Index Vakbarát Hírportál

FIFA: van még mit fejleszteni a videóbírón

2017. június 26., hétfő 22:49

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) játékvezetői bizottságának vezetője, Massimo Busacca szerint, még van hova előrelépni a videóbírós rendszer használatában, számolt be a Reuters. Bár az egykori nemzetközi játékvezető alapvetően elégedett az újítással, a Konföderációs Kupa eddigi tapasztalatai alapján elismerte, hogy "sok mindenben kell még fejlődni".

Busacca ennek ellenére pozitívan tekint a rendszer használata elé a 2018-as oroszországi világbajnokságon. Ami a hibákat illeti, a svájci sportvezető elsősorban kommunikációt nevezte meg problémaként, ami lassította a folyamatot, ezáltal sokszor összezavarta a játékosokat, edzőket és a szurkolókat is.

Ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy a rendszernek köszönhetően eddig nem voltak súlyos, a mérkőzések kimenetelét befolyásoló játékvezetői tévedések. Amihez az is kellett, hogy az eddig lejátszott mérkőzéseken hat esetben a rendszer használata segítségével felülbírálják a játékvezető eredeti döntését.

A játékvezetők a torna eddigi 12 mérkőzésén összesen 29 "jelentős eseményt" vizsgáltak meg a technológia segítségével. Busacca elmondta, hogy a videóbíró megfelelő használatával jelentősen csökkenthető a hibák száma, de a rossz döntéseket teljesen megszűntetni nem lehet.

A kritikusok háromeset kapcsán támadták leginkább a videóbírót. Chílétől a Kamerun elleni meccsen egy szabályosnak tűnő gólt vettek el, egy lesnek tűnő gólt viszont megadtak nekik (mindkét esetet visszanézték), illetve a Mexikó-Új-Zéland végén történt balhé kezelése is érthetetlen volt, amellett nagyon lassú is.

Rovatok