Index Vakbarát Hírportál

24 év után bajnok a Honvéd

2017. május 27., szombat 21:23

A bajnoki döntőn a Kispest 1-0-ra legyőzte a az ezüstérmes Videotont, a meccs után a bajnokcsapat edzője bejelentette, hogy távozik a klubtól. Az NB I.-ben a Vasasé a bronz, a Gyirmót mellett kiesett az MTK.

Hatalmas felhajtás előzte meg az NB I. utolsó fordulójában a Honvéd-Videoton meccset, ami a bajnoki aranyról döntött: a Honvédnak a győzelem és a döntetlen is jó volt, a Videotonnak győznie kellett az aranyhoz.

Az első pár perc a Videotoné volt, előbb Gróf védett egy szabadrúgást, aztán Scepovic vezethette rá a labdát a Honvéd kapusára. A Kispest a 15. percre jött ki a kapuja elől, szögletet, a Videoton térfelén szabadrúgásokat végezhettek el, különösebb izgalom nélkül.

Ahogy mondani szokás: a nagy tét bizony rányomta bélyegét a meccsre, nagy brusztolás volt, színvonal nem. A Videoton volt az aktívabb, érthetően, nekik győzniük kellett az aranyhoz. 

A honvédos Lanzafame reklamált a 27. percben egy meg nem adott szabadrúgást, joggal, a közönség is sokáig háborgott a játékvezetői ítéleten. Nem volt jó a meccs: sok volt a reklamálás, esés-kelés, újabb reklamálás, hempergés a füvön, a szurkolók végig tomboltak.

A 38. percben a szezon egyik legnagyobb védése jött a Videoton-kapustól. Kovácsiknak addig semmi dolga nem volt, akkor káprázatos reflexszel kapott bele egy közeli fejesbe. A 40. percben újabb tömegjelenet jött, Lanzafame meg is kapta a meccs első sárgáját, Lazoviccsal akaszkodtak össze, amibe persze mindenki beszállt.

A második félidő hatalmas füsttel kezdődött, a szurkolók görögtüze miatt az MLSZ biztosan kioszt pár százezer forint büntetést. A meccs még jobban leült, a pályán szinte nem történt semmi.

Aztán jött a bajnoki aranyat eldöntő gól: az 59. percben King adott be jobbról laposan, a gólkirály Eppel megelőzte Viniciust, és a rövid sarokba perdített. Az 1-0-val a Kispest még közelebb került az aranyhoz.

A Videoton nem tudott mit kezdeni a Honvéddal, mindkét csapat visszatért a rugdosódáshoz, a fehérváriaknak nem volt esélyük megfordítani a meccset, ami az aranyhoz kellett volna. 

A 75. percben két lépésre volt az egyenlítéstől a Videoton, de Koszta becsúszva szerelt az utolsó pillanatban. A kitámadó Videoton mellett a Honvédnak két helyzete is volt, de újabb gólt nem lőttek.

Maradt az 1-0, amivel a Honvéd 24 év után újra bajnok lett.

Rossi lemondott

A meccs utáni sajtótájékoztatón Marco Rossi bejelentette, hogy távozik a klubtól. "Szerettem volna nyomot hagyni a Honvéd történelemében. Bajnok lettem, így kapok majd egy fejezetet ennek a fantasztikus klubnak a történelemkönyvében. A munkámat elvégeztem, aminek nagyon szép a vége, és ahogy szokták mondani: a csúcson kell abbahagyni. Én sem teszek másként" - mondta könnyeivel küszködve. Szeretné, ha úgy emlékeznének rá, mint egy jó edzőre, aki bajnokcsapatot hozott össze. "Jó barátokat hagyok itt, nagyszerű kollégákat. A játékosok fantasztikusak voltak, sokat dolgoztak ezért a bajnoki aranyéremért. Ők tettek bajnokká engem, mert labdarúgóként semmit nem nyertem pályafutásom során. Ez az első sikerem, mások segítettek hozzá" - fűzte hozzá.

Rossi elmondta még, hogy a kispesti szurkolókat sem fogja elfelejteni, mert sehol máshol nem fordult még vele elő olyan, hogy ennyi ember őszintén szerette volna.

Az nso úgy tudja, az olasz vezetőedző Dunaszerdahelyen folytatja.

Berg nem elégedetlen

A Videoton vezetőedzője szerint a szezon két legjobb csapata találkozott egymással. "Ilyenkor nem lehet nyílt csatára számítani, csak olyan igazi döntőt idéző hangulatra, ami ezt a találkozót is jellemezte" - utalt Henning Berg arra, hogy győzelemmel a Videoton lett volna a bajnok. "Csalódottak vagyunk, hogy elveszítettük ezt a meccset, és vele a bajnoki címet, de a szezon egészét értékelve nem lehetünk azok. Jövőre erre építve ismét a bajnoki cím a célunk, nem is lehet más".

Kiesett az MTK, bronzérmes a Vasas

A Vasas 1-1-et ért el a Mezőkövesd ellen a Szusza Ferenc Stadionban, ezzel bronzérmesként zárta az idényt. Az angyalföldi csapat a következő idényben az európai kupában szerepelhet, az Európa Liga első selejtezőkörében csatlakozik a sorozathoz.

A Gyirmót mellett az MTK Budapest esett ki az élvonalból, miután csak 1-1-es döntetlent ért el Pakson.

A Debrecen 3-1-re nyert a Diósgyőr vendégeként Mezőkövesden, mivel azonban az MTK nem tudott győzni, mindkét csapat maradt az NB I.-ben.

A Ferencváros két góllal legyőzte a vendég Újpestet, a címvédő ezzel a negyedik helyet szerezte meg a bajnokságban. Az Újpest vereségével hetedik helyen zárt.

Az utolsó helyen végzett, kieső Gyirmót 2-1-re nyert Sopronban a Szombathelyi Haladás vendégeként.

OTP Bank Liga, 33. (utolsó) forduló:
Ferencváros-Újpest FC 2-0

Vasas-Mezőkövesd Zsóry FC 1-1
Paksi FC-MTK Budapest 1-1
Diósgyőri VTK-Debreceni VSC 1-3
Budapest Honvéd-Videoton FC 1-0
Swietelsky Haladás-Gyirmót FC 1-2

    A végeredmény:
 1.  Budapest Honvéd            65 pont - Bajnokok Ligája-selejtező, 2. forduló
 2.  Videoton FC                      62 - Európa Liga-selejtező, 1. forduló
 3.  Vasas                                 52 Európa Liga-selejtező, 1. forduló
 4.  Ferencváros                     52
 5.  Paksi FC                           45
 6.  Swietelsky Haladás        43
 7.  Újpest FC                         42
 8.  Debreceni VSC               41

9.  Mezőkövesd Zsóry FC   40
10.  Diósgyőri VTK               37
11.  MTK Budapest              37 - kiesett
12.  Gyirmót FC                    24 - kiesett

Rovatok