Index Vakbarát Hírportál

Jézusom, Hazard!

2017. február 3., péntek 09:04

Thierry Henry interjúvolta a chelsea-s Eden Hazardot arról, hogy mi a különbség José Mourinho és az új edzőjük, Antonio Conte között. Adekvát kérdés, Mourinhóval bajnokok lettek, aztán félév múlva már olyan rosszul játszottak, hogy a portugált kirúgták. Újabb fél szezonnal később meg már újra vezetik a PL-t, immár Contéval.

Hazard kifejtette a választ.

A különbség a taktikai felkészültségünk, Conténál több a taktika. Pontosan tudjuk, mit kell tennünk a pályán, hová kell mennem, hová kell menniük a védőknek. Mourinho csak a stratégiai felállást tette rendbe, de azon belül nem dolgoztunk.

Eddig oké, persze kicsit meglepő, hogy a talán legnagyobb taktikai mágusnak tartott Mourinhónál mégiscsak lehet jobban csinálni, de Conte elvégre olasz, ők fedezték fel, hogy a futballban is lehet taktikázni, úgyhogy annyira mégsem nagy csoda.

De Hazard folytatta.

Tudjuk, hogy mit kell csinálnunk, hiszen futballisták vagyunk, de az automatizmusok (Mourinhónál) mások voltak.

És jött a döbbenet:

Már tudjuk, hogy nem mindig a labdáért kell mozognunk, hanem hogy területet nyissunk a többieknek. Azt hiszem, most már megértettem, hogy futballozni nem csak úgy lehet, hogy nálam van a labda. Jó labdát kapni, de néha többet ér elmozogni.

Ha nem lenne teljesen világos, lefordítjuk ezt a szép körülírást: a 26 éves középpályás a futballzsargonban a "vidd el az embert"-ként ismert fordulatról beszél, amire egy ösztönös tehetség nagyjából az óvodaudvaron jön rá, magától.

Hazardot sokan már három-négy éve extraklasszisnak tartják, olyat is hallottam már, hogy Messivel és Cristiano Ronaldóval emlegették, de ne álltassuk magunkat, Conte sem lesz képes rá, hogy ilyen szintre felhozza őt. A fizikai képességei megvannak hozzá, de az esze hiányzik. Mint kiderült.

Rovatok