Index Vakbarát Hírportál

Orbán focicsapatának ki kell adnia, mire költötték a milliárdjainkat

2017. február 10., péntek 14:08

A Demokratikus Koalíció fontos pert nyert a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Közalapítvány ellen, számolt be a hírről a Magyar Narancs. A Fővárosi Ítélőszék határozata szerint Orbán Viktor futball-intézményének nyilvánosságra kell hoznia, hogy 2013. január 1-től 2015. november 26-ig egészen pontosan mire és hogyan költötte el a társasági adókedvezményből kapott milliárdokat.

Mészáros Lőrincéknek ráadásul az ítélet kézhezvételét követően alig 15 napon belül közkinccsé kell tenniük az időszakban kötött szerződéseiket.

Bár pontosan nem lehet tudni, hogy összesen mekkora összegről van szó, de ha abból indulunk ki, hogy erre az időszakra vonatkozóan legalább 6-8 milliárd forintnyi támogatást szavaztak meg a csapat sportfejlesztési programjaira taós forrásból, az már valamit sejtet a nagyságrendből. Mi több, a fejlesztések nagyobb részéhez 30% önrészt is hozzá kellett tenni – de a többihez is legalább 10%-ot –, így a hamarosan nyilvánosságra kerülő szerződések teljes összege még néhány milliárddal nagyobb lehet.

Ráadásul a másodfokon ítélő Fővárosi Ítélőszék indoklása szerint azért tartoznak a nyilvánosságra a szerződések, mert a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány az alapítóirata szerint máig közhasznú szervezetként működik. Ez eltér az első fokon ítélő Székesfehérvári Törvényszék ítéletétől, ami a társasági adókedvezmény közpénz-jellegére hivatkozott.

Mindez elméletileg azt jelenti, hogy a FUNA-nak nem csak az említett időszakban elköltött taós támogatással kell elszámolnia, de az összes pénzzel, amit a két év és kilenc hónap alatt elköltött. Ez az összeg viszont a Felcsútra döbbenetes bőségben érkező közadományok miatt meghaladhatja a 15 milliárd forintot is.

Az ítélet által érintett időszakban elköltött pénz még mindig csak egy része annak, az idei taóval együtt már mintegy 26 milliárd forintnyi összegnek, ami 2011 óta a miniszterelnök alapítványához érkezett taós támogatásból, magánadományból, céges-, sőt esetenként EU-s támogatásból.

Ugyanakkor az a tény, hogy a felcsútiaknak nem csak a kirívó értékű fejlesztésekről kell beszámolnia, de a legapróbb szolgáltatásokról is, egészen különleges lehetőséget teremt, hogy valamiféle képet kaphassunk végre arról, hogyan működik az intézmény, ahol 108 alkalmazottat fizetnek az edzőkön felül, köztük 22 főállású takarítót.

Rovatok