Index Vakbarát Hírportál

Csányi: Túl szigorú lett a beléptetési rendszer

2017. február 14., kedd 09:07

Az elmúlt 5-6 év sikeres munkáját koronázta meg azzal a magyar labdarúgó-válogatott, hogy a újságírók szavazásán elmúlt két évben is az Év csapata tudott lenni. Ezt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke mondta a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

Ebben arra is kitért, hogy nem fogunk kijutni valamennyi világversenyre, de a

2020-as Eb-re, amelynek rendezéséből Magyarország is részt vállalt, kötelező a kijutás.

Az épülő új Puskás Stadionban 2019 novemberében lesz a nyitómeccs, így ha kicsit késve is, de időben készen lesz a nemzeti stadion.

Szalai Ádám korábban megfogalmazott kritikájával kapcsolatban azzal egyetértett, hogy valóban kevés tehetség érkezik az alacsonyabb osztályokból, így a válogatott keret utánpótlása tényleg nem zökkenőmentes. Ugyanakkor viszont az elnök szerint egyre több fiatal tehetség futballozik az NB I.-ben és kiemelte, részsikerként említendő, de fontos tény, hogy az U17-es és az U19-es válogatott is az elitkörig jutott az Eb-selejtezőkben.

Bernd Storckkal kapcsolatban megjegyezte, fontos üzenet volt számára, hogy az U20-as világbajnokságon kiderült, a német tud és képes csapatot építeni. A pótselejtező előtt szabad kezet kapott, de élt a lehetőséggel, amely szerződéshosszabbítást ért neki.

Az elnök megjegyezte, bár többen úgy kommunikálták, ellentét van közte és a korábbi kapitány, Dárdai Pál között, Csányi szerint ezek csak felszínes és inkább szakmai értelemben vett különbségek. Mindenesetre Dárdai nyílt kommunikációra épülő magatartása visszaadta a hitet a játékosoknak, de Storck érdemeit sem szabad lekicsinyíteni emellett.

Csányi szerint a legnagyobb probléma, hogy az Eb utáni euforikus hangulatot nem sikerült átmenteni a bajnoki meccsekre. Bántóan kevesen járnak még mindig az NB I.-es találkozókra és a szövetség vállalásai közül itt a legnagyobb a lemaradás.

A nézők eltűntek és ennek elsősorban a néha gyenge színvonal, de más okai is vannak. Bár a sporttörvény írja elő a sporteseményeken a személyi azonosítást, és a beléptetést a klubok egyénileg szabályozhatták, a

beléptetési rendszer bevezetése túl szigorúra sikerült

, emiatt vesztettek el szurkolókat. 

Néhány klubnál túl sok a játékos, a bérek 30 százalékát még mindig olyanoknak fizetik ki, akik egyáltalán nem játszanak.

- folytatta az elnök. Szóba került a fizetési sapka, de ezt ahogy az egész európai futballban képtelen ötletnek tűnik, nálunk is csak csírájában lévő ötletnek számít. Az elnök azt is hozzátette, szerinte a klubvezetők hagyják magukat zsarolni és egyre feljebb tornásszák a játékosok fizetését, akik közül bizony sok túl van fizetve.

Csányi a közel hétéves tevékenykedése során három dologra nagyon büszke. Elsősorban a

TAO-rendszer adta lehetőség hatékony kihasználására,

amely hatására az utánpótlásfutball fejlődött sokat és megépült az ezredik pálya is. Másodsorban, hogy sikerült stabilizálni a profi klubok anyagi helyzetét. A harmadiknak pedig a válogatottal kapcsolatos jó döntéseket emelte ki. 

Rovatok