Index Vakbarát Hírportál

Nincs igazolás, nincs vezér, nincs B terv

2017. február 28., kedd 10:15

Feltámadt az angol bajnok: a Leicester City 3-1-re verte a Liverpoolt a Premier League 26. fordulójában. A vereség ismét felerősítette a Jürgen Klopp leváltását követelők hangját. A meccs után a közösségi oldalakat elárasztották az ilyen üzenetek.

Az egyik ilyen azt firtatja, amit már mi is megírtunk, a Liverpool képtelen jó eredményre a kiscsapatok ellen. A 'Pool ebben az idényben eddig 8 meccsen csak 8 pontot vesztett a legjobb hathoz tartozó csapatok ellen (a korábbi cikkünkhöz képest például legyőzte a Tottenhamet), viszont a 7–20. ellen lejátszott 16 találkozón a tegnapi meccs után már 21 elhullajtott pontnál tart.

Ezt ha számszerűbben fejezzük ki, az első hat ellen jelenleg így áll: 4 győzelem és 4 döntetlen, azaz egyik nagytól sem kapott ki, ami 66,6 százalékos teljesítményt takar. Ezzel szemben a többi csapat elleni mérlege: 10 győzelem, 3 döntetlen és 5 vereség, amely viszont csak 61 százalékos mérleg. 

Egy másik hozzászóló szerint ez a vereség száz százalékban Klopp hibája: „Nincs igazolás, nincs vezéregyéniség, nincs B terv." Mások szerint nagyon kínos volt a hétfő este, és visszatért a januári sokk, amikor a csapat a kilenc lejátszott meccséből csak egyet nyert meg és négyszer kikapott.

„Magamat is beleértve, mindenki a jövőjéért játszik. Nem gondolom, hogy a játékosok ne lennének olyan jók, mint amilyennek én ismerem őket, de szükségük van a segítségemre ahhoz, hogy ezt hétről hétre bizonyítsák. Többször is mondtam már, ha veszítünk, azért én érzek maximális felelősséget – mondta el Klopp a meccs után. –Remélem, az, hogy az »ők« helyett mindig a »mi« szót használom, jelzi, én is a részese vagyok ennek.”

Tény, hogy a Liverpool nem játszott a legjobb formában a hétfő esti meccsen, de ehhez a Leicester váratlan feltámadása is kellett. Miközben a kirúgott Claudio Ranieri Rómában pihente ki a fáradalmakat. 

A bajnok Leicester a statisztikák szerint 8 kilométerrel többet futott, mint a legutóbbi bajnokiján, a Swansea ellen. A sprintek száma is 120-szal több volt. Vagyis erőnlétben és mozgásban is sokkal többet tettek hozzá, mint az előző meccsen. És akkor ott volt még a két gólt szerző Jamie Vardy, aki az előző meccshez képest kétszer annyit lőtt kapura, a labdaérintéseinek száma 36-ról 86-ra nőtt, a meccsen nyújtott teljesítményének statisztikai értéke is a másfélszeresére nőtt a Swansea ellenihez képest.

Igazi értéke majd csak akkor lehet csak a Leicester sikerének, ha szombaton otthon a Hullt is elkapja. A Liverpoolra nehéz meccs vár, hiszen az éppen előtte álló Arsenal látogat majd az Anfieldre. Ha Klopp ezt a meccset is bukja, a KloppOut csoport tagjai még hangosabbak lesznek, ha viszont az idei eredményeit nézzük, az erősebbek ellen mindig jobban megy.

Rovatok