Index Vakbarát Hírportál

Hat vádlott a Hillsborough-tragédia ügyében

2017. június 28., szerda 12:52 | aznap frissítve

Emberölés vádjával kerül a bíróság elé hat fő, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tevőlegesen közük volt az 1989. április 15-én Sheffieldben, a Liverpool–Nottingham Forest FA-kupa-elődöntőn történt nézőtéri katasztrófához, amelyben 96 ember veszítette az életét.

BBC arról ír, hogy a vádlottak között  van David Duckenfield, a korábbi dél-yorkshire-i rendőrkapitány is, aki a mérkőzés biztosításának volt a parancsnoka. Mindegyik vádlottat 95 ember elleni gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. Azért 95 ember elleni, mert a 96. áldozat – bár a tragédia következtében – négy évvel később hunyt el.

Az ügyészség 23 gyanúsítottat hallgatott ki, végül hat ellen emelt vádat. A bíróság megállapította: a rendőrség súlyos hibái miatt következett be a katasztrófa.

Még 1991-ben a vizsgálatok arra jutottak, hogy a halálesetek véletlenül következtek be, és senkit nem vádoltak meg. Az elhunytak családtagjai 1989 óta várnak az igazukra, és jogi harcuknak köszönhetően már két éve kiderült, hogy a rendőrség hazudott.

„Mindenki tudta az igazságot, a rendőrség és a szurkolók is, hogy mi nyitottuk ki a kaput” – mondta az egykori rendőrfőnök, hozzátéve, a rettenetes körülmények között képtelen volt észszerű, átgondolt döntést hozni. Hozzátette, nem számolt a kapu kinyitásának következményeivel, és élete végéig bánni fogja, hogy hazudott.

A bíróság tavaly áprilisban mondta ki, hogy nem a Liverpool-szurkolók a hibásak. Ekkor indult az újabb nyomozás, ami most vádemeléssel fejeződött be.

Akkor a bíróság megállapította, hogy súlyos rendőri gondatlanság vezetett a tragédiához, az intézkedő tisztek is súlyos mulasztást követtek el, valamint a katasztrófaelhárítási alakulatok és a mentők is késve érkeztek.

A híradás arról nem számol be, hogy milyen büntetésre számíthatnak a vádlottak.

Rovatok