegesség elvét, ami valóban alkalmas állításnak tűnik az MLSZ működésével kapcsolatos bizalom megingatására.

Ha az FTC tényleg fellebbez az ítélet ellen, úgy másodfokon enyhíthetik, helyben hagyhatják vagy súlyosbíthatják az elsőfokú döntést. Azaz el is törölhetik Doll büntetését, vagy extrém esetben akár felemelhetik 10 millió forintra (ez a felső határ), esetleg eltilthatják maximum két évre. Ha Angliában volnánk, valószínűleg nem próbálkoznának, ott ugyanis az a szokás, hogy aki másodfokon veszít, annak automatikusan súlyosbítják a büntetését.

A másik megoldás, hogy elolvastatják az ítéletet valakivel, aki nem hasalna el egy PISA-teszten.

Jogosan büntette a Fegyelmi Bizottság Thoma Dollt?

  • 2212
    Igen
  • 1915
    Tök mindegy, úgyis mi fizetjük
  • 1570
    Nem
  • 1499
    Túl enyhe a büntetés
  • 418
    Túl súlyos a büntetés

Rovatok