Index Vakbarát Hírportál

Hiába a 800 milliós fejlesztés, az Újpest Szolnokon fog futballozni

2017. május 5., péntek 13:54

800 millió forintból újították fel az Újpest stadionját, de jövőre nem játszhatnak benne NB I.-es meccseket, mert a Szusza Ferenc Stadion az MLSZ szerint nem felel meg az "Infrastruktúra Szabályzatnak".

Egy klubnak tehát nem elég megfelelni a Licenc Szabályzatnak - bár ebben van utalás az infrastruktúrára - attól még nem biztos, hogy otthonában fogadhat ellenfelet. 

Erről Gyarmati Eszter, az Újpest FC ügyvezetője beszélt a Sport TV Mai helyzet című műsorában. Elmondta, hogy bár temérdek pénzt költöttek a felújításra, de a gyepszőnyeg alatt elhelyezett fűtésrendszert nem építettek ki. Enélkül viszont nem kapja meg az infrastrukturális engedélyt.

„A licencnek az infrastrukturális része tartalmaz egy olyan kitételt, hogy a következő bajnoki évadra csak olyan pályát lehet nevezni a bajnokságra,

amelyik rendelkezik a gyepszőnyeg alatt elhelyezett fűtésrendszerrel.

Ezt nem a Licenc Szabályzat mondja ki, hanem az Infrastruktúra Szabályzat, de a Licenc Szabályzat utal erre. 

Nekünk, mivel már befejeződött a felújítás, és itt most tekintet nélkül arra, hogy benne volt-e a felújításban a pályafűtés, vagy nem – mert ugye nem volt benne –, nem kaphattunk ez alól felmentést. Annak érdekében, hogy meg tudjuk szerezni a licencet a következő bajnoki évadra, kénytelenek voltunk megoldást keresni, egy olyan klubbal leszerződni, akik rendelkeznek pályafűtéssel, és van még arra kapacitásuk, hogy minket befogadjanak. Ez a Szolnok a mi esetünkben."

Gyarmati Eszter elmondta még, hogy azt már korábban is tudni lehetett, hogy a fűtésrendszerre szükség lesz, de valahogy ebbe a beruházásba ez most nem fért bele. Arra van lehetőség, hogy a vagyonkezelői jog az UTE-hoz, és akkor a klub tőlük tudja bérelni majd a stadiont. 

Fura döntés az is, hogy az MLSZ az UTE-nak viszont jóváhagyott tao-programban pályafűtést, de ebből az összegből az előzetes számítások szerint nem lehet egy teljesen új gyepszőnyeget borítani majd a fűtőcsőre és vízelvezető rendszerre.

A pályafűtés taós forrásból és önrészből valósulna meg, de ehhez az is kell, hogy a közbeszerzés eredményesen záruljon, és a többségi tulajdonos úgy döntsön, hogy egyébként az önrészt plusz a felette lévő részt saját zsebből pótolja, akkor tudnak megkezdődni a munkálatok. Illetve még egy nagyon fontos dolog, hogy a stadionra vonatkozóan az Újpest FC rendelkezzen majd egy hosszú távú bérleti szerződéssel. 

De miért nem fért bele a fűtőrendszer a 800 milliós beruházásba?

Nem az Újpest, hanem a finanszírozó Magyar Állam és a Nemzeti Sport Központok döntött így. Pedig az Újpest vezetése - tudván Infrastruktúra Szabályzat erre vonatkozó paragrafusairól - jelezte ezt az igényét. De ezt a munkálatot nem végezték el.

Az Újpestnek még februárban  kötött megállapodást a magyar szövetséggel, hogy vállalja a stadion biztonsági rendszerének helyretételét és pótlását 7,4 millió forint értékben, hogy az akkori pályabejáráson az MLSZ illetékesei élvonalbeli mérkőzések rendezésére alkalmasnak találják a létesítményt.

Az abszurd helyzet azonban még tavaly kezdődött. Vállalhatatlannak nevezte az Újpest FC (Újpest Football Club) által az elmúlt napokban a Szusza Ferenc Stadion felújításával kapcsolatban megjelentetett sajtóközleményeket az UTE, amelyektől el is határolódik

Rovatok