Index Vakbarát Hírportál

Beckhamet ma 1 millárdért vennék meg

2017. augusztus 30., szerda 17:24

Neymar 222 millió eurós átigazolásával júliusban megduplázódótt az eddigi világrekord, több mint kétszer annyit fizettek érte, mint a második legdrágább Paul Pogbáért tavaly, illetve Ousmane Dembeléért, aki pár napja szerződött szintén 105 millió euróért a BVB-ből a Barcelonába.

Mindkét 105 milliónál erősen kérdéses, megérik-e az árukat, erre próbált rávilágítani Roy Keane, a Manchester United volt csapatkapitánya.

Az ír válogatott jelenlegi segédedzőjét volt csapattársairól kérdézte az ESPN.

Ruud (Van Nistelrooy) sokat érne a piacon, úgy egy milliárd (font) körül. Beckham? Egymilliárd. Ryan Giggs? Kétmilliárd.

Oké, lehet, hogy kicsit túloz Keane, de egyrészt Cristiano Ronaldo kivásárlásija a Real Madridnál tényleg 1 milliárd, még ha a a fonttal most majdnem azonos árfolyamú euróban is. Másrészt képzeljük el, hogy Beckham ma 28 éves, pályája csúcsán, már jócskán kialakult körülötte a brand Beckham, azaz a márkanév, mennyit ért volna meg ez a PSG-nek? Nagyon közel vagyunk a milliárdhoz. (Beckham egyébként 2003 nyarán 33,75 millió fontért igazolt a Unitedből a Real Madridba.)

Vagy ott van Giggs, aki Beckham előtt volt Beckham Angliában, tinédzserként a tinédzserek kedvence, a Manchester United legjobbja a 90-es évek közepén.

De nem is a csúcsjátékosokért leperkált pénzekkel van baj.

Megáll az ész, hogy micsoda összegek repkednek, különösen az átlagos emberekre. Ha valamikor érdemes volt profi futballistának állni, akkor az most van. Átlagos játékosokért adnak 35 millió fontot. Te jó isten.

Valóban, milyen világ az, ahol Gylfi Sigurdsson 45 millió fontért (Swansea>>>Everton), Romelu Lukaku 76 millió fontért (Everton>>>ManUnited) vált klubot, Naby Keitát (na ő meg már télleg kicsoda?) a Liverpool 63 millió fontért veszi meg, úgy hogy csak egy év múlva fog átmenni a Poolba, addig a Leipzigben játszik.

Keane választ ad erre is:

Nem ástam bele annyira magam, de úgy tűnik, itt tart a piac. Alig van topjátékos, de ők csúcspénzekért mennek, aminek lefelé is van hatása. Amikor mindennapi emberek 30-40 millióért igazolnak, csak vakarod a fejed. De ha a klubok kifizetik, az nem a futballisták hibája.

Keane arra is felelt, mennyire taksálná magát ma:

Hogy én mennyi lennék? 3,75 millió font :).


(Keane 1993-ban 7,65 millió fontért került a Nottingham Forestből a ManUnitedbe, ez akkoriban rengeteg pénz volt.)

Rovatok