Index Vakbarát Hírportál

Kinek hiányoznak ezek az őrült szabályváltozások?

2017. június 19., hétfő 13:50

A futball szabályalkotó testülete, az IFAB a hétvégén dobta le a bombát, hogy milyen radikális szabályváltozások merültek fel ötlet szintjén, ezekkel reformálnák meg alapjaiban a futballt.  

A legradikálisabb változás az lenne, hogy szakítanának a kétszer negyvenöt perces játékidővel, és helyette kétszer harmincpercesre rövidítenék a meccseket, viszont amint kimegy a labda, akkor megáll az óra, így kevesebb lenne a holtidő. 

Úgy kell elképzelni ezt, mint például az amerikai sportokban vagy a kézilabdában, ahol kezdéstől dudaszóig megy a játék, nincsen ráadás. Az IFAB elképzelése, hogy felgyorsul a játék, és nem lesz annyi időhúzás meg színészkedés, amiből idén magyar pályán is láthattunk legendásat. 

Legyenek 2x30 perces meccsek?

  • 7749
    Igen
  • 5334
    Nem

A következő meredek változtatás az lenne, hogy a szabadrúgást és a szögletet önmagának is lepasszolhatná a pontrúgást elvégző játékos, aminek a megvalósítását elég nehéz elképzelni, még ha nagyon strandfocisra akarná venni az irányt az IFAB, akkor is. 

Passzolhasson magának a pontrúgást elvégző játékos?

  • 8602
    Nem
  • 3506
    Igen

Bedobtak még egy olyan ötletet, hogy a tizenegyes utáni kipattanó már nem számítana. Képzeljük el azt, hogy valakinek a büntetőjét védi a kapus, de aztán a rúgást elvégző játékos lecsap a kipattanóra, és bevágja a kapuba a labdát. Na, ilyet nem lehetne csinálni az IFAB javaslata szerint. 

Ne lehessen berúgni a kipattanót?

  • 7151
    Lehessen
  • 4800
    Ne lehessen

Azt fontos azért hozzátenni, egyáltalán nem biztos, hogy a most bedobott szabályváltoztatásokból lesz valami. Az IFAB egy nyolctagú bizottság, ebbe négy tagot ad a futball őshazája, Nagy-Britannia, a többi négyet pedig a FIFA delegálja, és csak akkor mehet át valami, ha megvan a többség. 

Rovatok