Index Vakbarát Hírportál

Ronaldóék ott lesznek a világbajnokságon

2017. október 10., kedd 23:03 | hat éve frissítve

Két európai selejtezőcsoportban csak a kedd esti mérkőzéseken dőlt el, hogy mely csapatok jutottak ki csoportelsőként a 2018-as labdarúgó-világbajnokságra.

Egy csoportban viszont ez a kör már nem számított különösebben, a H-csoportban ugyanis már korábban eldőltek a fontosabb dolgok, Belgium vb-résztvevő, míg a görögöknek a második helyhez Gibraltárt kellett verniük, borítékolható volt, hogy sikerül, végül négynél álltak meg a görögök. 

A B- és az A-csoportban viszont még olyan csapatok izgulhattak a biztos világbajnoki részvételért a záró csoportmeccs előtt, mint Franciaország vagy Portugália.

A franciák dolga annyival egyszerűbbnek ígérkezett, hogy a fehérorosz válogatottat kellett verniük a repülőjegyért, akikről mindent elmond, hogy  egyetlen győzelemmel álltak a forduló előtt, noha már kétszer játszottak Luxemburggal. És eközben még ráadásul Svédországnak idegenben kellett volna vernie Hollandiát, hogy a skandinávok beleköphessenek a levesbe. A hollandoknak már csak a becsület forgott kockán, a pótselejtezős második helyhez csak irreális gólkülönbségű győzelemmel lett volna esélyük.

A Franciaország vagy Svédország kérdés aztán már a félidőben erősen eldőlni látszott, a franciák ugyanis 2-1-re vezettek.

A vezetést Antoine Griezmann szerezte meg Matuidi passzából:

 Majd Giroud is betalált:

Saroka góljával viszont még a szünet előtt szépítettek a fehéroroszok, de hogy a franciáknak semmi okuk ne legyen az idegeskedésre, eközben Amszterdamban a hollandok simán verték a svédeket. 2-0-re vezettek a szünetben Robben góljaival.

A Bayern München sztárja előbb büntetőből talált be:

 Majd egy remek lövéssel kettőre növelte az előnyt:

A hollandoknak azonban még így is további 5 gólt kellett volna lőnie a pótselejtező üdvösségéhez, ami képtelenségnek tűnt, és a házigazdák nem is erőltették tovább a dolgot, a végeredmény maradt 2-0.

Portugália dolga lényegesen nehezebbnek ígérkezett a franciákénál, kőkemény ki-ki mérkőzésen kellett megküzdenie a csoportgyőzelemért a hazai pályán játszó, eddig minden csoportmeccsét nyerő svájciakkal. Hogy ezzel a statisztikával még nem számítottak biztos vb-részvevőnek a svájciak vagy a portugálok, az azért sokat elárult a magyar válogatottat is tartalmazó csoport többi csapatának erejéről.

Portugália Johan Djourou borzasztóan szerencsétlen öngóljával szerezte meg a vezetést.

Majd az 57. percben Andre Silva nem különösebben elegánsan, de valahogy csak megoldotta, hogy egyedül állt szemben  az üres kapuval, és innentől kezdve Svájc is kezdhetett beletörődni a pótselejtezőbe, míg a futballrajongók és a futball-közgazdászok fellélegezhettek, Ronaldo nagy valószínűséggel ott lesz a tornán Oroszországban.

A meccs eredménye a második félidő hátralevő részében nem változott, így kedden három bivalyerős csapattal, Portugáliával, Franciaországgal és Belgiummal gazdagodott a világbajnokság mezőnye.

A további eredmények közül a keserves magyar győzelem mellett említést érdemel Luxemburg döntetlenje Bulgária ellen (1-1), illetve a már csoportgyőztes belgák 4-0-s gálázása Ciprus ellenében.

Világbajnoki selejtezők (vastaggal a csoportgyőztesek, dőlttel a pótselejtezős helyen végző csapatok):

A-csoport:

B-csoport

H-csoport

Kedden az is eldőlt, hogy a legszerencsétlenebb csoportmásodikként a szlovákok nem lesznek ott a pótselejtezőben, mert a görögök Gibraltár legyőzésével megelőzték őket a másodikok összevetésében.

Rovatok