Index Vakbarát Hírportál

Kicsinálná-e a Barcát a katalán elszakadás?

2017. október 12., csütörtök 22:55

A világ egyik legnépszerűbb futballklubját és futballistáját is komolyan érintheti, ha Katalónia függetlenné válik. Hogyan nézne ki egy Barcelona nélküli spanyol bajnokság, és hol folytathatnák Messiék? Ez az egész akár Messi karrierjét befolyásolhatja.

Hamarosan kikiálthatja a függetlenségét Katalónia, hogy utána mi lesz, hogyan megy tovább a folyamat politikailag, csak sejteni lehet, de érdemes ránézni a helyzetre sportszempontból is.

Mert az elszakadás egyik főszereplője az FC Barcelona, ahol e kettő áll egymással szemben: sport és politika. Bő egy hete, a katalán függetlenségi szavazás napján a Barcánál először úgy gondolták, nem állnak ki a Las Palmas elleni bajnokira, így tiltakoznak a spanyol rendőrség akciója ellen - ezreket vertek meg Barcelona utcáin, mert szavazni akartak, az erőszakos fellépés durva jelenetekhez vezetett, 900 ember meg is sérült.

Ha Barca nem áll ki, levont volna legalább hat pontot a Spanyol Futballszövetség, és amikor a Barcelona-elnök Josep Bartomeu erről tájékozódott, döntött: játszani kell. Győzött a sport.

A politika és a futball 

A Barca Las Palmas elleni meccse után  Gerard Piqué, a csapat középhátvédje hosszabban nyilatkozott a városban történtekről és a rendőri fellépésről. Eközben elsírta magát, majd azt mondta, ha ő gondot jelentene a spanyol válogatott stábjának, vagy a spanyol futballszövetség vezetőinek, háttérbe lép a válogatottból. Magyarul: lemondja a válogatottságot.

Össztűz Piquére

Korábban fel sem merült sem a spanyol futballszövetség, a stáb részéről meg végképp nem, hogy Piqué ne legyen válogatott. Ahogy több mint 10 éve mindig, a szövetségi kapitány behívta a keretbe, ott volt pénteken a pályán Albánia ellen, amikor a spanyolok bebiztosították vb-részvételüket. Mivel a meccs Alicantéban volt, Piquét rendesen ki is fütyülték.

De semmi nem volt ez a madridi edzőtáborhoz képest, ahol a válogatott készült, és ahol a nyílt edzést félbe kellett szakítani, mert Piquét nemhogy kifütyülték, de lekiabálták a pályáról a spanyol szurkolók.

Julen Lopetegui kapitány azonnal játékosa mellé állt, utána pályára is küldte, ezt megerősítve.

Piqué az ellenséges reakciót nyilatkozatának is köszönheti valószínűleg, ott volt ugyanis mellette a pályán két másik barcás katalán futballista, Sergi Busquets és Jordi Alba, szintén a Barca alapemberei, de velük semmi baja nincs senkinek.

A spanyol válogatottnál jóval érdekesebb a Barcelona kérdése: ahogy közeledünk a függetlenedéshez, úgy kell a Barcának egyre jobban lavíroznia politika és sport között.

Katalónia legnagyobb büszkesége ugyanis az FC Barcelona, a Barca, ahogy hívják világszerte.

A városban rengeteg katalán nevezetesség van, de a Barca járja Spanyolországot és a világot, és hirdeti, ez Katalónia.

A katalán drukkerek a nemzetüket és a népüket látják a csapatban, sokkal többet annál, mint ha csak egy futballcsapat lenne. Nem véletlen a klub szlogenje: Més que un club - Több mint egy klub, ez jelenik meg hétről hétre mind saját drukkerei, mint az ellendrukkerek szemében.

Emiatt volt kulcsdöntés a Barca-elnöktől, hogy lejátszották a Las Palmas elleni meccset. Ha belemegy, hogy ne álljanak ki, és még a liga szabályzatát is megszegi: jogos lett volna a -6 pont. 

Ahogy jogos lenne majd a függetlenedés utáni kitiltás is a spanyol ligából. Nem elvárható, hogy egy független állam egy másik független állam futballcsapatát engedje játszani a saját bajnokságában.

A Barcánál továbbra is lavíroznak. A szavazás utáni napokban közölték, készek elhagyni a spanyol bajnokságot, a La Ligát, ha úgy alakul - miközben Bartomeu elnök tudja, hogy ez a klubnál a világszínvonal megszűnését jelentené. Ennek megfelelően a barcelonai Mundodeportivo.com kedden már arról írt,

a Barca maradni akar a spanyol bajnokságban, sőt, a katalán futballszövetség sem akar kiválni a spanyolból.

Bár az újság egy klubszóvivőre hivatkozik, kiemeli, hogy az egyesület hivatalosan nem fog nyilatkozni a kérdésben - azaz marad a lavírozásnál sport és politika között.

Senki sem járna jól 

A katalán bajnokságban az Espanyol lenne a legnagyobb ellenfél, jelenleg rajtuk kívül csak a Girona első osztályú. A Barcában elitfutballisták vannak, akik nem igen akarnának sokadosztályú ellenfelekkel játszadozni, a kihívás és a színvonal hiánya teljes elszürküléshez vezetne.

Hogy elhagyják a ligát, persze még messze van, főleg, hogy Spanyolország sem tudna élni a Barcelona nélkül: a Real Madrid elveszítené legnagyobb ellenfelét, egypólusúvá válna a bajnokság. Hasonló történt néhány éve a skót bajnoksággal is, amikor a Celtic nagy riválisát, a Rangerst a negyedosztályba száműzték, így évekig hiányzott az első osztály programjából a legnagyobb rangadó. 

Ha a spanyol bajnokság egypólusuvá válna, akkor az anyagiakban is megnyilvánulna: nem lennének a legsúlyosabb eurótízmilliókat hozó El Clasicók, azaz Barca-Real-meccsek, az évi százmilliós közvetítési díjak ennek megfelelően csökkennének, és csökkenne az érdeklődés is úgy egészében a spanyol futball iránt. Az eddigi pénznek a töredéke lenne az egészben, vagyis a Barca távozásán/kitiltásán mindenki veszítene, de leginkább a csapat helyi szurkolói. 

Ettől függetlenül elképzelhető, hogy Spanyolországnak megérne párszáz millió eurót, hogy legalább egy-két szezonra kitiltsa a Barcát, azaz Katalóniát az országból.

A katalán sportminiszter az elszakadás utáni időkről azt nyilatkozta, az andorrai csapatok részt vehetnek a spanyol bajnokságban, azaz semmi probléma, de ne gondoljuk, hogy ez ilyen egyszerű lenne: Spanyolországnak Katalónia nemzeti, politikai ügy, Andorra nem az.

"Nem tudom elképzelni a spanyol bajnokságot a Barcelona nélkül, ahogy Katalóniát sem tudom elképzelni, mint nem Spanyolország részét. Ha mégis kiszakadnának a bajnokságból, onnantól hogyan neveznénk ezt az egészet? Spanyol bajnokság vagy ibériai bajnokság?" - nyilatkozta nem rég a Javier Tebas, a spanyol liga vezetője a témával kapcsolatban. 

Pár hónapja megszólalt Zinedine Zidane, a Real Madrid edzője is, ugyanazt mondta, mint Tebas, hogy a Barcelona nélkül nem lenne igazi a bajnokság, és neki is nagyon hiányozna.

De hova mennének? 

Ha a Barcának mennie kell Spanyolországból, felmerül, hogy más külföldi topliga után nézhetne. A franciák már évekkel ezelőtt jelentkeztek, ők szívesen látnák a Barcelonát, egy francia lap a napokban meg is írta, ha a Monaco játszhat a francia bajnokságban, akkor a Barcelona miért nem? A Monaco helyzete sem egyszerű, nekik szintén megvolt a maguk háborúja a francia futballszövetséggel, amikor néhány éve az orosz milliárdos, Dmitrij Ribolovljev komoly pénzt tett bele a klubba, és játékosvásárlásba kezdtek. 

Visszatérve a Barcelona esetleges költözéséhez: most az angol Premier League is azzal állt elő, hogy nyitott lenne Messiékre.

Bár évszázados hagyományokat rúgnának fel, de nem csoda a rugalmasság, a Barca százmilliókat vinne a PL-be, de a francia Ligue I.-ba is. Akadhat viszont egy bökkenő, a FIFA, ami valószínűleg nem engedélyezné az átjátszást. A legegyszerűbb indok, hogy mi van, ha más csúcsklubok is elkezdenének elvándorolni?

A Barca népszerűségét és hatalmasságát - és ugye a pénz hatalmát - nézve persze az sem kizárható, hogy a Barca különengedélyt kapna, amivel indulhatna másik topbajnokságban. Míg a kérdés konkrétan fel nem merül, és az UEFA, illetve a FIFA nem lép valamit, csak találgatni lehet.

Na és Messi? 

Van még egy érdekes dolog, ami mellett nem lehet elmenni: mit tenne Messi, ha a Barca a katalán bajnokságba kényszerülne? Azért is kell erről beszélnünk, mert a szupersztár szerződése jövő nyáron a Barcelonánál lejár.

Már júliusban közölte a klub, hosszabbítani fog, de ez még a mai napig nem történt meg. Az elnöknek legutóbb augusztus végén kellett magyarázkodnia, és hiába próbálta megnyugtatni a drukkereket, hogy Messi apja és testvére - a vállalkozásaik kezelői - is aláírta már a papírokat a hosszabbításról, maga a játékos még mindig nem.

Bartomeu logisztikai okokkal jött és hogy nem találnak megfelelő időpontot a hosszabbításra, de megint eltelt másfél hónap, és

Messi még mindig nem hosszabbította meg a 2018 júniusában kifutó szerződését

eddigi egyetlen klubjával.

Mi van, ha épp az elszakadás következményeitől fél, és nem akar nehéz jogi helyzetbe kerülni a szezon végén, ha úgy alakul, hogy ő inkább nem játszana a független Katalónia futballbajnokságában? Ezt sem tudjuk, de az biztos, hogy Piqué sokat beszélhetett Messinek Katalónia függetlenségéről, és ugyan Messi elég egyszerű figura, de ne gondoljuk, hogy a futballkarrierjét közvetlenül érintő kérdésekben nincs nagyon is képben.

Rovatok