Index Vakbarát Hírportál

A bírót örökre eltiltották, a vb-selejtezőt újrajátsszák

2017. szeptember 7., csütörtök 09:41

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség döntése értelmében újra kell játszani a Dél-Afrika–Szenegál világbajnoki selejtezőt, mivel a FIFA döntése alapján a ghánai Joseph Lamptey játékvezető manipulálta a mérkőzést. A FIFA után a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is jóváhagyta a futballbíró örökös eltiltását.

Az eset még tavaly novemberben történt, Dél-Afrika úgy győzte le 2-1-re Szenegált, hogy Lamptey az első félidő végén kezezés miatt befújt egy büntetőt: a felvételeken, de élőben is jól kivehető volt, hogy a szenegáli védő térde ért a labdához.

A szenegáliak az eset után azonnal panaszt tettek a FIFA-nál, amely kivizsgálta az ügyet, és március végén örökre eltiltotta a bírót. Lamptey a CAS-hoz fordult, de a szervezet szerdán helybenhagyta az ítéletet.

A mérkőzést novemberben játsszák újra, és mivel előtte egy Szenegál-Dél-Afrika meccset is rendeznek, így egy hét alatt kétszer játszik majd egymással a két válogatott. Szenegál esélye ezzel nőtt, hogy kijusson a vb-re, eddig Burkina Faso és a Zöld-foki szigetek is jobban állt nála. Csak a csoportgyőztes mehet a világbajnokságra.

UPDATE: A dél-afrikai szövetség azt tervezi, hogy megtámadja a FIFA újrajátszásról szóló döntését, ugyanis szerintük nekik semmi közük nem volt ahhoz, hogy a bíró befolyásolta a mérkőzést, a döntés viszont őket sújtja. "Nem fogadjuk el a határozatot. Ha minden meccset újrajátszanánk, amin a bíró hibázik, soha nem lenne vége egyetlen sorozatnak sem" - áll a dél-afrikai futballelnök, Danny Jordaan közleményében. Felhívta a figyelmet, hogy a játékvezetőt a FIFA jelölte ki, így ez az ügy a FIFA és Lamptey harca, nem az övék.

   A D csoport állása                     
1 Burkina Faso 4 1 3 0 5 3 +2 6
2 Zöld-foki szigetek 4 2 0 2 4 6 -2 6
3 Szenegál 3 1 2 0 4 2 +1 5
4 Dél-Afrika 3 0 1 2 3 5 -2 1

Rovatok