Index Vakbarát Hírportál

Alig hittük el, hogy magyar edző így is értékelhet

2017. május 10., szerda 10:34

Az U17-es magyar válogatott a favoritnak számító franciákat legyőzve (3-2) és megelőzve csoportelsőként jutott tovább az Európa-bajnokságon.

„Nyilván ott van már a fejekben India, és a világbajnokság, de én ezt nem szeretem.

Igaz már eddig is várakozás felett, álomszerűen szerepeltünk, és veszíteni valónk továbbra sincs, vagyis miért ne álmodnánk tovább.

Tovább lehet fűzni, de előtte mindent meg kell tenni, hogy sikeresek legyünk a törökökkel szemben” - így értékelt Szélesi Zoltán szövetségi kapitány Feröer 4-0-s legyőzése után.

Az októberben rendezendő indiai világbajnokságra öt európai csapat jut ki, a négy elődöntős és az ötödik helyért külön meccs van a negyeddöntő két vesztes, a csoportkörben legtöbb pontot gyűjtött csapata között.

Azt önkritikusan bevallotta Szélesi, hogy olykor fogta a fejét, amit látott a pályán. Sokszor a játékosok egója került előtérbe, ő pedig a csapatmunkában, a csapatnak való alárendeltségben hisz. Ezekre a hibákra kíméletlenül rá fog mutatni a meccs elemzésekor, mert nem szereti, ha elszállnak a játékosai és ha nem fegyelmezetten játszanak. Most a sebesség és a technikai fölény miatt nem volt kérdéses a végeredmény, de egy jobb csapattal szemben az egyénieskedést büntetik, és a csapat szenved miatta.

A törökök legyőzték az olaszokat, ezért jutottak tovább, velük a magyarok épp az Eb előtt játszottak felkészülési meccset. A felcsúti Ásványi nagy bravúrjai kellettek ahhoz, hogy 0-0 maradjon az állás. A tizenegyeseket azonban már jobban lőtték a törökök, Szélesi szerint ez ébresztőt kell jelentsen.

Amikor azt kérdeztem tőle, hogy mivel lenne jobban elégedett, ha a franciák elleni vagy a skótokkal szembeni csapatot látnánk a negyeddöntőben, meglepőt válaszolt.

„Ha a franciák ellen győztünk is, sok helyzetet adtunk nekik, amikből ők szerencsére keveset lőttek be. A skótoknak nem volt sok lehetőségük, nem játszottak át bennünket, ezért inkább azt a meccset választanám kiindulási alapnak. Ha a törökök sem jutnak sokszor a kapunk elé, akkor elégedett leszek. Mert nekünk biztosan lesznek helyzeteink, ehhez megvannak a technikás játékosaink támadásban. Van még ebben a csapatban, de a fegyelmezettség alaptétel, anélkül nem működik semmi” - magyarázta.

A mondatai azért fontosak, mert régebben nem feltétlenül így gondolkodott egy magyar edző. Igaz a 35 éves Szélesi külföldön rengeteg tapasztalatot szerzett, három nyelven beszél - angol, német, francia -, és úgy látszik, abszolút megértette a jelenlegi futball legfontosabb részét: a szervezettséget, a csapatrészek összhangját, a területek zárását.

Az edző által említett egyik fontos támadásokat szervező játékos Szoboszlai Dominik, aki Feröer ellen tért vissza, és ugyan lőtt két gólt, az édesapja csak annyit mondott: „nem volt rossz, de még van benne.”

A játékos így reagált erre: „a sérülésem után kissé bizonytalan volt még a bokám. Nem voltam olyan kemény a párharcoknál, mint korábban. Fizikailag bírtam, ez örömteli, és a törökök ellen is bírni fogom. Nem sakkoztunk előtte, melyik lenne a jobb csapat, ezt a feladatot kell teljesíteni, és akkor megvan az álmunk.”

Szoboszlai Salzburgban fejlődik, és hogy jobb helyre nem kerülhetett volna, azt igazolta az ifjúsági Bajnokok Ligája, amelyiket az osztrák csapat nyert meg a Benfica, Real Madrid, Barcelona előtt. A csapatban már játszottak olyanok, akikkel nap mint együtt edz.

„Azt hiszem én is, hogy jó döntés volt Ausztriába menni, és azt az ajánlatot elfogadni. Abban bízom, jövőre már én is ott leszek ebben a sorozatban.”

Rovatok