Index Vakbarát Hírportál

Maradona elismerte az Isten keze 2-t

2017. július 26., szerda 13:03

Diago Maradonát és Isten keze-gólját nem kell bemutatni, de tudta, hogy megcsinálta még egyszer? Persze, argentin, olasz vagy spanyol bajnokin még akár többször is, de az 1990-es világbajnokságon, négy évvel a 86-os vb angolok elleni legendás kezése után, a Szovjetunió ellen is a karját használta.

Az eset jóval egyértelműbb volt, mint a 86-os, csakhogy gól nem született belőle, így nyilván sokkal kevésbé ismert: Maradona gólba tartó labdát ütött ki a 2-0-ra megnyert csoportmérkőzésükön.

Akkor elevenítette fel szabálytalan megmozdulásait, mikor a Fifa.com-on a videóbíróról beszélt.

Nyilván mindig eszembe jut (az Isten keze), amikor a technológia fontosságát hangoztatom. Gondoltam már rá, hogy nem adták volna meg. De mondok még valamit. Az 1990-es világbajnokságon is a kezemet használtam, hogy a vonalról tisztázzak, a Szovjetunió ellen. Mázlink volt, mert a bíró nem látta. Abban az időben nem volt videós technológia, ma már más a helyzet.




Az 56 éves argentin emlékeztetett más esetekre is, amelyeknél a videóbíró megváltoztatta volna a történelmet.

Anglia 66-ban olyan góllal nyert vébét, aminél a labda át sem ment a vonalon. Sok eset van a vb-történelemben, ami máshogy alakul, ha van videó. Itt az ideje változtatni. Sokan azt mondták, az időnket fecséreljük, csak bosszúságot okozna (a videózás), de nem ez a helyzet. A futball nem maradhat le. A technika rohamosan fejlődik, minden sport használja, hogy a fenébe gondolhatunk rá, hogy a futballban ne használjuk?

Maradona ezúttal igen felvilágosultan és intelligensen nyilatkozott, pedig a júniusi Könfödkupán - a játékvezetők alkalmatlansága miatt - nem vizsgázott jelesre a rendszer. Ennek ellenére továbbra is az a FIFA célja, hogy a jövő évi világbajnokságon bevezesse, majd utána fokozatosan használják a klubfutballban is, ahol csak lehet.

Rovatok