Index Vakbarát Hírportál

Ha Doll borítja a bilit, Kubatov is megérzi

2017. április 17., hétfő 19:57

A Thomas Doll-lal tavasszal mélyrepülésbe váltó Ferencváros már csak az ötödik helyen áll az NB I.-ben, a dobogó egyre messzebb, noha a Magyar Kupát még megnyerhetik, az európai kupasorozat csoportköréről dédelgetett álmok távolodni látszanak. Pedig jól tudjuk, ez egy régóta kimondott álma Orosz Pálnak. Hogy aztán évről évre gyengébb, kevésbé tehetős csapatok ejtsék ki a Fradit a nemzetközi kupából.

Mivel az egész magyar foci álomvilágban él – Felcsúttól az MLSZ-ig, amelyik két főtáblás csapatról ábrándozott –, nem igazán meglepő, hogy az Üllői úton többet gondolnak magukról valós tudásuknál.

A Vasas elleni 1-2-es hétvégi vereség után a csapatát már szerdán, Pakson eltemető Thomas Doll most a minőséget hiányolta a keretből. Kibökte:

megkaptuk a büntetésünket némelyik sikertelen transzferért.

Az idézet a hivatalos honlapról való, vagyis nem félrehallás.

Az önkritikát látványosan hanyagoló német edző most lehet, hogy igazat mondott, de az valószínű, hogy a háttérben mindig mindenben kikérik a véleményét, és nélküle nem igazolnak.

De így visszagondolva, két átigazolási szezonban nem sikerült semmit felmutatniuk a zöld-fehéreknek, és milyen nagy szerencse, hogy Orosz Pál a szezon elején elmesélte, mennyi játékost követnek nyomon: százat.

Közülük sikerült olyanokat igazolni, akik nem felelnek meg a hazai élvonal fergeteges tempójának. A hétvégén érezte tehát úgy Doll, hogy most már erre, a minőség hiányára kell kenni a sikertelenséget.

Lássuk, mennyiért távozott az öt játékosa, aki minőséget képviselt.

Ehhez képest a Tirana ellen öngólos, a Vasas ellen döbbenetes hibát elkövető Oliver Hüsingért fizettek a legtöbbet a Transfermarkt adatai szerint, 300 ezer eurót. A télen ide érkező Moutari, Bognár, Botka és Koch áráról nincs hivatalos adat. Előéletüket látva, jó esetben kellene egymillió eurót fizetni értük összesen.

Mivel látványosan ömlik az állami pénz a Fradihoz is, akár 1 millió eurós játékost is vehetnének, ha lenne ehhez valódi kapcsolatrendszer, valódi tudás.

Bár sanszosabb, hogy az lesz a végkövetkeztetés: kevés a jelenlegi költségvetés, még több kell, még egymilliárd forint, noha a Vasas és a Honvéd is a Fradi költségvetésének töredékéből gazdálkodik, a Haladásról, Paksról nem is beszélve.

Na, de vissza Doll szavaihoz. Már csak azért is, mert egy tavaly júliusi mondatot is érdemes idézni. 

A szakmai munka és a keret is rendben van, a fejekben kell rendet tenni.

Nem kisebb vezető, mint Orosz Pál vezérigazgató mondta ezt.

Na, most legyen akkor okos Kubatov Gábor elnök, ha ki akar igazodni. Pláne, mert Doll január végén még azt nyilatkozta ugyancsak a hivatalos honlapnak, hogy egyénileg nagyszerű játékosokat kapott. Ebben lehet volt némi udvariasság, hiszen nem nyomhatja le a víz alá azokat, akiket meccsen még nem is látott.

Kubatov csütörtökön megerősítette tisztségében Dollt, az volt az üzenet: nem felejtette el az edzősködést. Igaz, akkor még nem tudhatta, hogy a bajnoki címtől és a kieső helytől is 11 pont választja el a csapatát. Hat fordulóval a vége előtt nyilván nem zuhan ki a csapat, de a címvédés iszonyú messzeségben van.

Az elnöknek amúgy talán könnyebb, ha nem kell edzőt keresni, ami mégiscsak időigényes, nem mellékesen szükség lenne némi megérzésre, és nem elég, ha felhív egy menedzsert, ugyan, mondjon már valakit.

Rovatok